Hlavní obsah

Nakládání potravin do soli: Ušetří místo v mrazáku a vydrží měsíce!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzervační účinky soli zná lidstvo již po staletí. Má však tato metoda své místo i v moderní kuchyni? Pro jaké potraviny se hodí a jak je následně používat?

Článek

Pokud jste o konzervaci potravin solí nic moc neslyšeli, možná byste byli překvapeni, kolik by toho o této metodě věděla vaše prababička. Dříve se v soli uchovávaly zejména živočišné produkty, ale občas také zelenina a některé pochutiny.

S rozvojem efektivnějších možností, jak prodloužit trvanlivost potravin, se okruh využití této metody výrazně omezil. Většinu potravin je užitečnější zmrazit či sterilovat v nálevu, přesto však stále existují situace, kdy se vám v kuchyni může nakládání do soli hodit i dnes.

Nasolování: Po stopách předků

„Solení díky své dostupnosti a spolehlivosti patřilo dlouhou dobu mezi nejvyužívanější metodu při dlouhodobém uchovávání a skladování potravin,“ uvádí Jan Elias mladší ze společnosti Nero-Dia, solné produkty NaCl. Důkazem jsou i archeologické nálezy sahající svým stářím hluboko za hranice našeho letopočtu.

Foto: Shutterstock

Česnek se hodí pro konzervaci solíFoto: Shutterstock

Proč sůl konzervuje?

Podstata konzervačních účinků soli (chlorid sodný) je založena na schopnosti odebírat z potravin vodu. „Jde tedy vlastně o nepřímé vysoušení prostředí mikroorganismů, přičemž zejména mnohé patogenní bakterie jsou na sůl velmi citlivé,“ vysvětluje Prof. Ing. Dr. Vladimír Kyzlink, DrSc. ve svých Teoretických základech konzervace potravin.

Pokud má být sůl jediným konzervantem, využívá se koncentrace alespoň 20 procent a potravina se následně uchovává v suchu a chladu. V takovém případě by měla vydržet minimálně několik měsíců. Konzervační účinek se však projevuje už při koncentraci 10 procent, ale některé mikroorganismy jsou schopny snášet koncentraci až do 30 procent,“ doplňuje Jan Elias.

Nakládání do soli: Nejznámější recepty

Pro vysokou koncentraci soli se nasolené potraviny obvykle nehodí ke spotřebě samostatně, ale slouží jako doplněk pro zvýraznění chuti nebo jako koření. S tím je třeba během přípravy pokrmů počítat. Přidáním nasolené suroviny se celé jídlo osolí. Použitá sůl musí být čistá, suchá, bez zápachu.

Česneková pasta

Recept na česnek v soli se může hodit, pokud potřebujete zpracovat větší množství česneku, což nemusí být vždy snadné. Česnek je sice možné i zmrazit, zkušenosti s tímto postupem však nejsou jednoznačné. Naložení do oleje s sebou nese potenciální zdravotní rizika a sušením zase česnek ztrácí chuť. Nevýhodou slané česnekové pasty je hlavně riziko přesolení výsledného pokrmu, pokud byste česneku chtěli použít více.

Stroužky oloupejte, protlačte lisem na česnek a smíchejte se solí. Na jedno kilo česneku dejte 300–400 gramů soli a vzniklou směs natlačte do sklenic. Tenkou vrstvou soli ještě posypejte povrch a vzduchotěsně uzavřete. Hotová pasta se skladuje na chladném, tmavém místě. Při vaření pak používejte místo soli.

Kopr a jiné bylinky v soli

Naložením nasekané natě mladého kopru nebo jiných bylinek do soli získáte aromatickou kořenící sůl. Kopr či jiné bylinky (například medvědí česnek) omyjte a nechejte oschnout. Poté je nasekejte a vrstvěte do sklenic, přičemž každou vrstvu stlačujte a přesypejte solí. Přibližně platí, že na tři lžíce bylinek připadá jedna lžíce soli. Povrch opět posypejte solí. V chladničce by měla tato směs vydržet i několik měsíců.

Foto: Shutterstock

Pro nasolení kopru je potřeba použít jen jemnou naťFoto: Shutterstock

Zelenina v soli

Dříve běžný, dnes poměrně neobvyklý postup nakládání polévkové zeleniny do soli by přece jen mohl v určitých situacích najít své využití i v současnosti. Pokud máte velkou úrodu ze zahrádky, nemáte sklep a v mrazničce máte málo místa, může se vám hodit. Na jeden kilogram zeleniny je potřeba 200–250 gramů soli. Používejte jen čerstvou, nepoškozenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, kapusta, květák, pórek a další).

Zeleninu nakrájejte na nudličky (případně nahrubo nastrouhejte), smíchejte se solí a nechejte hodinu odležet. Následně zeleninu napěchujte do skleniček, povrch posypejte solí a skladujte na chladném, tmavém místě. Máte takto připravený polévkový základ kdykoli k dispozici. Po otevření sklenici uchovávejte v chladničce.

Originální tipy na další způsoby nakládání potravin, najdete v článku Nakládané dobroty, bez kterých se léto neobejde! A pokud dáváte přednost sušení, podívejte se na inspiraci v článku Milujete sušená rajčata? Připravte si je doma!

Reklama

Načítám