Hlavní obsah

Nákup oblečení: Jak poznáte „šmejd"

Foto: Thinkstock

Nekupujte unáhleně a prohlédněte si zpracováníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nakupování oblečení platí pravidlo: Ať už utrácíte své peníze v kterémkoli obchodě, vždycky máte nárok na kvalitní věci! A je jedno, jestli jste si nové tričko koupila ve značkovém butiku nebo na tržnici. Poradíme vám několik triků, jak poznáte, zda je vybraný kousek opravdu kvalitní nebo jen obyčejný „šmejd".

Článek

Častým nedostatkem například triček bývá nekvalitní potisk. Tenhle problém se týká třeba i některých kabelek nebo kabátů, které mívají svůj vzor i barvu natištěné. Existuje totiž několik metod potisku, ať už se jedná o sítotisk, potisk foliový či plastický anebo o metodu, při které se barva zapouští přímo do vláken látky. A právě poslední jmenovaná technika je, byť se vám to nemusí zdát na první pohled pravděpodobné, metodou nejméně kvalitní. Na první pohled vidíte velmi syté barvy. Po prvním vyprání ale můžete ztratit až padesát procent z nich!

„Tisk přímo do vláken je vhodný na reklamní potisky a na věci, u kterých se nepředpokládá, že se budou prát nebo častěji nosit. Třeba na kabelku nebo nákupní tašku je to vcelku bez problémů. Ale oblečení se tak dělat nemá. Odhalíte to snadno. Z jedné strany je látka bílá, z druhé barevná, přitom na ohmat nepoznáte, že jde o potisk,“ vysvětluje textilní grafik Martin Kovařík. A dodává, že na podobné výrobky můžete nejčastěji narazit právě na tržnici.

Materiál otestujte kapkou vody

Pokud si kupujete bundu, tričko nebo třeba sako, které by mělo být nové, poznáte jeho kvalitu velmi jednoduše. Materiál by měl být na omak hladký, bez hrbolků (pokud to není záměr), svetr bez cucků. A jakmile na něj kápnete vodu, neměla by se rozhodně vsáknout, nýbrž sklouznout anebo na povrchu materiálu zůstat. „Nová látka má pevnější strukturu a vodu nepropouští. Výjimku tvoří hedvábí anebo pochopitelně bavlněné svetry,“ říká Martin Kovařík.

Kvalitu látkových materiálu pozná zkušené oko na první pohled. Materiál je pevný a dokonale drží jednotný tvar i během nošení. Jakmile na vás oblečení nevkusně visí, nemusí jít nutně jen o špatnou velikost, ale velmi často je to i dílem toho, že látka je nekvalitní. Nemá bohaté složení. Trička z nejlevnějšího druhu bavlny jsou dokonce lehce průhledná, což ale není módní záměr výrobců – je to jen důsledek toho, že šetřili na látce.

Foto: Thinkstock

Zvláštní pozornost věnujte kvalitě švůFoto: Thinkstock

Kvalitu triček můžete posoudit i podle gramáže. Gramáž, neboli to, kolik samotné tričko váží, napovídá, jaké hustoty jsou vlákna dané látky. Tam, kde je hustota vláken vyšší a tričko tudíž váží více, lze očekávat kvalitnější materiál. Tričko lépe drží tvar, méně se mačká a také lépe saje pot. Pokud tedy máte možnost volby, dejte vždy přednost tričkům s vyšší gramáží (kvalita začíná na zhruba 185 g/m²) .

Jaké druhy švů jsou ty správné?

I to, jaký způsobem je látka sešitá, dokáže o kvalitě mnohé prozradit. Pokud se jedná o látku, která má tendence se hodně třepit, například bavlnu nebo materiály s vyšším obsahem polyesterových vláken, měl by šev látku zároveň obtáčet. Takovýto materiál k sobě nestačí pouze sešít, ale látku je třeba takříkajíc zapošít.

Jedinou výjimkou, kdy může být látka k sobě pouze sešitá, je kvalitní kůže nebo silnější materiály třeba na kabátech. Ani kabelky by neměly být jen sešívané. „A jakmile vidíte, že vám ze švu nebo pod knoflíkem leze nitka, věc si nekupujte. Je to prostě nekvalitně sešité, švy málo utažené a nikdy nevíte, kdy vám při větším tlaku šev nebo spoje povolí úplně,“ vysvětluje na závěr Kovařík. A dodává, že výjimku tvoří oblečení, kdy je šev z vnější strany a dotváří tak image celého oděvu.

Vadné oblečení poznáte snadno už při nákupu. Pokud ale nedostatky odhalíte až doma anebo po nějakém čase nošení, nestyďte se a jděte věc reklamovat. Máte na to právo.

Máte nějaký vtipný nebo netradiční zážitek s reklamací zboží? Podělte se o něj s námi v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám