Hlavní obsah

Nákupy? Drážďany ocení milovníci umění a architektury

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonické památky, muzea a galerie, proslulá Obrazárna Starých mistrů, ale i příjemné hospůdky a kavárny či nákupní centra. To jsou Drážďany, druhé největší město německého Saska. Z Prahy jste tam autem asi za hodinu a půl a nyní při návštěvě do 24 hodin nepotřebujete ani test!

Článek

Přemýšlíte o příjemném jednodenním výletě? Rozhodně zvažte Drážďany, protože tohle město nabízí pro každého něco. Na své si tam přijdou milovníci památek a umění, ti, co se chtějí jen tak procházet malebnými uličkami a ochutnat místní dobroty, rodiny s dětmi, které potěší místní zoo, ale i nákupní maniaci.

V současné době ale před cestou vždy podrobně prozkoumejte podmínky pro vstup do Německa. Aktuálně lze do Saska vycestovat na 24 hodin bez testu. Před cestou si to ale raději vždy zkontrolujte, třeba na stránkách ministerstva zahraničí

Drážďany snadno a rychle

Sice jedete do zahraničí, ale je to opravdu co by kamenem dohodil. Z Prahy je to do Drážďan zhruba 150 kilometrů a cesta autem by při běžném provozu neměla trvat déle než hodinu a čtyřicet minut.

Nechce se vám autem, nebo ho nemáte k disposici? Nevadí. Do Drážďan se snadno dostanete i vlakem, například České dráhy vás tam dopraví za asi 2,5 hodiny a cesta tam stojí od 370 korun. Cestovat můžete i autobusem, do města na Labi jezdí z ČR hned několik spojů. Třeba Flixbus nabízí cestu tam od 299 korun a pojedete něco málo přes dvě hodinky, společnost Eurolines to samé zvládne za necelé dvě hodinky a zhruba za 15 eur, tedy v přepočtu asi za 380 korun.

Slavný Zwinger

Asi nejznámější památkou Drážďan, kterou byste neměli vynechat, je slovutný Zwinger. Je to nejproslulejší stavba německého baroka a už jen procházka mezi jednotlivými budovami, Korunní branou, fontánou s nymfami zvanou Nymphenbad (Nymfí lázeň) a zahradou na nádvoří stojí za to.

Pokud ale nechcete nic odbýt, rozhodně jděte dovnitř. Najdete tam například krásnou sbírku porcelánu či Matematicko-fyzikální salon, který se pyšní sbírkou historických hodin a vědeckých instrumentů, jako jsou zemské a nebeské globusy nebo fascinující optické, astronomické a geodetické přístroje.

Jestli v sobě máte alespoň malou duši milovníka umění, rozhodně nevynechejte přilehlou galerijní budovu Semperbau, kde je slavná Obrazárna Starých mistrů. K vidění je zde asi 750 obrazů, zejména italské renesance a italského, nizozemského, španělského, německého a francouzského baroka. Mezi malíři jsou taková jména jako Raffael, Tizian, Rubens nebo Rembrandt.

Foto: Olena Z, Shutterstock.com

Zwinger patří k nejslavnějším pamětihodnostem DrážďanFoto: Olena Z, Shutterstock.com

Semperova opera a další

Jestli vás ale na umění a chození po galeriích a muzeích moc neužije, klidně se jen tak projděte Drážďanami, narazíte na spoustu krásných památek a staveb. Třeba na Semperovu operu, kde sídlí Saská státní opera. Je to nádherná budova ve stylu vrcholné italské renesance, která byla dvakrát zničena, nejdřív v roce 1869 požárem a pak v roce 1945 při bombardování města.

Kostel Frauenkirche, kterému se česky říká Mariánský kostel, je jakousi dominantou Drážďan. I on byl po náletech během druhé světové války v roce 1945 zničen a jeho trosky byly ponechány jako připomínka hrůz války. Rekonstrukce se dočkal až po znovusjednocení Německa, slavnostně vysvěcen byl v roce 2005.

Zapomenout byste neměli ani na Kreuzkirche (kostel Svatého Kříže) na náměstí Altmarkt. Je postaven ve stylu pozdního baroka a raného klasicismu a je to největší kostel a koncertní prostor ve městě.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Mariánský kostel rozhodně stojí za shlédnutíFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Zámek a park Pillnitz a Großer Garten

Památky vás nebaví? Vsaďte na romantiku! V Drážďanech je řada míst, kde si na své přijdou zamilované dvojice, ale i rodiny s dětmi. Vážně nádherný je zámek a park Pillnitz, bývalá letní rezidence saského královského dvora postavená v čínském stylu. Dech vám vyrazí už jen zámecký park s více než dvěma tisíci dřevinami a více než šesti stovkami rostlin.

Příjemnou procházku či odpočinek nabízí také největší drážďanský park Großer Garten, kde najdete atrakci v podobě úzkokolejné trati. A vyrazit můžete i do drážďanské zoo. Zahrada sice není nijak velká, zato krásná. Žije v ní přes tři sta druhů zvířat a velkým lákadlem je koala, kterou uvidíte jen v málo evropských zoologických zahradách.

Foto: Werner Spremberg, Shutterstock.com

Pillnitz, bývalá letní rezidence královského dvora, je ztělesněním romantikyFoto: Werner Spremberg, Shutterstock.com

Nákupy? Ne v neděli!

Hodně lidí miluje Drážďany i kvůli nákupům. Obzvlášť před Vánocemi se tam proto pořádají organizované autobusové zájezdy. Pravda je, že ve městě najdete hned několik nákupních center, v nichž seženete jak luxusní značkové zboží, tak i řadu levných značek. Jedno z nejvyhledávanějších středisek je Centrum Galerie, v níž najdete Čechy tolik milovaný Primark – obrovský oděvní maloobchod, který láká hlavně nízkými cenami. Jen pozor, v neděli jsou tamní obchody zavřené!

Spíš než města a památky obdivujete přírodu? Tohle jsou nejkrásnější přírodní parky Evropy.

Související témata:

Načítám