Hlavní obsah

Nejkrásnější přírodní parky Evropy

Foto: Andrew Mayovskyy, Shutterstock.com

Foto: Andrew Mayovskyy, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Už jste si prošli pověstný tulipánový Keukenhof v Nizozemsku, vídeňský Schönbrunn i pařížské versailleské zahrady? Nádherných květinových rájů i nekonečných zelených parků nabízí Evropa mnohem víc.

Článek

V létě poskytují městské parky i rozlehlé přírodní rezervace útulný vlahý stín a ve srovnání s přeplněnými centry, hrady nebo vodáckými ráji se tu navíc davy návštěvníků příjemně rozptýlí. Které přírodní areály během prázdnin určitě neminout?

Polsko: pohyblivé duny na polské Sahaře

Polské pobřeží Baltského moře se znovu dostává do hledáčků turistů, ale zamířit sem můžete nejen kvůli plážím a velkým vlnám. Nedaleko města Łeba se rozprostírá Sloviňský národní park. Nadchnou vás procházky podél řek a jezer, mokřady plné rozmanitého ptactva a především pás pohyblivých dun, které dosahují výšky až čtyřiceti metrů. Při brodění horkým pískem si budete připadat jako na Sahaře. Zkuste také šest nezapomenutelných výletů po Polsku.

Foto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Kolem pouštních dun dojdete až k mořskému pobřeží a při troše štěstí uvidíte i tuleněFoto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Slovinsko: panensky čistý Triglav

Míříte-li v létě autem do Chorvatska, neměli byste si nechat ujít Plitvická jezera, úchvatnou přehlídku vodopádů a jezírek. V hlavní turistické sezoně zde ale počítejte s davy a frontami. Děsí-li vás představa tlačenice, zvolte jiný cíl: při přejezdu Slovinska zamiřte do Triglavského národního parku na severozápadě země. Zabírá území o rozloze 85 tisíc hektarů a k nejkrásnějším vodopádům, jezerům i roklím musíte pěkně po svých. Pozorovat tu můžete skalní orly, kamzíky, sviště i medvědy (ty raději z velké dálky) a také vzácnou alpskou flóru.

Foto: RAndrei, Shutterstock.com

Kombinace skal, řek, ledovcových jezer i nekonečné zeleně vás uchvátíFoto: RAndrei, Shutterstock.com

Turecko: pohádkový Göreme

Když se řekne park, nejspíš si představíte záplavu zeleně. Göreme v Kappadokii na území Turecka láká spíše pozoruhodnými skalními útvary, vulkanickými komíny i muzeem pod širým nebem: plejádou kostelů, klášterů, skalních obydlí a podzemních měst ze 4. století. Scenerie jako ze sci-fi filmu si můžete projít pěšky, projet se v nich na terénních čtyřkolkách nebo vystoupat v balonu nad zem a vše sledovat z ptačí perspektivy.

Foto: Olena Tur, Shutterstock.com

Balony vylétají každý den za úsvitu a vytvářejí úchvatnou podívanouFoto: Olena Tur, Shutterstock.com

Švédsko: dobrodružný Sarek

Sever Evropy jsou svou přírodou pověstný. V Norsku stojí za návštěvu park Dovrefjell-Sunndalsfjella, ve Finsku park Patvinsuo nebo některá z oblastí v přírodní rezervace Wild Taiga (například Suomussalmi), na Islandu Vatnajökull. Vřesoviště a rašeliniště plná losů a bobrů můžete procházet i v estonském parku Soomaa.

My vás ale pozveme do Švédska, vůbec první evropské země, která na svém území vyhlásila národní park. Dnes jich chrání na tři desítky a užít si můžete bažinaté mokřady, soutěsky, vodopády, četnou faunu a floru a neuvěřitelný klid. K nejkrásnějším patří Muddus, Färnebofjärden, Stenshuvud  na útesech či mořský park Kosterhavet  nebo a také vůbec nejstarší, divoký park Sarek  v Laponsku.

Foto: Thomas Bresenhuber, Shutterstock.com

Sarek je pro zkušené turisty. Uvidíte losy a rysy, pravou laponskou tundru a polární zářiFoto: Thomas Bresenhuber, Shutterstock.com

Německo: Tiergarten v srdci Berlína

Krásné zelené plochy najdete i v evropských metropolích. Navštivte londýnský Hyde Park, Városliget  v Budapešti nebo barcelonské parky Jardí Botànic Històric a Güell, které jsou přehlídkou květeny i mimořádné architektury. Na své si přijdete i u našich německých sousedů. Přímo v centru Berlína se na dvou kilometrech čtverečních rozprostírá park Tiergarten, v němž můžete obdivovat Vítězný sloup, berlínskou zoo nebo se projet na lodičkách.

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock.com

Park leží v sousedství řady významných památekFoto: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock.com

Rakousko: zahrada plná zážitků

Některé kouzelné parky a zahrady vytváří příroda, za jinými stojí lidské úsilí. Mimořádným místem jsou Kittenbergerovy zážitkové zahrady (Kittenberger Erlebnisgärten) v rakouském městě Schiltern. Najdete tu zhruba čtyřicítku ukázkových zahrádek inspirovaných japonským minimalismem, portugalskou vášní i keltskou silou, nechybí ani obří bylinková spirála, růžová zahrada či toskánské olivovníky. K relaxaci zvou četné lavičky, koupací jezírka nebo vinařská zahrada, jejíž návštěvu můžete spojit s ochutnávkou.

Foto: Barbara Lechner, Shutterstock.com

Děti si užijí krmení zvířat i železnici, na dospělé čeká třeba koncert pod širým nebemFoto: Barbara Lechner, Shutterstock.com

Už jste navštívili některou z 12 okouzlujících levných destinací, které vás ohromí svou krásou?

Reklama

Načítám