Hlavní obsah

Cestování po Česku: Ze Srbska do Ameriky za pár minut!

Foto: Oldax, Shutterstock.com

Foto: Oldax, Shutterstock.com

Reklama

Chybí vám cestování po světě a pomalu se loučíte s tím, že byste mohli v dohledné době vidět Paříž, obdivovat New York nebo se kochat přírodou Kanady? Nic není ztraceno, jsou blíž, než si myslíte!

Článek

Letos to s cestováním do ciziny moc nevyšlo, ale proč jen sedět doma a bědovat. Chtěli jste do Mexika, do Paříže, Kanady nebo si prohlédnout Stonehenge? Proč ne, nacvičit si to můžete na těch místních, českých variantách. I na mapě naší republiky totiž najdete Paříž nebo Ameriku. Ukážeme vám je!

Londýn, Paříž i New York objedete na kole

I když cestou do obce Rapšach, kousek od Suchdola nad Lužnicí, můžete mít pocit, že jedete na konec světa, opak je pravdou, tady vám leží svět přímo jako na dlani. Kde jinde sednete na kolo a za chvíli objedete Velký a Malý London, Nový York, Benátky nebo Paris a Bosnu. Kromě pocitu světovosti se můžete kochat i krásnou přírodou Třeboňské roviny, a v létě se v okolí můžete vykoupat ve dvou zatopených pískovnách.

Foto: Oleksiy Rezin, Shutterstock.com

Zapomeňte na letenky, nejhezčí cesta z Nového Yorku do Benátek je na koleFoto: Oleksiy Rezin, Shutterstock.com

Pojďte s námi do Betléma

Uteklo to jako voda a za chvíli tu budou Vánoce a zanotujeme si „půjdem spolu do Betléma“. Do toho skutečného je to daleko, ale můžete zajet do vesnice Betlem, která je součástí obce Samšina. Najdete ji nedaleko Jičína. Sama o sobě žádné turistické cíle nenabízí, ale krajina kolem ní je velmi malebná, takže za výlet rozhodně stojí – a není to daleko třeba na Trosky.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

V Betlemě se můžete stavit během výletu na TroskyFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Pojeďte do Kanady, je to kousek

Na jihu Čech, na pomezí s jižní Moravou, najdete Kanadu – tedy přírodní park Česká Kanada. Leží mezi Jindřichovým Hradcem, Novou Bystřicí, Slavonicemi, Dačicemi a Kunžakem. Jméno dostal kvůli podobnosti místní přírody s tou kanadskou – lesy, pastviny, nespočet rybníků. Hojně navštěvovanými jsou skalní útvary, některé mají zajímavé miskovité prohlubně, jiné vtipné tvary. Nejznámější je asi ten, kterému se říká Ďáblova prdel. Najdete ji kousek od rybníka Zvůle.

Českou Kanadu si oblíbí i milovníci památek, nespočet je jich v Jindřichově Hradci, Slavonicích nebo Dačicích, najdete tu i známou Červenou Lhotu nebo hrad Landštejn.

V létě je Česká Kanada skvělé místo na výlety a koupání, v zimě můžete využít běžecké trasy.

Foto: jiznicechy.cz

Nejvtipnější skalní útvar v krajině České Kanady, kterému se celkem trefně říká Ďáblova prdel Foto: jiznicechy.cz

Na Stonehenge do Holašovic

Už to vypadá, že jsme se na jihu Čech zašprajcli, ale musíme vám doporučit návštěvu holašovického Stonehenge. Samotné Holašovice nesou titul vesnice UNESCO jako barokní vesnická rezervace, ale nabízí i megalitický kruh, který připomíná slavné Stonehenge. Vyrostl v roce 2008 díky rodině Jílkových, kteří ho vybudovali podle rad známého psychotronika Pavla Kozáka, autora knih o energii krajiny a psychotroniky. Ti, kteří megalitický kruh již navštívili, mluví o zvláštních energiích, léčivé síle a silných emocích, které v tomto prostoru pociťovali. I proto zde vznikla léčebná a meditační místa.

Foto: Oldax, Shutterstock.com

Jestli chcete zažít sílu, kterou vydává megalitický kruh, zajeďte si do HolašovicFoto: Oldax, Shutterstock.com

Na Sibiř cestou do Prčic

Dovolená na Sibiři, to je téma pro drsné cestovatele, kteří se nezaleknou mrazu a nepohody. Anebo pro ty, kteří hledají zajímavé místo, kam by se dalo zajet na pohodový rodinný výlet. To v případě, že mluvíme o České Sibiři, tedy oblasti na rozhraní jižních a středních Čech. Svůj název dostala oblast mezi Táborem, Vlašimí, Benešovem, Voticemi a městem Sedlec-Prčice hlavně kvůli tomu, že je tady tužší a delší zima než v okolí. Za centrum České Sibiře lze považovat Miličín.

Do tohoto kraje byste měli vyrazit hlavně na turistické výlety nebo na kole. Cílem by mohl být třeba zámek Vrchotovy Janovice, hora a rozhledna Velký Blaník a zřícenina Zvěřinec. Lyžaři zase dobře znají areál Monínec.

Foto: archiv Areálu Monínec

Název Česká Sibiř dostala oblast kolem Miličína kvůli tužší a delší ziměFoto: archiv Areálu Monínec

České Benátky

Milujete Itálii a těšili jste se na Benátky? Jako náplast mohou posloužit ty české – nad Jizerou. Pokud jim dáte šanci, rozhodně nebudete litovat. Jde o město, které okouzlí hlavně svou historií a památkami. Hlavní z nich je renesanční zámek, charakteristický svou sgrafitovou fasádou. Najdete v něm regionální muzeum a muzeum hraček. Benátky ale nejsou jen zámek, jejich okolí je ideální pro výlety na kole, můžete si zahrát golf nebo se plavit lodí po řece.

Foto: Informační centrum Benátky nad Jizerou

Dominantou Benátek nad Jizerou je místní zámekFoto: Informační centrum Benátky nad Jizerou

Srbsko, Amerika a Mexiko kousek od Berouna

Do Srbska nemusíte vyrazit jen směr Balkán, ale stačí směr Beroun. Kousek od něj najdete obec Srbsko. Protéká jím Berounka a obklopuje ho chráněná krajinná oblast Český kras. V okolí této obce najdete třeba Karlštejn, Koněpruské jeskyně nebo Svatý Jan pod Skalou.

Nedaleko Srbska leží i další světové místo – Amerika. Tedy dokonce dvě, a Mexiko  k tomu. Jde o pískovcové lomy u Mořiny. Jsou to místa často navštěvovaná nejen turisty, ale i filmaři. Do těchto lomů se nesmí vstupovat a pohyb okolo nich může být také nebezpečný, proto byste měli být opatrní.

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Na mapě světa jsou od sebe hodně daleko, ale tady u nás skoro sousedí. Srbsko a Amerika, v tomto případě bývalý lom Velká Amerika u MořinyFoto: DaLiu, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:
Sibiř

Načítám