Hlavní obsah
2,8
(260)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Když se vám nechce čekat (a jednotlivě drhnout) klasické okurky nakládačky, pusťte se do rychlejší verze z velkých salátových či polních okurek. Jsou pořádně pikantní a skvělé ke grilovanému masu a rybám, do burgerů nebo třeba k sekané.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 sklenice
Na okurky
  • 2 ks salátové okurky
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce soli
Na nálev
  • 200 ml jablečného octa
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1 lžíce čerstvého kopru
Článek

Postup

01.

Omyté okurky a oloupané cibule pokrájejte na 1-2 mm tlusté plátky. Smíchejte je s vrchovatou lžící soli a nechte 3 hodiny pustit vodu. Poté rukama co nejlépe vyždímejte (šťávu můžete použít třeba do polévky).

02.

Zavařovací sklenice mezitím vyvařte nebo propláchněte vroucí vodou a nechte oschnout. Pracujte tak, abyste se nedotkli vnitřků víček a okrajů sklenic.

03.

Zeleninu čistou lžící upěchujte do zavařovacích sklenic, pod víčkem nechte asi 3 cm volné. Ocet s cukrem, pepřem, kari či kurkumou, chilli dle chuti (pokud ho nemáte rádi, klidně vynechte) a sekaným koprem nechte projít varem. Rozlijte do sklenic tak, aby byly okurky celé zalité, a pevně zavíčkujte.

04.

Takto připravené okurky vám v chladu vydrží až 3 měsíce. Pro delší trvanlivost je ale ještě 20 minut při 80 °C v hrnci nebo v troubě (na plechu s vodou) zavařte. Před konzumací nechte alespoň týden odležet, aby se propojily chutě. Hned po přípravě jsou okurky dost pikantní, ale po 1–2 týdnech jejich chuť příjemně zjemní.

Vyzkoušejte i další ověřené recepty z naší sekce Jak zavařovat & nakládat?

Reklama