Hlavní obsah
2,9
(371)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Schovejte si kousek léta do skleničky! Využijte sezony paprik a rajčat a zavařte si voňavé zeleninové lečo – právě teď je nejlepší čas, kdy se do něj pustit a připravit si tak zásoby na zimu.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 zavařovací sklenice
  • 3 ks cibule
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 8 ks paprik
  • 8 ks rajčat
  • 1 lžička soli
  • 140 g rajčatového protlaku
Článek

Postup

01.

Sklenice i víčka omyjte saponátem a ve dřezu prolijte vroucí vodou. Pracujte s nimi opatrně, abyste se nedotkli vnitřku a okrajů. 

Foto: Greta Blumajerová

Dávám jednu papriku na jedno velké rajče, ale poměr zeleniny můžete klidně obměnitFoto: Greta Blumajerová

02.

Cibuli pokrájejte na kostky (nemusí být úplně najemno) a nechte zesklovatět na dostatečném množství tuku. Osolte. Mezitím si na proužky pokrájejte papriky, přidejte k cibuli a deset minut za občasného míchání restujte, až změknou.

Foto: Greta Blumajerová

Zeleninu restujte postupně – nejprve nechte změknout cibuli a až poté přidejte paprikyFoto: Greta Blumajerová

03.

Z rajčat vyřízněte zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. V míse přelijte vroucí vodou a nechte asi pět minut ponořené. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde opravdu snadno. Anebo se podívejte, jak oloupat rajčata bez vody v mikrovlnce.

Foto: Greta Blumajerová

Rajčata jsou lepší bez slupky – odstraňte zbytek po stopce, opačný konec nařízněte do kříže a spařte vroucí vodouFoto: Greta Blumajerová

04.

Oloupaná rajčata pokrájejte na osminky a ty ještě na třetiny, přidejte k paprikám, opět osolte a pod pokličkou duste dalších deset minut, až je zelenina hezky měkká, ale přitom stále drží tvar. Ochutnejte a případně dosolte. My do leča přidáváme ještě trochu protlaku – hezky ho zahustí a dodá mu lepší barvu, ale není to nutné.

Foto: Greta Blumajerová

Oloupaná a pokrájená rajčata přidejte k cibulovo-paprikovému základuFoto: Greta Blumajerová

05.

Směs (nebo alespoň tu část, kterou nesníte) pak plňte do vyčištěných sklenic, zavíčkujte a sterilujte ponořené v hrnci s horkou vodou 20 minut při 85 °C. Druhá varianta je dát sklenice na plechu s trochou vody do trouby vyhřáté na 60 °C, teplotu zvýšit na 85 °C a nechat je v ní asi 40 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Jestli lečo nesníte ihned všechno najednou, tak zbytek rozdělte do vyčištěných sklenic a zavařteFoto: Greta Blumajerová

06.

Takto připravené lečo budete mít kdykoli po ruce a je už jen na vás, jestli do něj na pánvičce vmícháte vajíčka a čerstvě mletý pepř, dáte si ho s opečenou uzeninou, nebo použijete jako základ dalších jídel: výtečná je srnčí kýta na grilu s lečem.

Foto: Greta Blumajerová

Teď už je jen na vás, s čím si lečo dáteFoto: Greta Blumajerová

Tip 

Do leča dejte jednu papriku na jedno velké rajče, ale poměr zeleniny můžete klidně obměnit podle chuti (a úrody). Ke klasickým polním paprikám přidejte i pár pálivých papriček nebo na kostky pokrájenou cuketu. Na závěr lze lečo dochutit i mletou paprikou a čerstvě mletým pepřem.

Připravujete si také v létě zásoby na zimu? Inspirujte se naším zavařovacím a nakládacím speciálem.

Reklama

Načítám