Hlavní obsah

Nápaditou rohožkou to jen začíná: Čím vybavit okolí vchodových dveří?

Foto: Tchibo

Pokud nemáte poblíž dveří lavici s úložným prostorem, na kterou se můžete posadit, pořiďte si sem malou stoličkuFoto: Tchibo

Reklama

Prostor před vchodovými dveřmi a těsně za nimi jsou ryze funkční místa, která se neobejdou bez rohožky a botníku. A současně jde i o vaši vizitku. Jak to vyřešit?

Článek

Také si nejprve očistíte boty, a pak vcházíte domů? Rohožka je sice drobnost, ale ani ta vás nemusí nudit. A totéž platí i o botnících, u nich se však nabízí více různých řešení. Vybírejte!

(Ne)obyčejná rohožka

Máte rodinný dům, nebo žijete v paneláku či jiném bytovém domě? „V rodinném domě je většinou zádveří, kam se vchází přímo se špinavými botami, a až tady se očistí na rohožce. Kdežto před vchodovými dveřmi do bytu si lidé často dávají menší rohožku a zde se i zouvají. Rohožka bývá solitérní, ale v některých nových bytových domech se s ní už počítá předem, a pak se zapouští do dlažby,“ připomíná designérka Věra Tomíčková z Toto studia.

Foto: Butlers

I rohožky můžou mít půvabná jména, na této je ježek Hubert, kokosová vlákna, cena 399 KčFoto: Butlers

Foto: La Almara

Co čeká návštěvy u vás doma, to můžete dát najevo hned při vstupu, třeba rohožkou ve tvaru srdce a s nápisem, cena 279 KčFoto: La Almara

Foto: Different fashion

Nápaditá syntetická rohožka Elvira vás potěší, cena 690 KčFoto: Different fashion

Foto: Magnet 3Pagen

Rohožka se může měnit stejně často jako roční období. Sněhuláci, převaha polyesteru, cena 355 KčFoto: Magnet 3Pagen

Z čeho bude

Běžně se rohožky vyrábějí z přírodních i umělých materiálů, časté je například použití kokosového vlákna, A i když jde o detail, který snadno vyměníte, ptejte se na její protiskluznost. Tu může zajistit například guma použitá na spodní straně.

Mezi novější materiály patří paměťová pěna, na kterou se dají natisknout nejrůznější motivy. Je však méně praktická co do údržby, používá se spíše jako druhá rohožka (na jedné si otřete boty, na druhou je odložíte).

Foto: IKEA

Z několika rohožek kolekce Vinter 2015 vytvoříte kobereček, kokosové vlákno, cena 199 KčFoto: IKEA

Foto: DecoDoma

Dekor rohožky z nylonu na PVC podkladu se inspiroval kameny, cena 399 KčFoto: DecoDoma

Foto: Dedra

Rohožka o výšce asi 1 cm je opatřena protiskluznou vrstvou, cena 299 KčFoto: Dedra

Foto: DecoDoma

Půlkruhová rohožka má protiskluzovou úpravu, cena 199 KčFoto: DecoDoma

Řešíme botník

Aby nošená obuv měla šanci „vydechnout“ a třeba i proschnout, vhodnější řešení slibuje otevřený botník – zcela, nebo alespoň do jisté míry (částečně otevřená zadní část, uzavřená přední).

„Moderní je ale integrovat botník do celé nábytkové sestavy, která se často kombinuje s místem na sezení,“ říká architektka Miroslava Karasová s vlastní praxí. Na co pozor? „Jako nešvar vnímám snahu mnoha lidí o vytvoření maxima úložného prostoru právě v zádveří. Přitom tady má být nábytek na právě nošené oblečení, boty, tašky a podobně,“ upozorňuje Věra Tomíčková.

Foto: IKEA

Úložný prostor ze série Stolmen je výškově nastavitelný, v rozpětí 210 až 330 cm, cena 4675 KčFoto: IKEA

Foto: DecoDoma

Otočný botník s výškově nastavitelnými patry na 30 párů obuvi šetří místo, cena 990 KčFoto: DecoDoma

Foto: Bonami

Otevřený botník Trilly je vyroben z oceli a polypropylenu, rozměry 43 x 80 x 90 cm, cena 429 KčFoto: Bonami

Foto: Miroslava Karasová

Přesně na centimetry vašeho zádveří si lze pořídit nábytkovou sestavu vyrobenou na zakázku, tato kombinuje vysoké skříně s botníkem, místem na sezení i deskou s háčkyFoto: Miroslava Karasová

Praktické hledisko

Kromě regálové klasiky jsou dnes v oblibě výsuvné a výklopné systémy, které usnadňují přístup k uložené obuvi. „Botník tedy může být sestavený z jednotlivých zásuvek. Nebo je vybavený výklopnými, například drátěnými či plastovými systémy – tato varianta se hodí do menších prostor,“ připomíná Ivana Pehalová ze společnosti Nadop.

Čistě z pohledu trvanlivosti použitého materiálu pak nezáleží na umístění botníku: „Před dveřmi bytu je velmi podobné klima jako uvnitř vaší domácnosti. Na chodbě obytného domu se však více práší, čili zde je vhodnější pořídit si botník na vyvýšeném soklu či nožičkách,“ uvádí Ivana Pehalová.

Foto: Tchibo

Botník se může stát součástí otevřené pojízdné skříně, cena 6790 KčFoto: Tchibo

Foto: Trachea

Ukázka designově sladěného předsíňového nábytku v provedení dřevodekor ořech baltimore a vysoký lesk slonová kost (například dvířka: vysoký lesk slonová kost v ceně od 3024 Kč/1 m^2)Foto: Trachea

Foto: Bonami

Vtipná plastová polička na dětské boty se vejde všude, cena 399 Kč/kusFoto: Bonami

Dveře jako parádnice

Zejména na podzim a v zimě si mnozí lidé zdobí dveře věnci. Rodina s dětmi možná zvolí i veselé samolepky, které lze snadno obměnit, a milovníci zeleně zase rostlinu v květináči.

Až budete uvažovat o nových vchodových dveřích, zvažte také dekor – z každé strany může být jiný. Nejde o žádnou rozmařilost, ale o sladění designu, aby i vstupní dveře z vnitřního pohledu měly stejný „kabátek“ jako ostatní interiérové dveře.

Foto: Fler/čarovánky

Zimní andělské srdíčko může viset na vchodových dveřích, nebo i u vás doma, délka závěsu 60 cm, cena 299 KčFoto: Fler/čarovánky

Foto: Bella Rose

Hledáte netradiční dekoraci dveří? Zkuste to s dřevěnými panáčky Wodd Black, cena 319 Kč/kusFoto: Bella Rose

Foto: IKEA

Dekorativní věnec je vyroben z plastu s povrchovou hliníkovou úpravou a má průměr 40 cm, cena 499 KčFoto: IKEA

Foto: Solodoor

Také bezpečnostní vchodové dveře můžete z pohledu interiéru opatřit stejný dekorem jako ostatní dveře, cena od 9426 KčFoto: Solodoor

Už jste zkoušeli umístit botník před dveře bytu? Jak dlouho vám tam vydržel?

Reklama

Načítám