Hlavní obsah

Náš chlap: Den dětí je tu! Zahulíme?

Foto: Mona Martinů

Všechny děti dnes slaví svátek, i dcerka Našeho chlapaFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní den je možno prožít různě. Buď být v práci jako obvykle do večera a pak ještě doma do jedenácti urputně bušit do počítače, nebo z práce zdrhnout dřív a jít s dětmi na pískoviště, případně vytáhnout rodinnou vodní dýmku a ukázat, že ani ve středním věku nejsme žádní srabi.

Článek

Na svátku dětí je hezké a zajímavé to, že ho během života můžete prožít jednak z pohledu dítěte a jednak z pohledu rodiče. Obě polohy mají nesporně své klady. Pamatuji si, jak jsme jako žáci základní školy apelovali v tento den na své učitele a učitelky, aby nás ušetřili zkoušení a písemek. Často jsme byli úspěšní, to zase ano.

Když se člověk sám stane rodičem, má zase důvod a příležitost, udělat svým potomkům radost třeba novou knihou, což dnešní děti potěší ze všeho nejvíce. Navíc, nás to nutí sledovat technický vývoj, protože rodič by se měl umět orientovat v dnešní době a když nic jiného, tak za minimum pokládám schopnost rozeznat mp3 od mp4.

Takových svátků, celosvětově pojatých, je ale během roku několik. Například Světový den ptactva, Den matek, dokonce i Den leváků a Den poezie. Zvláště ten poslední mě těší, ale chápu například takové ryby, které se jistě mohou právem cítit jako nedoceněné. Jsou snad horší než ptáci? Ovšem ryby nejsou jediné, kdo stále čeká. To, že dodnes neexistuje Mezinárodní den mužů, hovoří za vše a naprosto jasně to demonstruje postavení mužů v dnešním světě. Jistě, nemá cenu si stěžovat a už vůbec ne na serveru pro ženy.

Aspoň rodiče, kdyby měli svůj svátek. On sice existuje Den rodiny, ale to už je přece jen poněkud širší pojem a je otázkou, kdo všechno ho může vlastně slavit. Co chůva? Co třeba kočky, patří přece také do rodiny. A tchyně?

A jak jsem nedávno náhodou zjistil, některé mezinárodní svátky spolu sousedí. Zrovna den před svátkem dětí je Světový den bez tabáku. To bude jistě náhoda a rozhodně bych z toho nepodezíral CIA nebo jiné celosvětové spiklence. A svádět všechno zlo světa na kouření také nejde. Navíc, buďme k sobě upřímní, kdo v životě nezahulil, ať hodí kamenem. Některé děti možná oslavu těchto dvou dnů spojí, ale co s tím nakonec můžeme dělat? Takřka nic. Vždycky si přitom vzpomenu na třídního učitele své dcery, který pravidelně zahajoval třídní schůzky tím, že nám ty děti chodí kouřit před školu.

Milé dámy, matky, kupte svým dětem k dnešnímu svátku krásné a kvalitní hračky, kvalitní antikoncepci a kvalitní kuřivo. A hlavně buďte kvalitní rodiče, mějte své děti rády a mějte na ně čas!

Reklama

Související témata:

Načítám