Hlavní obsah

Náš chlap: Kdy už tam bude žena?!

Foto: Mona Martinů

Další článek z rubriky Jak to vidí chlap je tu!Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste poslední dobou nespokojená v práci? Chtěla byste mít větší plat, větší byt a častěji cestovat? Pak zvažte, jestli vy nejste náhodou ta pravá!

Článek

Udělejme si, milé dámy, jasno hned na začátku. Jistě si jako autor mohu vyhradit právo zareagovat krátce na ohlasy minulého týdne, kdy jsme se setkali u mého článku Náš chlap: Porod ženám závidím!. Máte zkrátka jiný smysl pro humor, což vám nezazlívám. Jsem jen v tomto směru rád, že jsem muž. Dále si myslím, že schopnost rodit je dar, nikoliv zásluha, což jsem možná tak trochu vnímal právě z některých vašich příspěvků v diskusi pod tímto mým textem. A kritika od žen, které ještě nerodily, ale s velikou chutí se mi snažily omlátit o hlavu, že jejich matky měly těžký porod, mě taky rozhodně zaujala. Pozdravujte ode mne vaše matky a až budete samy rodit, nepečte, prosím, přitom deset druhů cukroví. Nemá to přece žádný smysl.

Raději se věnujte vašemu dítěti, případně dětem a hlavně také sobě. Mimo jiné i proto, že každých pět let zde jsou a zřejmě i nadále budou, prezidentské volby. Pojďme se spolu zamyslet, jestli už opravdu nenastal čas posadit na Hrad ženu.

Já se domnívám, že je to již nanejvýš aktuální, abychom měli prezidentku, a pokusím se toto tvrzení podpořit několika argumenty:

  • Konečně bude zcela dokončena emancipace, neboť se dá očekávat, že prezidentka bude mít bezesporu stejně velký plat jako prezident.
  • Nám ostatním se hodně uleví, protože se už nebudeme muset hlásit jen buď k pravdoláskařům, či naopak k uctívačům neviditelné ruky trhu.
  • A konečně někdo vymění na Hradě ty nevkusné závěsy a ještě nevkusnější poradce.

Jsem přesvědčen, že prezidentský úřad není nic, co by inteligentní, cílevědomá a zdravě sebevědomá žena nedokázala zvládnout. Potřebuje k tomu pár ideálů, mírný pragmatismus a hlavně minimum iluzí o politice. S čím však musí žena prezidentka počítat je to, že kromě nesporných kladů, příjmů a státních darů, s sebou nese tato funkce i jisté nevýhody. Obávám se, že někdy dokonce může dojít i k určitému rozčarování. Sotva se totiž prezidentka po složení slibu rozkouká, zjistí poměrně rychle, že nemá k dispozici žádný Air force one a místo jaderného kufříku s červeným tlačítkem pak maximálně kufřík kosmetický. Navíc bude muset bydlet v Praze, což každému jistě nemusí vyhovovat. A protože bude jako hlava státu jistě cestovat do všech koutů světa, měla by také podstoupit očkování proti kleptomanii.

Ovšem, není to vždycky jen sranda, novoroční projevy a rozdávání medailí o 28. říjnu. Bude žena prezidentka vůbec schopna třeba vyhlásit válku? I kdyby to měl být menší stát, než jsme my sami? A taky, jak to zvládne její manžel? Co mu na to řeknou chlapi v práci a v hospodě?

Nevím, jak vy, ale já se skepticky domnívám, že v naší kotlině může být takováto změna obtížnější, než když si na změnu troufli Američani.

Rozhodně nám všem držím palce, s přáním: „God save next Mrs president!“

Související témata:

Načítám