Hlavní obsah

Nastávající otcové: 5 otázek, které je trápí, ale bojí se zeptat

Foto: Thinkstock

Nejen nastávající maminky, ale i budoucí tátové mají spoustu obavFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastávající otcové to nemají lehké. Očekává se od nich, že budou oporou partnerce, kterou sužují různé obavy a nejistoty. Mají být tvrďáci. I oni ale v sobě mají otázky, na které se (ne)můžou zeptat.

Článek

Vše se točí kolem těhotné ženy. Muži se ocitají v pozici pozorovatele. „Můžou mít strach, jestli změna v jejich životě nebude příliš velká. Ke stresu přispívá i to, když na sebe – a oba rodiče – začnou tlačit, že nesmějí v ničem selhat. Být dokonalý otec, manžel. Tam si umím představit, že pak muži mohou mít spoustu strachu, jestli to zvládnou," vysvětluje psycholožka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Tyhle obavy se ztělesňují v několika otázkách, které je trápí.

1. Jak se změní tělo mé ženy?

Jak bude moje žena vypadat, až se vrátí z porodnice? Jak moc přibere? Bude vůbec někdy jako dřív? Připadá vám to povrchní a sobecké? Omyl! „Není nic divného na tom, že tohle muže napadne, obzvlášť, když je pro ně vizuální vnímání silnější než u žen. Muži se na partnerku rádi dívají, tak je přirozené, že přemýšlejí o tom, jaké to bude po porodu,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková.

2. Kdy se po porodu dočkám sexu?

Pokud vás každý den muž bude zahrnovat dotěrnými dotazy, kdy už to proboha půjde, není to příliš galantní a dalo by se mluvit o sobeckosti. Určitá nedočkavost je ale součástí zdravého vztahu. To, že se muž na sex s vámi těší, je přece dobře!

Foto: Thinkstock

Dítě ve společné ložnici může řadě mužů vadit, je to jakýsi narušitel vaší partnerské intimityFoto: Thinkstock

3. Bude s námi Pepíček spát v ložnici?

Řada rodičů si po porodu nastěhuje miminko do společné ložnice. Zpočátku je to celkem praktické, po čase to ale může začít skřípat.

Hodně mužů pokládá přítomnost dítěte v ložnici za narušitele partnerského života. „Mohou mít i pocit, že se žena zaměřuje víc na vztah s dítětem než na investici do vztahu s nimi, a já to chápu,“ uznává Anita Michajluková. Tenhle pocit rozhodně není hloupý a otázka by měla zaznít. A partneři by se měli dohodnout, jak to s jejich ložnicí bude.

4. Vážně musím k porodu?

Jsou muži, kteří neváhají ani vteřinu a svou ženu k porodu s chutí doprovázejí. Jiní se na to zase necítí. Lze to pochopit. „Opravdu je to žena, která rodí, muž jí fakticky pomoci nemůže. U porodu má být muž vlastně pasivní, a to je role, se kterou mohou mít muži potíže. Mohou mít pocit, že tam jsou zbyteční,“ vysvětluje Anita Michajluková.

Tady je rada jednoduchá. K ničemu muže nenuťte. Možná bude stačit, když mu vysvětlíte, jak přesně vám jeho přítomnost pomůže.

Foto: Thinkstock

Jsou muži, kteří k porodu jít chtějí, ale jsou i ti, kteří o to nestojí. Důležitá je domluva partnerůFoto: Thinkstock

5. Na kolik nás to vyjde?

Ženy jsou v době těhotenství pohlceny spíš emocemi. Peníze jdou leckdy tak trochu mimo ně. Jenže muži to mají jinak. Přebírají na sebe roli živitele (teoreticky, ale leckdy i prakticky) a samozřejmě mají obavy, jak vše zvládnou. Ale neradi o těchto starostech mluví. Mají pocit, že by tím dali najevo slabost, zpochybnili své schopnosti.

Tady je jediná možnost. I žena by se o finance měla zajímat, partnerovy připomínky by měla brát vážně, společně by měli vytvořit například nějaký finanční plán, jakýsi rodičovský rozpočet. Fakta muže dost uklidňují.

Jak rozrůstání rodiny zvládal váš partner? Také měl nějaké obavy?

Reklama

Načítám