Hlavní obsah

Nástrahy bazénu. Jak je přežít?

Foto: Thinkstock

Pobyt ve veřejném bazénu může mít nepříjemné následkyFoto: Thinkstock

Reklama

Zima volá – hurá do bazénu! Vždyť plavání je tak zdravé. Ale také je známé, že ve veřejném bazénu číhají nemoci na každém kroku. Ve sprchách plísně a bradavice, ve vodě vaginální mykózy, chlor vysušuje vlasy... a to jsme vyjmenovali jen některé z nich. Dá se těmto neduhům ubránit?

Článek

Pro některé zážitek a sportovní vyžití, pro jiné noční můra. Návštěvu bazénu si přeci jen můžete dokonale užít, i když vás to bude něco stát. A nemluvíme jen o financích, nýbrž o úsilí, které budete muset vynaložit na preventivní péči. Jestliže bazén milujete, rozhodně se vám vyplatí!

Kožní škůdci

Plavecké bazény s přilehlými prostory mohou představovat rizika pro přenos bradavic a plísňových onemocnění.

  • Často se zde vyskytují plísně dermatofyta. Napadají kůži i nehty. Nejčastěji je postižení patrné na nohách.
  • Dalším původcem postižení kůže a nehtů je kvasinka Candida albicans.
  • Hrozí samozřejmě i přenos bradavic. Bradavice způsobují viry, které patří do skupiny papillomavirů a jsou značně odolné k vlivům prostředí.
  • Můžete si také přinést onemocnění zvané Molluscum contagiosum, které vzhledově připomíná bradavice. Vyvolává jej virus ze skupiny poxvirů. Infekce se šíří buď přímým kontaktem s osobou, která daným onemocněním trpí, nebo společně užívanými předměty a prostory (ručníky, podlahy, sprchy).

Jak se bránit?

„Po koupeli je vhodné kůži promazat krémem, aby se rychle obnovil její ochranný film. Stěžejní je však práce provozovatele bazénu. Společné prostory a okolí bazénu je nezbytné dostatečně dezinfikovat a mechanicky čistit," upozorňuje dermatoložka. Kromě nemocí podle ní představují riziko pro pokožku také chloraminy, které mohou kůži výrazně dráždit. Jde o sloučeniny chloru s organickými nečistotami obsahujícími dusík. Samotný volný chlor však v koncentracích používaných k dezinfekci bazénové vody většinou žádné nežádoucí reakce podle odbornice nevyvolává. Vydáte-li se do bazénu, určitě dbejte na dodržování těchto zásad:

  • V okolí bazénu noste obuv ošetřenou antimykotickými nebo dezinfekčními spreji.
  • Používejte pouze svůj ručník.
  • Po koupeli se osprchujte, protože při dlouhodobém pobytu v chlorované vodě dochází k vysušování kůže a odplavení lipidového ochranného filmu.
  • Osušte se do sucha, zejména v místech kožních přehybů a meziprstí, a promažte se hydratačním krémem. Při prvních známkách podráždění kůže vyhledejte lékaře.

Intimní škůdci

Z hlediska gynekologického představuje pro ženy bazén nebezpečí v podobě vzniku nepříjemných mykóz. Proč? Sliznicím nesvědčí chemicky upravená voda bazénů a vysoký obsah chloru ve vodě narušuje přirozené pH pochvy. „Mykóza je kvasinková infekce. Kvasinky jsou běžnou součástí poševní mikroflóry a jejich množství je ovlivněno imunitním systémem a nízkým pH v pochvě. Pokud dojde k porušení regulačních mechanismů, může dojít i k přemnožení kvasinek a vzniká tak mykotická infekce," vysvětluje gynekoložka z naší poradnyZuzana Fučíková.

Výskyt infekce je spojen se změnami pH, ke kterým dochází právě při dlouhodobém pobytu ve vlhkém a horkém prostředí, ale také při stresu, náhlé zátěži imunitního systému, léčbě antibiotiky a také při endokrinologických změnách, jako je cukrovka. Příznaky jsou známé – svědění a pálení, zvýšený výtok, bolest při pohlavním styku a podobně. Vaginální mykóza je v současné době jednou z nejčastějších infekcí ženského pohlavního ústrojí. Odhadem jí onemocnělo asi 75 procent žen nejméně jednou v životě, polovina z nich opakovaně a 5 procent z nich trpí mykózou chronicky.

Foto: Thinkstock

I proti mykózám existuje prevenceFoto: Thinkstock

Jak se bránit?

Existuje představa, že před vznikem mykóz ochrání tampony, ale není to tak. „Ženám, které mykózou trpí častěji, bych tampony nedoporučovala. Má to opačný efekt," varuje gynekoložka. Léčba mykóz je obvykle lokální. Ženám se podávají vaginální globule a mužům se doporučuje speciální krém. „Preparátů je celá řada, volně prodejný je například Canesten či Gyno-Pevaryl," doporučuje Zuzana Fučíková. I v tomto případě existuje prevence:

  • Pomáhá okyselení poševního prostředí, k tomu se používá například Feminella Vagi C.
  • Ženy s chronickou kvasinkovou infekcí v bazénu nemají co dělat a nepomůže ani volba bazénu s mořskou vodou. K vysoušení sliznice dochází v jakémkoli vlhkém prostředí.
  • V případě nákazy je třeba, aby se léčil i partner, nebo je to nekonečný boj, stává se totiž přenašečem.
  • Jako prevence může posloužit dostatečná intimní hygiena (používání speciálních přípravků například Lactacyd3, Nivea Intimo, Saforelle gel pro intimní hygienu), první pomocí mohou být také probiotické čípky Gyntima forte. Uplatníte je, pokud se objeví výtok po návštěvě bazénu.
  • Preventivně si také jednou týdně můžete aplikovat tubičku Femmigelu s australským Tea tree olejem.
  • Pokud se mykóza projeví, zapomeňte na přehnaně důslednou hygienu. Nepoužívejte dráždivé kosmetické prostředky jako barevný a voňavý toaletní papír, menstruační tampony, voňavé menstruační či slipové vložky. Poševní rovnováha je velice křehká, takže méně znamená více.

Vlasoví škůdci

Je známé, že chlor v bazénu je úhlavním nepřítelem odbarvených blondýnek. Proč? „Odbarvené vlasy mají tendenci na koncích zelenat. Od toho pomůže jen profesionální kadeřník, který musí zelenou barvu postupně stahovat," říká kadeřnice Monika Štětková ze salónu XStyle Beauty. Chlor také všechny druhy vlasů velmi vysušuje, což jim rozhodně nesvědčí.

Jak se bránit?

„Odbarveným blondýnkám doporučuji, aby si pro jistotu vlasy vyčesaly hodně nahoru a stáhly do culíku. V případě vysoušení je nutné před bazénem aplikovat na vlasy speciální přípravky, které třeba používáte v létě. Jsou to sluneční řady nebo péče k moři. Tyto přípravky zabraňují přílišnému vysoušení vlasů. Problém je ovšem někdy s mastnými skvrnami ve vodě, což může trápit hlavně majitele soukromých bazénů," radí kadeřnice. Péče před koupáním a po něm by měla vypadat takto:

  • Před vstupem do bazénu ošetřete vlasy ochrannou řadou proti vysoušení (Aqua-Seal, řada Kérastase Soleil, Color Extend Sun od Redken,...).
  • Před samotným koupáním nebo plaváním si stáhněte vlasy do culíku a vyčešte co nejvíce nahoru.
  • Po bazénu nezapomínejte na regeneraci. Je třeba si vlasy důkladně umýt šamponem a ošetřit hydratační maskou nebo kondicionérem.

Kdo by se měl bazénu vyhnout?

Shrňme si to. Vyhnout veřejným bazénům by se měli lidé trpící ekzémy. Kůže atopika nedokáže vázat vodu a nemá na povrchu dostatečný ochranný film. Snadno se vysuší, podráždí nebo infikuje. Dále osoby, které mají některou z přenosných kožních chorob (plísně, bradavice a další). A jak jsme již říkali, bohužel i ženy trpícími chronickými mykózami. Podle dermatoložky také panují obavy z přenosu lupénky (psoriázy). „Jde o dědičné onemocnění a nelze se jím nakazit," uklidňuje Kateřina Klauzová.

Návštěva bazénu nemusí být proto nutně horor. Pokud dodržíte výše uvedená pravidla, můžete si ji užít plnými tempy.

Reklama

Související témata:

Načítám