Hlavní obsah

Nástrahy sexu: Vyhněte se jim! 2

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Již před sexem myslete na ochranuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - O pohlavních chorobách už tedy něco víme - kromě muňky. Teď zbývá rozebrat něco o kondomech a dalších ochranách. Víte, čím se spolehlivě prezervativ rozleptá? My ano! A věřte, že to určitě máte doma!

Článek

Svědivý rozkrok

Méně nebezpečnou pohlavní chorobou je veš muňka (lidově přezdívaná filcka). Tento hmyz, který žije v ochlupení, nedá a nedá spát rukám, které musí svědění v rozkroku usměrňovat. Než spekulovat nad tím, kde k tomu člověk přišel, radíme vzít nohy na ramena a utíkat k lékaři. Všeobecně všichni sexuálně aktivní jedinci by měli navštívit doktora pokaždé, když vypozorují pupínky a vřídky, mají zakalenou moč, a celkově se necítí dobře. Nejlepším řešením jsou pravidelné kontroly, i když si nejsme vědomi žádných příznaků, protože i pohlavní choroba bez symptomů může napáchat veliké škody. Vyšetření pohlavního ústrojí by měl každý člověk podstoupit aspoň jednou za rok (slovo „člověk" zahrnuje i muže...).

Sporná kvalita kondomů

Toť vše o základních pohlavních chorobách, teď si posvítíme na kontrolu porodnosti. Začneme kondomem neboli „gumou". Kdo by řekl, že masivní kampaně a reklama známých výrobců nezaručí jejich „krabičkám" kvalitu. V USA si totiž z výroby kondomů dělají tak trochu holubník, protože ze stran žádných orgánů nedochází ani ke kontrole kvality, ani k dozoru nad výrobci. Z toho plyne, že není všechno zlato, co se třpytí. Abyste předešli selhání prezervativu, nebo se jen preventivně chránili, naneste před pohlavním stykem na vnější povrch kondomu lubrikant na bázi vody nebo antikoncepční želé. To snižuje mechanické namáháni kondomu, zabraňuje těhotenství a likviduje choroboplodné zárodky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimted

Prezervativ vás ochrání před pohlavními chorobamiFoto: samphoto.cz/jiunlimted

Co prezervativy ničí

Mastné krémy o olejíčky, jimiž někteří kondom zvlhčují, jsou pro ně zhoubou. Mastný krém nebo nějaký podobný výrobek (i olejíček pro děti) naruší povrch prezervativu během jedné minuty o 90 %! Volte opravdu jen antikoncepční želé, protože to jediné podléhá kontrole státních úřadů, takže neobsahuje zdraví škodlivé látky a ani nenarušuje latexový povrch kondomů, klade na srdce Paul Joannides v knize Sex je umět, chtít, a vědět.

Když „guma" praskne

Ať už se tato forma ochrany roztrhla z jakékoliv důvodu, díváte se na prasklou oblast, která znamená průšvih jako hrom. Co teď? Nepanikařit. Do pochvy nestrkejte žádné antikoncepční želé, neboť hrozí zatlačení ejakulátu hlouběji do děložního krčku. Vhodným postupem je jít „na malou", omýt genitálie vodou a potřít je nějakou substancí s obsahem látky zvané nonoxynol-9 (spermicidní látka, po které spermie hynou). Sedmimílovým krokem skočte na pohotovost či ke gynekologovi pro recept na tabletu „po" čili Postinor (stihněte do 72 hodin, jinak je to v háji). Je to hormonální dryák, takže se doporučuje používat jen ve výjimečných případech!

Kondom pro ženy

Tato pomůcka se vkládá do pochvy, kde přilne ke stěnám vaginy. Na tomto místě zůstává, dokud se nevyndá. Ženský kondom není závislý na erekci muže a partnerka má větší kontrolu nad vlastní ochranou. Sehnat se dá pod názvem Femidom (3 kusy v balení stojí 230 korun, zvýhodněný balíček deseti kusů objednaný přes e-shop vyjde na 199 korun).

Antikoncepční implantáty

Antikoncepční implantáty jsou známé již ze 70. let. Zákrok trvá pár minut a spočívá v zavedení tenkého proužku do podpaží. Vybrat si můžeme z pětileté či tříleté ochrany. Implantát rovnoměrně uvolňuje účinnou látku, což není pro tělo takový šok jako pár hodin po spolknutí antikoncepční pilulky. Vylučuje se také kolísání hormonální hladiny a přítomnost estrogenu. I nežádoucí účinky jsou oproti hormonální antikoncepci menší.

Související témata:

Načítám