Hlavní obsah

Nástrahy v těhotenství

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Víte, čemu se v těhotenství vyhnout?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Devět měsíců, které právě prožíváte, jsou obdobím štěstí a radosti. Právě v tuto dobu byste však, více než kdy jindy, měly dbát také zvýšené pozornosti.

Článek

Časopis Uzlíček

Nastávající maminka není sice úplná skleníková květinka, rozhodně by se však o sebe měla starat více než kdy jindy. Vyhněte se nebezpečím, která mohou ohrozit vaše těhotenství i zdraví budoucího miminka. Víte, co byste rozhodně neměly podcenit?

Jízda za volantem

Ženy, které čekají rodinu, by neměly navštěvovat autoškolu, ani řídit auto jako začátečnice. Pro nezkušenou řidičku je psychický nápor v dnešním silničním provozu příliš silný. Tak často se dostává do stresujících podmínek, že to nemůže působit dobře na ni, ani na její děťátko. Pokud už jste zkušená řidička a svůj život si bez auta neumíte představit, tak se řízení zříkat určitě nemusíte. Nezapomeňte ale vždy použít bezpečnostní pás. Nastavte ho tak, aby netlačil na bříško. V dnešní době si lze pořídit i speciální tříbodový pás pro těhulky, který se snadno přizpůsobí vašemu tělu.

Pozor na léky

Pokud to jen trochu jde, vyhněte se všem lékům, bez ohledu na to, zda jsou, nebo nejsou na předpis. A už vůbec si neberte nic bez předchozí konzultace s vaším gynekologem! Pro vaše bříško jsou totiž skoro všechna léčiva (zejména v prvních třech měsících) drogou, která jej může ohrozit.

Nebezpečné vitaminy

Vyvarujte se nadměrného množství vitaminu A (hrozí poškození zraku), B6 (poškození nervů matky), C (denní dávka by neměla být vyšší než 1000 mg), D (může vyvolat hypercalcémii), E (může zvýšit krevní tlak matky) a K (hrozí vznik novorozenecké žloutenky). Pokud dostanete chřipku, zkuste některý přípravek s paracetamolem, který miminku nijak neublíží. Berte jej však v co nejmenších dávkách a jen po nezbytně krátkou dobu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Stop kouření!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejezte, co neznáte

Nejde ani tak o správnou výživu, jako spíš o podezřelé pokrmy. I když budete mít různé chutě, vyhněte se podezřelým občerstvením, nekupujte si nic s majonézou, číhá na vás totiž salmonela. Je to střevní onemocnění, jehož inkubační doba je od 6 do 48 hodin. Zdrojem nákazy jsou především ptáci, myši, ryby, vepři, hovězí dobytek, drůbež - a to i mražená, vejce (zejména povrch skořápek) atd. Pro těhotnou ženu je nebezpečná hlavně svým průběhem a příznaky, jako jsou např. dehydratace celého organismu i miminka.

Škodlivé záření

Sluneční paprsky vám neublíží, horší je to s rentgenem. Vysoké dávky rentgenových paprsků mohou vyvolat u plodu postižení očí, mentální poruchy nebo poškození vyvíjejících se kostí. Takže na rentgen jděte jen v opravdu nezbytném případě, vždy po dohodě se svým porodníkem, a nezapomeňte o svém těhotenství informovat i lékaře u rentgenu (stejně postupujte, i když máte zatím jen podezření na těhotenství).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pozor na nevhodné krémyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kočky nejen pro radost

Bohužel i kočky mohou být pro vaše bříško nebezpečné. Můžete se od nich nakazit toxoplasmózou, která bývá příčinou potratů, nedonošenosti plodů, jejich odumření nebo porodu defektních dětí. Od koček, které s vámi bydlí pouze v bytě, vám nebezpečí v podstatě nehrozí. Horší je to, pokud žijete na venkově, kde se kočky volně pohybují. Dávejte si tedy pozor zejména při jejich krmení, noste rukavice! Ty používejte raději i při práci na zahradě nebo při uklízení kočičího záchodu v domě. O tom, že nesmíte hladit neznámá zvířata, nemusíme jistě ani mluvit...

Zarděnky jsou hrozba

Toto onemocnění je pro nastávající maminku opravdu nebezpečné, neboť může mít za následek vážné vrozené vady dítěte (poškození očí, srdce, malá hlava, zvětšení jater, nevyvinuté ledviny, problémy s pohlavními znaky, těžká demence). Jakmile se tedy objeví vysoké horečky, honem k lékaři. Samoléčba může mít vážné následky! Nejnebezpečnější je první třetina těhotenství a z ní bohužel první měsíc, kdy řada maminek ještě o těhotenství ani neví. Těhotné ženě, která onemocní v této době a zarděnky nikdy neprodělala a nebyla proti nim očkována, musí lékař bohužel doporučit přerušení těhotenství. Ani očkování však nezanechává celoživotní imunitu, takže si raději nechte před otěhotněním vyšetřit imunitní stav jednoduchým krevním testem. Doporučí vám jej váš gynekolog.

Časopis Uzlíček březen 2007

Reklama

Související témata:

Načítám