Hlavní obsah

Naštvala vás váha? 3 důvody, proč ukazuje víc bez tloustnutí

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Kolik teď vážím? To neřeknu. Nikdy!“ Pokud vás hodnoty, které vám naposledy ukázala vaše váha, vůbec nepotěšily, možná vás trochu povzbudíme. Nárůst hmotnosti nemusí hned znamenat, že jste ztloustli. Podívejte se, co všechno vaši aktuální váhu ovlivňuje.

Článek

A znáte tenhle? „Dneska jsem postavila váhu do kouta. Ta potvora tam zůstane, dokud se neomluví!“

Teď ale vážně. Obzvláště v době, kdy se snažíte zhubnout, vás dokáže pěkně namíchnout, že se čísla na váze nesnižují. Natožpak když se bezdůvodně zvyšují! Znát hmotnost svého těla je dobré pro určitou orientaci. Rozhodně byste se ale na tento údaj neměli spoléhat stoprocentně. Nezřídka totiž klame kvůli těmto důvodům.

1. Dnes o dvě kila více? Je to voda!

Na vaši tělesnou hmotnost má významný vliv fluktuace vody, tedy měnící se podíl vody v těle. Pokud máte jeden den na váze o dvě nebo i tři kila více než den předcházející, pravděpodobně se jedná jen o vodu. Často se tak stává ve chvíli, kdy jste den předtím „hřešili“, což vás ještě více utvrdí v domněnce, že jste ztloustli.

S největší pravděpodobností tomu ale opravdu tak není. Pokud jste si předcházející den dopřávali jídla jako zákusky, čokoládu, sladkosti nebo třeba hamburger či pizzu, znamená to, že jste do sebe dostali nadbytek sacharidů. Každý gram uložených sacharidů na sebe váže tři gramy vody. Právě proto vám váha dočasně vzrostla. Jakmile se ale vrátíte k normální vyvážené stravě, velmi rychle klesne zpět.

Zadržování vody nezřídka způsobuje i vyšší příjem soli. Opět řada nezdravých jídel jako chipsy, fast food pokrmy či některé uzeniny obsahují nadbytek soli. Když jste si o víkendu vyhodili z kopýtka a dopřáli si slaných a sacharidových jídel více než obvykle, doporučujeme se v pondělí nevážit.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Děsivé číslo na váze může znamenat jen dočasné zadržení vodyFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

2. Když cvičíte...

Pokud se už několik týdnů, možná měsíců, pokoušíte ve fitku zformovat postavu, může vás rozhodit, že výsledkem jsou rostoucí čísla na váze. Tohle je ale nejzásadnější bod, kdy váha často klame!

Svaly jsou jednoduše mnohem těžší než tuk. Proto může 70 kilo vážit jak žena s perfektně vytvarovanou postavou, tak silnější dáma. Pokud pravidelně posilujete, stravujete se vyváženě a vybíráte jídla bohatá na proteiny, je více než možné, že jste začali nabírat svalovou hmotu. To je ale žádoucí hned z několika důvodů!

Především pěkně formované a zpevněné tělo, které tak chcete, musí mít více svalů a méně tuku. Dále čím více svalové hmoty si vybudujete, tím rychleji vám funguje spalování, protože svaly spotřebovávají více energie. Navíc s osvaleným tělem se pojí řada zdravotních benefitů, zejména snižující se riziko bolestí zad, správný postoj, ale i odolnější klouby.

Foto: HomeGymr

Malý kus svalu váží stejně jako velký kus tukuFoto: HomeGymr

3. Záleží na tom, kdy se vážíte

V neposlední řadě vaši hmotnost velmi ovlivňuje denní doba, kdy se vážíte. Ideální je vážit se ráno po probuzení, vyprázdnění a samozřejmě bez oblečení. V dalších částech dne může být váha výrazně zkreslená.

Pokud se zvážíte bezprostředně po těžkém jídle, vaše hmotnost bude určitě chvilkově vyšší. Jenže ona může zůstat vyšší i za dvě hodiny! Tělu totiž často trvá i celé odpoledne, než zpracuje, co jste snědli k obědu. Stejně tak po cvičení nebo jakékoli aktivitě, během které jste vypili dost vody, může dojít k nárůstu hmotnosti. Nesouvisí to ale s nárůstem tuku, proto rozhodně nemá cenu se tím stresovat.

Jak často se vážíte?

Reklama

Načítám