Hlavní obsah

Tři rychlodiety: Jak o Vánocích mlsat a nepřibrat kila navíc

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si Vánoce užít bez výčitek a přemýšlení o tom, kolik kousků cukroví si můžete ještě dát? Pak nasaďte rychlou dietu ještě před svátky a zhubněte pár kilo s předstihem! Budete je mít „k dobru“, a když je pak během svátků zase naberete, nebudete se jimi tolik trápit!

Článek

Pokud chcete na svátky vypadat a cítit se lépe, určitě vám k tomu pomůže pocit plochého břicha. Toho docílíte rychlou předvánoční dietou. Zjišťovali jsme, jaký jídelníček je vhodný pro shození pár přebytečných kil. Máme pro vás hned tři varianty!

10 denní: Vyměňte cukry za tuky

Sladkého si během Vánoc užijete požehnaně. Proto se mu do té doby snažte vyhýbat. Zapomeňte na všechny zákusky, cukrovinky i slazené nápoje. Raději sáhněte po tucích – ovšem těch zdravých.

„Vysaďte alespoň na deset dní všechny sacharidy, tedy cukr, mouku, obiloviny, veškeré přílohy včetně brambor, pečivo, ale také některé ovoce a luštěniny, hlavně banány, jablka, fazole a čočku. Tím pádem najedete na takzvané nízkosacharidové stravování. Primárním zdrojem vaší energie se stanou zdravé tuky a bílkoviny,“ radí Mgr. Alena Vídeňská, výživová poradkyně a fitness trenérka.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Vysaďte cukry a uvidíte, že vám během pár dní splaskne nafouknuté břichoFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Co můžete jíst?

Zeleninu, maso, neslazené tučné mléčné výrobky, sýry (i tučné), vejce, ovoce pouze bobulovité (rybíz, ostružiny, maliny, borůvky, angrešt), ořechy, semínka a veškeré další zdravé tuky – avokádo, tučné ryby, rostlinné panenské oleje.

A jaký bonus vám toto stravování přinese? „Nejen nějaké to kilo dole, ale i zlepšení zdravotního stavu. Budete mít více energie, nebude vás přepadat vlčí hlad a po obědě nebudete usínat u pracovního stolu. Sama tento typ stravování na sobě aplikuji a z vlastní zkušenosti ho mohu jen doporučit. Nejen že mně jako aktivnímu sportovci nechybí energie a cítím se lehčeji, ale především se postupně zbavuji podkožního tuku,“ popisuje Alena Vídeňská.

Nízkosacharidová strava sice vylučuje cukry, zato ale můžete jíst veškeré tuky a maso. Tímto způsobem se skutečně dají shodit desítky kil tuku, ale je nutné jídelníček pečlivě dodržovat. Jak tahle dieta funguje a zda se dá držet dlouhodobě, si můžete přečíst v příbězích našich čtenářek Jany a Andrey. Ale pozor i na rizika, nezapomeňte nahlédnout i do článku Jak zhubnout s nízkosacharidovou dietou?

Tip na jídelníček:

  • Snídaně - řecký jogurt, borůvky, ořechové máslo a skořice
  • Oběd - pečený losos s dýňovým pyré, zeleninový salát s olivovým olejem a konopným semínkem
  • Večeře - květákové placky s guacamole (mexická avokádová omáčka)
  • Svačiny - hrst oříšků, kokosových chipsů nebo zelenina

5 denní: Tukožroutská polévka

Pokud se nechcete trápit celých deset dní, zkuste další rychlodietu, která slibuje úbytek až 4 kila za týden. Základem této jednoduché diety je zeleninová polévka, která má minimum kalorií. Je složena ze zeleniny, která obsahuje vlákninu, což působí příznivě na pročištění střev. Díky vláknině a vodě dochází k odvodnění organismu, což samo o sobě může mít na shození několika kil velký podíl. Vhodné je využít ji jako dvou až třídenní očistnou kúru, kdy jíte jen polévku – k snídani, obědu i večeři. Ovšem další dva až tři dny už byste měli do jídelníčku přidat i jiné potraviny: ke každé porci polévky přidejte třeba 200 g ovoce nebo 300 g dušené zeleniny nebo 150 g vařené rýže nebo 200 grilovaného krůtího masa.

Pokud se rozhodnete to vyzkoušet, dbejte na pečlivé dodržování pitného režimu. Z dlouhodobého hlediska však tuto dietu odborníci nedoporučují kvůli nedostatku bílkovin a sacharidů.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Tukožroutská polévka vás zasytí, dodá vitaminy a minerály, ale neměli byste ji samotnou jíst déle než tři dnyFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Z čeho se vaří?

Její příprava je jednoduchá a je celkem jedno, co do ní dáte, hlavně když to bude zelenina. Nejlepší je použít hlávku zelí, cibuli, rajčata, papriky, řapík a všechno to zalít bujonem. Zeleninu nakrájejte na kostky a kromě rajčat vložte vše do hrnce. Přidejte bujon a 10 minut zprudka povařte. Potom ztlumte a vařte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rozmačkaná rajčata a na mírném ohni duste pod pokličkou dalších 20 minut. Dochuťte solí a pepřem.

1denní: 24hodinový detox

Pokud chcete organismu odlehčit alespoň na poslední chvíli, můžete zkusit jednodenní jídelníček, který nám sepsala hlavní výživová poradkyně Naturhouse, Mgr. Alena Balíková Přídová:

  • Snídaně - malá miska salátu z nastrouhaného jablka a mrkve, zakapat citronem
  • Svačina - 2 kiwi
  • Oběd - zeleninová polévka
  • Svačina - 2 plátky ananasu
  • Večeře - zeleninová polévka
Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Ovocná a zeleninová smoothie jsou skvělou variantou zdravé svačiny Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

„Tento jídelníček je dobrý jako občasný detox, ale nedržte ho častěji než dvakrát týdně. Můžete vyzkoušet také odlehčené dny složené jen ze zeleninových a ovocných smoothie,“ doplňuje Alena Balíková Přídová.

Hlídáte se před Vánocemi, nebo raději diety necháváte až po svátcích?

Reklama

Související témata:

Načítám