Hlavní obsah

Naložte se! Co si přidat do vany proti bolestem zad, nespavosti i přechodu?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak ulevit bolavým kloubům nebo se vypořádat s onemocněním horních cest dýchacích? Jistě, pomohou léky, ale účinné jsou i bylinky, tentokrát přidané do koupele. Naučíme vás je používat!

Článek

Bylinkovou koupel si připravte ze zhruba sto gramů bylinek. Sušené či čerstvé nasypte do hrnce a přilijte k nim asi tři litry studené vody. Přiveďte k varu a vařte asi patnáct minut. Pak odstavte, zaklopte poklicí a nechte alespoň patnáct minut louhovat. Poté sceďte a přidejte do vany s vodou, která by měla mít kolem 38 °C. Některé byliny můžete nahradit i esenciálními oleji – například eukalyptovým, smrkovým, modřínovým či borovicovým. Éterický olej dejte přímo do vody, na koupel by to mělo být dohromady deset kapek, ať už jednoho druhu či směsi olejů.

Bylinná koupel by neměla trvat déle než dvacet minut. Tělo totiž látky z bylinek přijímá celou plochou kůže, takže účinek může být někdy intenzivnější, než byste předpokládali. Poté, co vylezete z vany, lehce se osušte, oblečte si příjemné pyžamo nebo jen župan a dopřejte si alespoň tak dlouhou relaxaci, jak dlouho jste byli ve vaně. Ideální by bylo, kdybyste potom šli hned spát.

A jaké bylinky do koupele použít? Máme pro vás konkrétní tipy, které připravovala bylinkářka, ale můžete se v lékárně podívat po již hotových směsích. Samozřejmě, že si můžete sami najít vhodnou bylinku a tu podle uvedeného postupu přidat do koupele.

Foto: Sebastian Duda, Shutterstock.com

Do koupele můžete přidávat bylinky sušené a vyrábět si vlastní směsi přesně podle toho, co momentálně potřebujeteFoto: Sebastian Duda, Shutterstock.com

Na gynekologické problémy

„Doporučuji sedací koupel ve směsi bylin. Obsahuje měsíček, řebříček, kontryhel, přesličku, lichořeřišnici a chmel. Velmi dobře pomáhá při zánětlivých stavech, mykózách, potížích s bolestivou menstruací nebo klimakteriem, prostě podporuje zdravý stav ženských orgánů,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Bylinky mají být v takové koupeli zastoupeny stejným dílem.

Jako prevence, ale i jako součást léčby gynekologických obtíží poslouží také sedací koupel obsahující kontryhel, řebříček, heřmánek a drcenou dubovou kůru. Zlepšuje totiž stav dělohy. Všechny složky jsou v ní opět ve stejném poměru a je ideální, když je necháte přes noc namočené ve studené vodě a teprve před použitím krátce povaříte a louhujete. Pak bude mít výluh největší sílu. Ve vaně poseďte alespoň patnáct minut.

Proti bolesti kloubů a zad

V případě, že se chcete zbavit bolesti kloubů či zad, použijte směs smrkových a borovicových výhonů, kostivalu, pelargonie, pupenů topolu, vrby, skořice a thuje. „Právě tyto byliny podpoří prokrvení, působí proti bolesti a celkově zklidní organismus,“ říká Jarmila Podhorná.

Při zánětu dýchacích cest

Smíchejte stejné díly květu černého bezu, dobromysli, lichořeřišnice, jitrocele, modřínu, divizny, eukalyptu, měsíčku a yzopu. Díky obsaženým látkám tato koupel působí současně jako inhalace a zlepší stav při zánětu horních i dolních cest dýchacích, ale třeba i astmatu.

Foto: Olaf Speier, Shutterstock.com

Při zánětu dýchacích cest si do vany můžete přidat i eukalypt. Použít lze rostlinu, ale i éterický olejFoto: Olaf Speier, Shutterstock.com

Na celulitidu a strie

Potřebovali byste vylepšit vzhled vaší pokožky, na které se objevila celulitida nebo strie? Vyzkoušejte měsíční kúru, při které se budete pravidelně koupat v odvaru ze zlatobýlu obecného. Můžete ho znát také pod názvem celík zlatobýl, protože zaceluje a vyhlazuje pokožku. Odvar připravíte tak, že do litru studené vody přidejte asi dvě hrsti byliny a přiveďte k varu. Asi po třech minutách odstavte a nechte zchladnout. Pak sceďte a vlijte do koupele.

Celík zlatobýl působí příznivě i na močové cesty a je dobrou volbou při potížích gynekologických a u mužů pak potížích s prostatou.

Koupel pro celkové zklidnění

Kozlík lékařský, levandule a heřmánek, to jsou bylinky, jejichž směs vám pomůže k celkovému uvolnění, ale i klidnému usnutí. Kořen kozlíku den předem namočte do studené vody a před použitím asi pět minut povařte, do vroucí vody přihoďte květy heřmánku a levandule a stáhněte z plamene. Nechte asi hodinu odstát a pak sceďte do vany s vodou. Můžete si být jisti, že po této koupeli usnete velmi klidným spánkem.

Koupel v soukromém moři

Relaxačně i ozdravně působí také koupel v mořské vodě. A takové malé soukromé moře si můžete vyrobit i doma, přidáním mořské či jezerní soli do koupele. „Je vědecky dokázáno, že půlhodinová koupel má pozitivní vliv na pokožku, ale i na vnitřní orgány těla. Ulevuje unaveným svalům, posiluje imunitní systém, působí protizánětlivě, má vliv na prokrvení vašeho těla a pomáhá zlepšovat dýchání. Celkově vaše tělo uvolňuje a ulevuje mu od stresu. Skvělá je i pro ty, kteří trpí ekzémy či lupénkou, ale třeba i astmatem, “ říká Štěpán Kadlec z Medinatur.

Na přípravu koupele použijte 150–250 gramů soli. Ideální teplota vody je 38–40 °C a doba trvání koupele 20–30 minut. Jediné omezení je to, pokud máte na těle odřeniny, řezné rány či mokrý ekzém, to si pak solnou lázeň nedávejte.

Dopřáváte si pravidelně koupel, nebo je vaší první volbou sprchování? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám