Hlavní obsah

Naučte se kroky do Hříšného tance!

Foto: Ondřej Kroutil

Eva Severinová nás naučí svůdné mamboFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Když se rozezní tóny závěrečného vystoupení v kultovním filmu Hříšný tanec, okamžitě mi naskakuje husí kůže a přichází takové to příjemné mrazení v zádech. Tušíte správně, ani dnes Bejby nebude sedět v koutě a vy také ne! Podle dalšího dílu našich „internetových tanečních“ si totiž můžete nacvičit základní kroky přímo do hříšného mamba!

Článek

Píseň „The Time of my Life“ by dokázal zanotovat snad úplně každý. Mimochodem, nejúspěšnější by v tomto směru byli obyvatelé Velké Británie, neboť tam se řadí mezi nejhranější pohřební písně… Ne každý ovšem ví, že tanec, při kterém nevinná Bejby zvládne svou první „zvedačku“ v životě, je ve skutečnosti latinskoamerické mambo. Jestli jste dostaly chuť si ho vyzkoušet, neváhejte ani chvilku a pusťte si náš krátký videokurz. Natočili jsme ho v Centru tance na Václavském náměstí v Praze s usměvavou tanečnicí Evou Severinovou!

Jak jste viděly, na krocích svůdného mamba není nic tak úplně těžkého. Tento svižný, uvolněný a zároveň trošku napjatý tanec, se musí tančit především duší! Nadšení je dobrý základ, kroky jdou potom úplně samy. Důležité jsou ale také svižné propnuté nohy, ladné pohyby pánví a boky. Kořeny mamba sahají až na Kubu a Haity – jeho název je afrického původu a v přesném překladu znamená „rozhovor s Bohem“.

Hříšné mambo si doma můžete vyzkoušet i na známé melodie:

  • Lou Bega: Mambo No. 5
  • Rosemary Clooney: Mambo Italiano
  • Pérez Prado: Mambo Jambo
  • Helena Paparizou: Mambo

Teď si pojďte projít jednotlivé kroky, které vás Eva Severinová na videu naučila!

1. Základní krok vpřed a vzad

Stejně jako u salsy začínáte základním krokem vpřed a vzad. Zvládnete to opravdu rychle! Na „raz“ jděte levou vpřed, na „a“ následuje pravá vpřed, o kterou se zarazte. Na „dva“ se vraťte vzad levou nohou. To samé vzad od pravé nohy.

2. Střídání špiček

Na tomto kroku opravdu nic není, snad pouze ta rychlost, protože na první dobu musíte stihnout vypíchnout špičku mírně vpřed, na „a“ ji vrátit zpátky pod tělo a přenést na ni váhu. Nebojte se tedy při tom rozvlnit boky, roztřást ramena a používat více ruce.

3. Špičky stranou

Opět to bude rychlé. Natočte se vpravo a jděte od levé nohy střídání špiček, jako to bylo ve druhém kroku. Na „raz-a-dva-a-tři“ postupně vystřídejte levou, pravou a opět levou špičku, na následující „a-čty-ři“ udělejte tři kroky na místě a otočte se za levým ramenem o 180 stupňů. Plynule, ne ostře! To samé se tančí i od druhé nohy.

4. Rychlé střídání špiček s otáčkami

Jedná se o zkrácenou verzi třetí variace. Otočte se mírně vpravo, na „raz“ jděte levou špičkou vpřed, na zbývající „a-dva-a“ se otočte na tři kroky o 180 stupňů vlevo. Stejná variace na druhou stranu od pravé.

5. Kroky stranou

Na „raz“ začněte opět levou špičkou vpřed, na „a“ jděte tou samou nohou do strany. Na druhou dobu zkřižte pravou nohou před levou a na následující „a“ přisuňte levou nohu vedle pravé. Pokračujte od pravé nohy stejným způsobem.

6. Kolíbka

Na „raz“ jděte pravou nohou vzad, na „a se vraťte druhou nohou zpět“. Na následující „dva“ se zhoupněte o 180 stupňů. Pokračuje levá noha opět vzad, zpátky se dotočte stejnou cestou (tedy za levým ramenem).

Dobře vidíte, že to chce jen chvilku tréninku a hříšné mambo jde pak úplně samo! Ovšem jestli si vás tyhle svůdné pohyby a svižné rytmy zatím nezískaly, přijďte k nám příští týden. Čeká vás rázné paso doble!

Reklama

Související témata:

Načítám