Hlavní obsah

Naučte se odpočívat. Díky vůním!

Foto: Thinkstock

Éterické oleje vám pomohou od stresuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To je zase den! Nedaří se vám už od rána, pohádala jste se s parterem, v práci nevíte, kam dřív skočit, a když už utíkáte domů, projede těsně kolem vás auto a ohodí vaši sněhově bílou sukni. Chce se vám začít křičet? Jsou i jiné způsoby, jak se uvolnit! Co třeba zkusit aromaterapii?

Článek

Jak je možné, že na nás mají vůně takový vliv? Podle Laďky Petrjánošové z firmy, která vyrábí přírodní bio kosmetiku Saloos, je to způsobené tím, že právě vůně náš mozek zaznamenává nejrychleji. Čichové nervy jsou propojené s částí mozku, která má na svědomí naše emocionální reakce, ať už ty pozitivní, nebo i ty negativní. Vdechováním vůně se nám navíc molekuly silic dostávají do plic a odtud do celého těla. Právě proto je nesmírně důležité kupovat jen produkty, které jsou 100% přírodní a na kterých najdete příslušný certifikát (kontrolovaná přírodní kosmetika BDIH nebo bio kosmetika CPK BIO). Přípravky, které jsou vyrobeny synteticky, tedy uměle, esenciální oleje nenahradí.

Provoňte si domov

Nejjednodušší použití esenciálních olejů je provonět si domov aromalampou. Do vody jednoduše nakapate 3–8 kapiček olejíčku a zapálíte. Tím, jak plamínek ohřívá misku, se z ní odpařují vonné silice. Aromalampu nevlastníte? I tak si můžete užívat uklidňujících vůní. Laďka Petrjánošová doporučuje nádobku s olejem položit na topení nebo si nakapat olejíček na papírový kapesník (toho můžete využít například při cestě autem). Éterické olejíčky seženete také u české značky Nobilis Tilia.

Naložte se do vany

Dalším způsobem jsou také relaxační koupele nebo přímo potírání pokožky. Během koupele mohou silice (éterické oleje) prostupovat do těla nejen kůží, ale i dechem. Pokud si vyberete přímo koupelový olej, není ho třeba ředit. Můžete použít ale i olejíček. „Rozhodnete-li se pro čistý éterický olej, doporučuje se 3–10 kapek rozmíchat v 1 dcl mléka nebo na lžičce medu. Med a mléko jsou přírodní emulgátory, proto se v nich silice lépe rozpustí a mohou v koupeli lépe působit,“ radí Laďka Petrjánošová. Pár kapek olejíčku můžete smíchat i se svým tělovým, ideálně neparfémovaným, mlékem.

Foto: Thinkstock

Voňavou koupelí zaručeně zrelaxujeteFoto: Thinkstock

Kdykoli a kdekoli

Skvělým pomocníkem na cesty jsou také roll-on kuličky. Tu můžete jednoduše aplikovat kdykoli během dne tak, že vůni krouživými pohyby nanesete na pulsující body na zápěstí, spánky nebo krk. Kuličku můžete použít i několikrát denně. Proti stresu zkuste např. Antistress od Saloosu (obsahuje levanduli, meduňku, rozmarýn) nebo De-Stress od Tisserand (pačuli, pomeranč a růže).

Nechte se na masírovat

S aromatickou masáží zkombinujete účinky zklidňujících vůní a příjemných doteků. Masáž by vás neměla bolet, jde o to, abyste si u ní odpočinula a krásně se zrelaxovala. Při těchto masážích se zpravidla masíruje i hlava. Stres odstraňuje také tlaková masáž. A propos, promnout vás může i váš partner. Pomohou tělové a masážní olejíčky s vůní levandule, vanilky, růže nebo jasmínu. Pořídit si můžete i zklidňující tělové mléko, například od značky Tisserand. Ucítíte z něj levanduli, ylang-ylang a bergamot, z tělového másla od stejnojmenné značky zase levanduli, sladký pomeranč a bergamot.

Aromaterapie je příjemným způsobem, jak se zbavit chmuru. Vzpomeňte si na ni, až vám nebude nejlépe.

Reklama

Související témata:

Načítám