Hlavní obsah

Návštěva: Staré podkroví proměnili v krásný byt

Foto: RV - Kateřina Ševčíková pro GEBAS atelier architecs s. r. o.

Akcenty zelené provázejí celým podkrovním bytem

Menší byt pod střechou secesního domu uprostřed Brna si jako svůj domov vybrala mladá dvojice. I z malého 2 + kk o výměře 65 m2 dokázali architekti vytvořit vzdušné a moderní bydlení se spoustou úložných prostor.

Článek

Při představě 2 + kk mnohým z vás naskočí obrázek klasické panelákové „krabičky od sardinek“, kam se sotva vejde manželská postel. To ale rozhodně není případ bytu, do kterého jsme mohli nahlédnout ještě před tím, než se mladý pár nastěhoval. Můžete ho tedy vidět přesně v té podobě, kterou mu vdechli architekti – a díky velmi zajímavému použití svěže zelené barvy nevypadá ani bez zařízení a doplňků nijak chladně.

Foto: RV - Kateřina Ševčíková pro GEBAS atelier architecs s. r. o.

Takhle vypadal byt na začátku rekonstrukce. Jak vidíte, začínalo se opravdu od základů – od nových trámů a podpůrného systému. Zprvu byl nevzhledný, ale architekti ho dokázali skvěle zapojit do výsledného dojmu

Chytré řešení úložných prostor

Zmodernizovat a zařídit byt v podkroví je náročná disciplína, kterou je velmi výhodné svěřit odborníkům. Důkazem je jednoznačně právě i tento byt v dříve zdevastovaném secesním domě v Biskupské ulici. Architektům se podařilo využít maximum prostoru pro umístění úložných prostor – ovšem tak, aby zachovali dojem vzdušnosti, světla a volnosti.

Foto: RV - Kateřina Ševčíková pro GEBAS atelier architecs s. r. o.

Detailnější pohled na využití prostoru pod schodištěm a vedle něj. Originální knihovnu doplňují i dvě křesílka ze zeleného plastu

Konstrukce krovu a nosných prvků se nesnažila je nijak maskovat. Naopak – jsou v interiéru přiznány a spojeny bílou malbou, která zachovává plastickou prostorovou jednoduchost.

Foto: RV - Kateřina Ševčíková pro GEBAS atelier architecs s. r. o.

Kombinace dřevěné podlahy a bílého nábytku ve vysokém lesku vypadá překvapivě dobře – spojuje moderní bydlení a připomíná to, že jsme stále v secesním domě

„Interiér je pojat kontrastně, jakožto svěží a moderní v historickém domě. Právě proto jsme také kombinovali přírodní materiály dřevěných podlah s moderními materiály ve vysokém lesku a bílé čistotě, kterou vhodně doplňuje odstín zelené barvy, který se prolíná celým bytem,“ představuje práci svého ateliéru Ing. arch. Miroslav Gebas.

Foto: RV - Kateřina Ševčíková pro GEBAS atelier architecs s. r. o.

Mladistvá, moderní a veselá je zelená barva, kterou najdete na několika místech bytu. Originální barový pult odděluje kuchyň od obývací části – stejně jako zelená stěna je příjemným oživením. Jistě se objeví i v doplňcích, které si majitelé pořídí po nastěhování

Secesi připomíná vzor na tapetě

Pokud se s námi vydáte alespoň na virtuální prohlídku, můžete se inspirovat. To, že jste v secesním domě, připomínají dekorační tapety s rostlinnými motivy. Jak vidíte, není třeba se jich bát, pokud pro ně vyberete místo, kde vyniknou.

Foto: RV - Kateřina Ševčíková pro GEBAS atelier architecs s. r. o.

Hra moderního a historického může být velmi atraktivní, zvlášť v bytě, který je v secesním domě uprostřed historické části města

Výrazným prvkem prostoru tohoto bytu je schodiště, které vede na terasu. Díky nápaditému řešení se ale zároveň stalo velmi zajímavou knihovnou s úložnými prostory. V tomto bytě jich budoucí majitelé mohou využít opravdu hodně – právě proto, že architekti v maximální míře využili vestavěný nábytek. Pokud se v té souvislosti ptáte na cenu, pak tato realizace vyšla na 550 tisíc korun.

Foto: RV - Kateřina Ševčíková pro GEBAS atelier architecs s. r. o.

Středem ložnice je masivní postel. V noci můžete pozorovat hvězdy na obloze přes střešní okna. Dobře se podívejte, jak skvěle vypadají i trámy, které jsou pouze barevně sjednoceny se zdí bílou barvou

A jak hodnotí rekonstrukci majitelé? „Když jsme koupili podkrovní byt, neměli jsem úplně představu o vzhledu interiéru. Jen jsme nechtěli nic historického. Chtěli jsme vzdušný a jednoduchý interiér. Výsledné řešení nás velice mile překvapilo," říká mladá dvojice. Velmi kladně hodnotí množství úložných prostor, hlavně těch pod schodištěm.

Příjemně je podle nich řešena také kuchyň, kde se podařilo do malého prostoru umístit vše potřebné. Je něco, s čím spokojeni tak úplně nebyli? „V ložnici jsme si nebyli jisti umístěním postele do prostoru, ale s ohledem na šikmé stěny podkroví se řešení ukázalo jako velice praktické. Za postelí je místo na další úložné prostory. Celkové pojetí interiéru je nám moc příjemné a rychle se v novém bytě zabydlujeme…, pochvalují si oba mladí lidé."

Jak se vám návštěva líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama