Hlavní obsah

Návštěva u mladé slečny. Úložné prostory vyřešil dřevěný box

Foto: DesignPro

Byt pro mladou slečnu je díky několika drobným úpravám plný světla. Úložné prostory vyřešil dřevěný box umístěný v jeho středu, zajímavým prvkem je i skleněná stěna mezi ložnicí a chodbou.

Článek

Mladá slečna se do nového bytu v Hodkovičkách stěhovala z tmavého a vlhkého cihlového bytu v centru Prahy. Protože nemá ráda stísněné prostory, těšila se na světlý, nadčasový, originální a v maximální míře propojený interiér.

Jen drobné dispoziční změny

Oslovila studio DesignPro a vzhledem k tomu, že se k novostavbě dostala ve fázi klientských změn, bylo dost času na případné úpravy. „Byt má 52 m2 a patří k němu šestimetrová lodžie. Nebylo potřeba nijak zásadních změn, šlo pouze o ubourání dvou částí příček, čímž jsme získali volně průchozí dispozici a denní světlo se tak dostalo do každého koutu. Dispozice jako taková byla od developera navržena dobře – ložnice je na sever, obývací pokoj s kuchyní na jih a tyto dva prostory odděluje koupelna,“ říká Ondřej Krynek, spoluautor návrhu.

Foto: DesignPro

Světlý jídelní stůl je značky Ferm Living, doplňují ho bílé židle značky Vitra

Dřevěný box jako dominanta bytu

Vzhledem k velikosti bytu navrhli interiér ve světlých tónech šedé v kombinaci s bílou barvou a přírodními materiály, jako je beton či březové dřevo. Z toho vyrobili i centrální box, který je dominantou celého prostoru – je vložený do středu bytu a obklopuje koupelnu. V sobě ukrývá šatní skříně, knihovnu, pračku i celou kuchyňskou linku. „Relativně malý byt tak disponuje velkým množstvím úložných prostor,“ dodává Zuzana Řepíková ze studia DesignPro.

Box není navržený až ke stropu, což ho opticky odlehčuje. A nápadité je také řešení otvírání jednotlivých skříní, kdy namísto změti úchytek, vymysleli diagonální zafrézované spáry. Na podlahu použili akustický vinyl v dekoru cementu.

Foto: DesignPro

Dominantou bytu je centrální dřevěný box, který v sobě ukrývá šatní skříně, knihovnu, pračku i celou kuchyňskou linku

Nenáročné sukulenty

Dlouhou stěnu, která vede celým bytem od vstupních dveří až do obývacího pokoje, chtěli rozbít nějakým nenápadným a přírodním prvkem. „Nakonec jsme nechali u hrnčíře vyrobit 15 nástěnných hliněných květináčků různých velikostí a osadili jsme je nenáročnými sukulenty,“ říká Ondřej Krynek.

Skleněná stěna mezi chodbou a ložnicí

Aby do chodby dostali maximum světla, nahradili zděnou příčku zdí ze skleněných profilit, která světlo propouští, ale zároveň zachovává intimitu ložnice. „Skleněná stěna je super. Vzhledem k tomu, že je byt určený pouze pro mě, není to nijak problematický prvek, spíše velmi nezvyklý,“ říká k tomu majitelka.

Vlnky nahradily tapety

V ložnici zaujme i ručně vytvořený ornament z jemných vlnek za postelí, který při nasvětlení lampičkou vrhá zajímavé stíny. „V původním bytě jsem měla tapety, ale ty už jsou přežité. Toto se mi ani po několika měsících neokoukalo,“ dodává paní domu.

A její celkové hodnocení? „Vzhledem k prostorům je řešení ideální. Vše bylo díky jasným představám na obou stranách poměrně rychlé a hladké. Designéři připravili projekt do posledního detailu a realizovali na klíč tak, že jsem se mohla rovnou stěhovat. Do některých dekorací, například do dřevěného ptáka, jsem se zamilovala.“

Foto: DesignPro

Netradičním prvkem je skleněná stěna oddělující ložnici od chodby. Propouští světlo, ale zároveň zachovává intimitu ložnice

Vizitka studia

V DesignPro navrhují osobité, moderní a nadčasové interiéry s nápadem. Snaží se, aby každý jejich návrh byl unikát a odrážel v sobě kus investora, ale i kus architektů. Pečlivě řeší vše od dispozic až po detail na skříňce. Rádi používají kvalitní produkty, které mají léty prověřené a které si klienti mohou vyzkoušet v jejich showroomu. Zakládají si na tom, aby klient věděl, co dostane, a aby byl návrh identický s výslednou realitou. Více na www.designpro.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama