Hlavní obsah

Útulná dámská ložnice v uklidňující fialové

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při rekonstrukci bytu 2 + 1 mě požádala paní Olga o pomoc se zařízením a zútulněním původně bílé ložnice, ta byla sice funkční, ale studená.

Článek

V ložnici se při rekonstrukci bytu jako první vyměnila podlaha. Pro uložení veškerého oblečení byla na míru vyrobena vestavěná skříň až ke stropu, a to po celé délce jedné stěny místnosti. Na prostředních dveřích je zrcadlo, které je možné posunout k jedné nebo druhé straně skříně.

Manželská postel s pohodlnou matrací je nutností, v jejím čele je praktický úložný prostor, není tak potřeba nočních stolků.

Regál u stěny je zde hlavně z toho důvodu, že místnost je situovaná na sever a od této zdi proniká v zimě více chladu.

Nábytek byl zakoupen nově, nebylo tedy nutné jej měnit. Paní Olga ale cítila, že ložnice pouze v chladné bílé barvě nesplňovala to, co od ní požadovala.

Jaké barvy do ložnice

Fialová byla pro paní Olgu jasná volba, je to její oblíbená barva. Díky jejímu uklidňujícímu barevnému tónu je více než vhodná právě do ložnice. Je to barva rozjímání a mystiky, láká k meditacím a duchovnímu rozvoji, podněcuje kreativitu a vášeň (co o vás prozradí vaše oblíbená barva).

V kombinaci s bílou vytváří lehkou a velmi příjemnou atmosféru potřebnou v místnosti, kde je relaxace tím nejdůležitějším aspektem.

Foto: bydlimhezky.cz

Fialová tapeta se zajímavým vzorem určila barevné schéma celé místnostiFoto: bydlimhezky.cz

Jak na zařízení ložnice

V rámci zařizování ložnice je nutné přihlédnout k tomu, že tato místnost má poskytovat každodenní odpočinek a relax. Kromě správných barev zvolte dobré umístění postele, během spánku by energie měla proudit okolo. Je tedy vhodné mít prostor po stranách. Z postele byste měli mít přehled o oknech a dveřích.

Do ložnice nepatří žádné rušivé elementy, jako je elektronika (notebook, televize), nepřehánějte to také s doplňky a obrazy. Kvalitní zastínění nepodceňujte. Důležitá je také správná volba osvětlení.

Foto: bydlimhezky.cz

Ložnice je místo, kde je vhodné vyhnout se rušivým elementům, jako je elektronika, mnoho dekorací či předmětů, které se zde pouze skladujíFoto: bydlimhezky.cz

Návrh ložnice

Bílá barva postele krásně vynikne na pozadí fialové tapety, s paní Olgou jsme zvolily moderní vzor , je na ní zastoupeno několik odstínů fialové barvy.

Tapeta předurčila barvu pro pastelovou výmalbu zdí. O několik odstínů výraznější odstín je použit na zatemňovacích závěsech, které odrazí teplo a chlad, poskytnou také kvalitní zastínění okna a dveří na balkon. Na kovové garnýži je zavěšena také jednoduchá záclona bez vzoru. Nechybí praktické úvazy, kterými se stáhnou závěsy ke stranám okna.

Vzhledem k výraznějšímu vzoru na tapetě nebylo žádoucí přidávat další vzory, vše je laděno do různě sytých odstínů fialové a bílé.

Foto: bydlimhezky.cz

Černobílé portréty vhodně doplnily neutrální barvy ložniceFoto: bydlimhezky.cz

Drobnosti do ložnice

Abych přidala ložnici na zajímavosti, doplnila jsem jinak strohý nábytek několika dalšími kousky, nechala jsem vyrobit na míru dřevěnou truhlu před postel a zvolila na ní nejtmavší odstín fialové barvy, ta krásně doplnila jemnější odstíny a vytvořila v místnosti jediný výraznější akcent. Luxusně působí kovový stolek u postele, který má zdobnou nohu.

Vnitřek regálu u postele bylo nutné celkově utřídit a odlehčit, aby ložnice nepůsobila chaoticky. Použila jsem k tomu bílé pořadače a krabice, využila zbytky tapety na kartonové krabice. Tmavě fialovou barvu, která je na truhle, jsem použila také na dřevěné šanony a krabičky na drobnosti, které jsou v regálu prakticky uloženy a nepráší se na ně.

Foto: bydlimhezky.cz

Truhla před postelí je vyrobena na míru, stejnou fialovou barvu jsem použila i na krabice a pořadače umístěné v regáluFoto: bydlimhezky.cz

Osvětlení v ložnici

Stropní světlo je jemná hvězda a poskytuje tlumené teplé osvětlení. Na čele postele je umístěna polohovací lampa na čtení, která nahradila původní moderní budík a světlo v jednom. Je možné jej použít pro čtení i relax.

Měkké plédy a několik polštářů dodalo místnosti na útulnosti, nehledě na to, že se v nich paní Olze příjemně odpočívá.

Svíčky umocní atmosféru, dva portréty v černobílém odstínu dostatečně ozdobily zeď a nenarušily neutrální barevnost ložnice.

Načítám