Hlavní obsah

Fígle pro váš domov: Jak ušetřit místo v malém bytě?

Foto: Nábytek Harmonia

Foto: Nábytek Harmonia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkáte si, že potřebujete větší prostor, doma nemáte k hnutí a nevíte, kam se všemi těmi věcmi? Přestaňte si zoufat a hledejte vhodné řešení. S našimi praktickými tipy to určitě hravě zvládnete.

Článek

Pokud nemáte to štěstí, že bydlíte v prostorném domě, pravděpodobně čas od času doma bojujete s místem. Místnosti nejsou nafukovací a navíc jsou zvláště v panelácích tak malé, že se tam s bídou vejdou dva tři kousky nábytku. Poradíme vám pár fíglů, díky nimž se vám bude bydlet zas o něco líp.

Stálicí je nábytek na míru 

Vestavěné skříně samozřejmě nejsou žádnou novinkou. Nicméně jejich sláva léty neopadá, spíš naopak. Vejdou se i do těch nejatypičtějších prostorů a poskytují spoustu úložného prostoru.

Výrobci neustále přidávají různé praktické vychytávky, které spočívají především ve speciálních držácích nejen na kravaty, šály či boty, ale i na žehličky, žehlicí prkno, hadice od vysavače a podobně. A díky atraktivním designům můžete vestavěné skříně umístit nejen do předsíní, ložnic, dětských pokojů, ale i do obýváků. Většinou si můžete ve stejném dekoru objednat i výrobu dalších kousků, takže využijete každý centimetr.

Foto: Trachea

Vestavěné skříně na míru ušetří spoustu místa a poskytnou hodně úložného prostoru nejen v ložnici, ale také v předsíni Foto: Trachea

Kouzlo variabilních systémů

Pokud nechcete čekat několik týdnů na dodání nábytku na míru, možná váš problém vyřeší nábytkové variabilní systémy. Využijete je nejen do dětských pokojů, ale třeba i do ložnic či šaten. Nicméně právě při zařizování dětských pokojů je třeba nejen šetřit místem, ale i financemi. Potřeby dítěte se totiž rychle mění, a proto je variabilní vybavení dětského pokoje velmi praktickým řešením.

Menší děti, obzvláště ty předškolní, potřebují dostatečný prostor na hraní, zatímco větší děti a teenageři potřebují více úložného prostoru.

Variabilní nábytkové sestavy se dají snadno přizpůsobovat momentálním potřebám dítěte. Když tyto sestavy navíc doplníte rostoucím stolem a židlí, jejichž výška se dá přizpůsobovat výšce vašeho potomka, zařídíte tak dětský pokoj účelně i úsporně na několik let.

Foto: Asko-nábytek

Variabilní systém nábytku Tex se hodí do dětských pokojů. Vzhled sestavy můžete přizpůsobovat měnícím se potřebám dítěte Foto: Asko-nábytek

Foto: Rostoucí nábytek

Rostoucí set Amadeus Žolík II v dekoru buk se přizpůsobí výšce vašich dětí. Cena: 11 999 Kč Foto: Rostoucí nábytek

Úložné prostory, kde to nečekáte

Výrobci nábytku samozřejmě moc dobře znají problémy a potřeby svých zákazníků, a proto nešetří fantazií a vymýšlejí, která část nábytku by se dala využít také jako úložný prostor. Příkladem může být postel, na které se nejen vyspíte, ale můžete do ní i leccos dát. A aby vám přes den v malé ložnici zbytečně nepřekážely noční stolky, můžete je v případě potřeby také zasunout pod postel.

Foto: Nábytek Harmonia

Ložnice Milo se skládá z postele a čtyřdveřové šatní skříně. Z každé strany je pod postelí zásuvka a lze pod ni zasunout i noční stolky. V nohách postele je regál. Cena: 13 360 Kč Foto: Nábytek Harmonia

Foto: Italské rozkládací pohovky Alli s.r.o.

Sklápěcí postele Shin nezabírají přes den zbytečně místo. Jsou k dispozici ve třech jednolůžkových velikostech: 90, 120 a 140 cm, a také v dvoulůžkové velikosti 160 cm. Cena: od 40 800 KčFoto: Italské rozkládací pohovky Alli s.r.o.

Schovejte nábytek do skříně

Říkáte si, jak se asi dá schovat nábytek do skříně? Docela jednoduše. Třeba takovou postel potřebujete jen v noci, tak proč by měla přes den zabírat místo v malé garsonce? Naštěstí existují sklápěcí postele, které na noc vyklopíte a ráno je zas zvednete a vzniklý prostor můžete během dne využívat k běžným činnostem. Tato kouzla se však netýkají pouze postelí. Podobně můžete schovat třeba psací stůl.

Foto: Tchibo

Otevřená výklopná dvířka kancelářského sekretáře poslouží jako psací plocha a pod nimi je ještě prostorná zásuvka s plným výsuvem. Cena: 7490 Kč Foto: Tchibo

Foto: Zahrada XL

Praktický stolek připevníte na zeď a sklopíte ho, když ho nepotřebujete. Cena: 2000 Kč Foto: Zahrada XL

Zvedněte postel ze země

Další možností, jak se poprat s nedostatkem prostoru, je využívat ho také vertikálně. Existují jak jednoduché, tak i velmi složité sestavy nábytku, které mají nahoře umístěnou postel a prostor pod ní je využitý například pro psací stůl, šatní skříň, hrací koutek a podobně. Další variantou je závěsná postel, prostor bez nožiček pod ní se dá opět skvěle využít.

Foto: Forliving

Multifunkční patrová postel Antresola je šikovným řešením do malých interiérů. Disponuje prostorem na spaní i úložným prostorem, aniž by zabírala příliš místa. Cena: 14 437 Kč Foto: Forliving

Foto: IKEA

Místo ušetří i praktická sestava Vitval, která se skládá z patrové postele se stolní deskou. Cena: 6190 Kč Foto: IKEA

Nepodceňujte drobné vychytávky

Kromě velkých kusů nábytku leckdy ušetří místo i některé maličkosti, jako jsou například sklápěcí stolek, úzký regál, který se vejde mezi dvě skříňky, nebo speciální pomocník, díky němuž na jedno ramínko pohodlně pověsíte hned několik košil či halenek.

Zbytečné místo zabírá také sezonní oblečení. Proto je dobré ho zmenšit na minimum a pro jeho uskladnění využít vakuové pytle.

Foto: Magnet-3pagen

Díky úzkému regálu se zásuvkami můžete využít výklenky v koupelně nebo mezery v kuchyňské lince. Cena: 1099 Kč Foto: Magnet-3pagen

Foto: Blancheporte

Plastová sada pěti držáků na ramínka umožňuje optimálně využít místo ve skříni. Cena: 279 KčFoto: Blancheporte

Foto: 4home.cz

Vakuové pytle jsou skvělými pomocníky při skladování sezonního oblečení. Sada obsahuje dva vakuové pytle o rozměrech 130 x 74 cm a 86 x 50 cm. Cena: 119 Kč Foto: 4home.cz

Reklama

Související témata:

Načítám