Hlavní obsah

Kouzelný byt pro dámu. Inspirací byl výhled z okna

Foto: Martina Benáčková

Foto: Martina Benáčková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byt s výhledem na Vltavu je pravým dámským královstvím. Inspirací při jeho realizaci se stalo to, co je vidět z okna – voda, slunce a příroda. Interiér doslova září!

Článek

Když si paní Marcela, dáma ve středním věku, od developera přebírala svůj nový 54metrový byt s dispozicí 2 + kk, měla strach, že se v něm bude cítit stísněně. Přece jen předtím bydlela v činžovním domě, kde měla byt s větší podlahovou plochou a s vysokými stropy. Novostavba na břehu Vltavy jí ale učarovala svou polohou a úchvatným výhledem. A díky designérkám ze studia Design v triku, které se následně postaraly o interiér a vše promyslely do posledního detailu, se její obavy nenaplnily.

„Byt byl postaven tak zvaně ve standardu, takže jsme se musely přizpůsobit dekoru podlahy, dveří, dispozici koupelny a obkladům i dlažbě v koupelně,“ vypočítává designérka Martina Lessnerová a doplňuje: „Majitelka ale souhlasila s několika stavebními úpravami – vybouraly jsme příčku mezi kuchyní a komorou, což nám umožnilo komoru rozšířit natolik, aby se sem kromě velké úložné skříně vešla pračka a sušička. Tím se nám uvolnilo místo v kuchyni.“ 7 triků, jak udělat z malé kuchyně větší.

Mytí nádobí s výhledem

Paní domu chtěla bydlení s ženskou atmosférou, praktické na úklid, a měla jedno zásadní přání: „Chtěla jsem dřez umístit na ostrůvek, abych si při práci v kuchyni mohla užívat krásný výhled, který mi byt nabízí. A když jsem pochopila, že také designérky hledají inspiraci v tom, co vidí při pohledu z okna, nechala jsem jim volnou ruku. Bylo to přesně to, co jsem si představovala.“

Foto: Martina Benáčková

Takový výhled se při práci v kuchyni neomrzí. Dominantou obývacího pokoje je závěsné světlo z lakované zlaté oceli v kombinaci se sklem a mosazí (14 399 Kč, Kare)Foto: Martina Benáčková

Řeka, slunce a příroda v bytě

Inspirací pro interiér se tedy stala řeka, slunce a příroda. Voda se odráží v barvě mořské hlubiny, kterou použily na výmalbu v kuchyňské části, na sedací soupravě, tapetě a koberci v předsíni. Tvar světel nad kuchyňským ostrůvkem kopíruje tvar kapek, sedáky barových židlí a stolek u sedací soupravy zase vodu napodobují průhledností.

„Jako protiklad k chladnější modré jsme zvolily hřejivé sluneční odstíny. Barvu slunce a sluneční paprsky připomíná závěsné světlo v obývací části, dekor na tapetě, subtilní křesílko a koberec v ložnici. Přírodní motivy jsou pak vidět na tapetách, koberci a stropním osvětlení v ložnici či na rámu zrcadla v předsíni a objevují se také v koupelně,“ dodává designérka Lucia Šedivá.

Kuchyňský ostrůvek s dřezem 

Realizace vysněného dřezu se ukázala jako největší oříšek (nejčastější chyby, které děláme, když plánujeme novou kuchyň). Náročné bylo přivést na ostrůvek vodu a odpad. Protože nebylo možné vést trubky podlahou ani je zasekat do zdi, navrhly designérky nízkou sádrokartonovou přizdívku, která trubky skryla. Její horní část zároveň využily jako „kapsy“ na šanony.

Další část ostrůvku slouží jako jídelní stůl, který paní Marcela původně vůbec nechtěla (4 tipy, jak zařídit jídelní kout). „Byt se mi při přebírání zdál opravdu malý, a tak jsem si řekla, že jídelní stůl oželím, protože by zabíral příliš mnoho místa. Designérky mě ale přesvědčily, že stůl je srdce domova a neměla bych se ho vzdávat, a vymyslely, že bude součástí kuchyňského ostrůvku. Jsem za to vděčná, posezení na pohodlných a krásných barových židlích mám moc ráda.“

Foto: Martina Benáčková

Majitelka si přála dřez umístit na kuchyňský ostrůvek. Jeho druhá část slouží jako jídelní stůl. LED závěsné světlo je značky Philips (1352 Kč/ks)Foto: Martina Benáčková

Vánoce v novém bytě

A jak to bylo s časováním? Návrh prezentovaly designérky v září a cílem bylo stihnout všechny práce včetně finálního dekorování tak, aby Vánoce prožila majitelka v novém. Skutečně je tu strávila, ale dílem i díky štěstí. „Byt byl kompletně hotový, vydekorovaný a vánočně naladěný, když se týden před Vánoci projevila vada na stoupačce – ta praskla v bytě nad tímto a všechny sousedící byty byly vytopeny. Jen majitelčin zůstal bez jakékoli újmy, takže si hned od prvopočátku uhájil svou podobu,“ vypráví s úsměvem Martina Lessnerová.

Vizitka studia

Studio Design v triku založily Lucia Šedivá a Martina Lessnerová v roce 2015. Nabízí řešení prostoru od počátečního nápadu a prvních skic přes grafický návrh až po konečnou realizaci. Obě mají rády jednoduchý a funkční styl, který jde ruku v ruce s ergonomií a estetikou. Důležité je, aby se v interiéru odrážela osobnost a životní styl jeho obyvatel, aby se klienti cítili ve svém bydlení jako doma, a ne jako v showroomu. Věří, že kvalita bydlení působí na lidskou psychiku a celkovou životní pohodu. Více na www.detriko.cz.

Taky by se vám líbil takový byt, nebo je pro vás moc malý?

Reklama

Načítám