Hlavní obsah

Jak si vybrat lampičku na čtení? Poradíme!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Držíte si stále svůj rituál čtení před spaním? Poradíme, jak si vybrat tu správnou lampičku pro vaši peněženku i oči!

Článek

Lampička by měla mít hlavně správnou sílu světla a být vhodně umístěna. „Na čtení vám stačí intenzita světla přibližně 300 lumenů, pro děti se uvádí 500 lumenů,“ říká Daniel Szarvas, optometrista a kontaktolog e-shopu VaseCocky. Naštěstí se nemusíte bát, že byste si čtením při slabším světle kazili oči. „To už bylo odborníky vyvráceno. Naopak – ke zvýšení napětí v očích a únavě zraku by mohlo dojít, pokud bude umělé světlo naopak příliš intenzivní.“

Jestliže víte, že lampičku budete využívat na čtení a jako orientační světlo, ale zároveň i na háčkování nebo pletení, čili činnosti, na které potřebujete opravdu dobře vidět, pak zvolte tu, která má přepínač intenzity světla. Nejlépe otočnou či nastavitelnou, abyste si posvítili přesně tam, kam potřebujete.

Nezapomeňte na štítek

I když o lampičce možná uvažujete jen jako o bytovém doplňku, je to také elektrospotřebič, který bývá opatřen označením. Co se dočtete na štítku a jak ho správně číst?

  • Údaje o spotřebě - označuje příslušnost do třídy A++ až E. Do A++ a A+ patří kvalitní LED. Ve třídě A jsou kvalitní LED, moderní kompaktní zářivky a matné světelné zdroje. Starší kompaktní zářivky, kvalitní nízkonapěťové halogenové žárovky, některé LED a kompaktní zářivky jsou ve třídě B. Nejméně úsporné (patřící do skupiny E) jsou vláknové žárovky.
  • Bezpečnost - dvě čísla za písmeny IP označují, jak vysoká je ochrana svítidla proti vniknutí cizích pevných těles (škála 1–6 od možnosti dotyku až k prachotěsnosti) a vody (škála od 1–8 od nechráněného až po odolného ponoření do vody). Podle toho se lampy hodí do různého prostředí. Jde o dvě samostatná čísla a čím jsou vyšší, tím lépe.
Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Lampička by měla knihu osvětlovat zezadu nebo ze stranyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Barva světla rozhoduje

Zcela samostatnou kapitolou při výběru osvětlení je barva světla, které vydává. Samozřejmě, že když si kupujete lampičku, lze v ní zdroj světla vyměnit, ale i tak je dobré vědět, co chtít. Barva světla se udává v Kelvinech (K). Čím vyšší hodnotu má, tím je světlo chladnější a čím nižší, tím je světlo teplejší a dožluta. Teplejší odstíny se pohybují v rozmezí 2700 K–3300 K a hodí se do místností, kde relaxujete – obývák, ložnice, dětský pokoj. Neutrální světlo, označované také jako denní bílé, má rozmezí 3300 K–5000 K a hodí se do prostor, kde potřebujete být akčnější – pracovní místnost, tělocvična. Studenější, chladnější odstíny bývají od 5000 K–6500 K a používají se v koupelně, kuchyni.

„Pamatujte na to, že studené bílé světlo organismus probouzí – takže na čtení před spaním sviťte žárovkami, které mají 2700 K a méně,“ radí Daniel Szarvas. Očím obecně víc vyhovuje světlo spíše do žlutého spektra. „Modré světlo může poškozovat centrální část sítnice, tzv. žlutou skvrnu. Proto byste si na počítači i mobilu měli nastavit barevnou škálu tak, aby potlačila modré spektrum. V osvětlení se ideálu blíží nejvíc bílé teplé světlo LED žárovek,“ doplňuje MUDr. Eva Jerhotová, Ph.D., oční lékařka kliniky DuoVize Praha.

Na co ještě myslet

Lampičku můžete pořídit stojací na noční stolek, s klipem na poličku či rovnou knížku, nástěnnou… Dbejte i na správné umístění lampičky. „Pamatujte na to, aby světlo na stránky knihy dopadalo zezadu, případně ze strany,“ radí Lukáš Benzl z Biano.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Skandinávský styl reprezentuje například dekorativní stolní lampa belgické značky Lucide z řady Nordic, dřevo a textil, výška 45 cm, na žárovku 40 W, cena 1699 Kč. LaAlmara prodává lampu z cypřišového dřeva a látky, výška 29 cm, na žárovku 40 W, cena 799 Kč. E-shop EpaSvitidla nabízí v tomto stylu lampičku Tongariro Globo 21502, výška až 45 cm, kov a dřevo, na žárovku 40 W, cena 695 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Příznivce moderny zaujme LED lampa Light Colours Joyo Vivida, výška 27 cm, 3 USB vstupy, úložný prostor, na zdroj 9 W, na e-shopu Alhambra za 2970 Kč. Stolní LED lampa Split, dotykový vypínač, výška 25 cm, zdroj 3 W, na e-shopu RozsvitSi za 1394 Kč. LED lampa Platinet PDLQ60 s nočním stmívačem, 60 ks kvalitních LED diod 12 W, 3 intenzity osvětlení, USB port, výška 37,5 cm, e-shop Digiboss ji prodává za 890 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Velmi moderní je industriální styl, který nabízí třeba lampička Townshend 32918 Eglo, kov a dřevo, výška 50 cm, zdroj 10 W, cena 939 Kč. Hlouběji do kapsy musíte sáhnout kvůli lampě Twice od firmy House Doctor, designový kousek s výškou 42 cm v kombinaci skla a kovu vyjde na e-shopu DesignBuy na 5610 Kč. Stolní lampa Flow, kovová, výška 42 cm, e-shop Vemzu prodává za 1290 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nevadilo by vám trochu netradiční osvětlení? Pak můžete mít lampičku v podobě sedící myši se žárovkou od italské firmy Seletti, pryskyřice, výška 12 cm, zdroj 1 W, v e-shopu LePatiio za 1560 Kč. Netradiční je i Lampa Ozcan z kovu, výška 42 cm, zdroj 20 W, na e-shopu RajSvitidel za 1264 Kč. Praktická je nástěnná lampa s textilním stínidlem a flexibilní čtecí LED lampičkou, výška 28 cm, zdroj 46 W + 3 W, kombinace chromu, hliníku a textilu, v e-shopu SvitidlaOsvetleni za 5197 KčFoto: Archiv firem

Čím si při čtení v posteli svítíte vy?

Načítám