Hlavní obsah

Návštěva v chalupě Honzy Vančury: Má 5 ložnic a bazén trochu za trest

Foto: archiv firmy Médea (18x)

Původně v domě na okraji Trutnova Vančurovi několik let žili nastálo, dnes jim slouží spíše jako chalupa a paní Eva tu má ateliérFoto: archiv firmy Médea (18x)

Reklama

Příjemné okolí, klid a výhled na Sněžku a Černou horu – to byly hlavní důvody, proč si před lety Jan a Eva Vančurovi pořídili dům na okraji východočeského města. Dnes sem jezdí odpočívat, jako na chalupu.

Článek

Když oblíbený zpěvák a muzikant Honza Vančura (starší čtenáři jistě vědí a mladším připomeňme kapelu Plavci) začne vyprávět, kolikrát se za život stěhoval, nestačíme si to pomalu ani zaznamenat. Faktem ale je, že dům na okraji Trutnova si se ženou původně pořizovali jako víkendovou chalupu. Pak se jim tu ale zalíbilo natolik, že zde několik let bydleli. Kvůli dětem, respektive jejich studiu, se však před časem přestěhovali do Hradce Králové, a nyní dům opět využívají k rekreaci.

Místo, které hodně pamatuje

Původně tady stála zděná venkovská chalupa, jejíž stáří muzikant odhaduje na sto padesát let. „Předchozí majitelé provedli velkou rekonstrukci a dům rozdělili na tři části, pro vícegenerační bydlení. Takže my jsme vlastně přišli k hotovému,“ vypráví. Přesto i oni museli několik věci změnit.

Foto: Archiv firmy

Každý má své oblíbené místo, Honzovo je u krbových kamen. Tady se dobře odpočívá i spřádají pracovní plányFoto: Archiv firmy

Největší oříšek? Topení

Nejvíce se obrazně řečeno zapotili s vytápěním (dům má 450 m2); původní plynové několikrát předělávali. Honza říká, že ne vždy měli štěstí na řemeslníky. Dnes se topí kombinovaně, podle potřeby. Dům je vybavený jak elektrokotlem, tak kotlem na pevná paliva, a pro temperování i pocit pohody jsou tu dvoje krbová kamna. „Jedna máme v hlavní obytné místnosti a dokážou vytopit takřka celé přízemí,“ uvádí.

Foto: Archiv firmy

Velký stůl vyrobený na zakázku funguje jako dva v jednom. Když se sejmou horní dubové desky, objeví se kulečníkový stůlFoto: Archiv firmy

Co se ještě měnilo

Jedno schodiště se postavilo, druhé zbouralo, přesouvali kuchyni v přízemí a druhou menší přidali v patře k Evině ateliéru, budovali jednu koupelnu… Dům má dnes čtyři koupelny a pět ložnic. Svoje zázemí tu samozřejmě získali i Honzovi synové. Abychom byli přesní – muzikant je potřetí ženatý a s Evou má dva kluky, šestnáctiletého Jakuba a čtrnáctiletého Jonáše. Nejstaršímu synovi – Honzovi – z předchozího manželství je už 27 let a žije vlastní, a podle otcova soudu také úspěšný život.

Foto: Archiv firmy

Při zařizování interiéru se vsadilo na kombinaci různých materiálů (dřevo, textil, sklo, kov), které spolu krásně souzníFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Skříň s roletou pochází z období první republiky a původně sloužila pro uchovávání kamenů, dnes se do ní ukládají hlavně cédéčka a hryFoto: Archiv firmy

Vlastníma rukama?

Tatínek Honzy Vančury byl kutil, ale prý tak trochu Pat a Mat. „Proto mám ke kutilství spíše averzi a říkám, že umím všechno a nic. Jsem zručný, ale nebaví mě to. Spíše razím heslo, že odborné práce patří do rukou profesionálů, ovšem nejtěžší je skutečné profíky najít. Co tady dělám? Vysadil jsem pár stromů, občas pracuju na zahradě, starám se o bazén a umím uhasit oheň v krbu,“ směje se majitel objektu.

Foto: Archiv firmy

Na obývák navazuje stylová kuchyněFoto: Archiv firmy

Co by tu nemuselo být

V přízemí domu je bazén a sauna. Zatímco saunu rodina využívá ráda, bazén Honza vnímá spíše jako „dar – nedar“. „Nebyl to náš nápad, dům jsme kupovali už s bazénem. Vnitřní bazén je náročný na údržbu, musíte počítat s náklady na ohřev vody a vytápění prostoru, také se tu sráží vlhkost, tím trpí dřevěná okna. Zkrátka bazén tu je, ale mnohé zimy jsme ho zakonzervovali a nepoužívali,“ vysvětluje muzikant.

Foto: Archiv firmy

Hostinský pokoj se nachází v přízemíFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Z ložnice je vidět SněžkaFoto: Archiv firmy

Kdo udává styl

Jak už jsme zmínili, Honza má za sebou několik stěhování, a tím i zařizování či rekonstrukcí svých dřívějších domovů, jeho žena Eva zase kromě jiného studovala interiérový design, zajímá se i o feng šuej. „Máme změřené energetické zóny, a podle toho, kde je dobrá energie, jsme řešili ložnice, například umístění postelí. Já na to věřím,“ říká muzikant. Jaká ložnice je mu tedy nejbližší? Prý jakákoli – všude se totiž dobře spí.

Foto: Archiv firmy

Zázemí staršího syna JakubaFoto: Archiv firmy

Někdy často, jindy méně

Na chalupu dnes Honza nejezdí pravidelně, ale tak, jak mu to práce a rodinný život umožní. A které místo tu má nejraději? „Na zahradě houpací síť a v domě rád posedím v obýváku u krbových kamen s kytarou v ruce. Někdy i s mladším synkem Jonášem, který hezky zpívá,“ říká.

Tak kdo ví, třeba mu jednou „předá“ i svou profesi.

Foto: Archiv firmy

Vnitřní bazén si pořídili předchozí majitelé a Honza ho vnímá spíše jako „danajský dar“, který je náročný na údržbu i financeFoto: Archiv firmy

Máte také chalupu? Napište nám, jak jste si ji zařizovali.

Reklama

Související témata:
Vladislav Vančura

Načítám