Hlavní obsah

Nebaví vás žehlit? Naučte se skládat

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dobu žehlení si můžete zkrátitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Žehlení je jednou z nejméně oblíbených domácích prací. Málokdo rád stojí shrbený u prkna a pečlivě přejíždí každičký záhyb. Ale proč se trápit, když to často jde i bez této otravné činnosti?

Článek

Já z něj žádná traumata nemívám, využívám při tom možnosti vidět pěkný film i při práci. To se vám u vysávání nebo mytí oken nepoštěstí. V tento den je volba televizního programu plně v mé režii a leckdy tak uniknu i otravnému sportu.

Nemají to tak ale všichni, odpor některých dam nepřekoná ani megafilm Titanic. Většina žen tuto povinnost oddaluje, co to jen jde, a vymýšlejí okličky, jak se mu vyhnout. Kdo nemá na zaplacení paní (nebo pána?) na žehlení, může tuto práci bojkotovat. Jako naše známá. Proč by žehlila, když to jde podle jejích slov i bez toho?

Jak na žehlení bez žehlení

A jak to dělá? Tvrdí, že základ je ve správném pověšení a následném skládání. Prádlo pere na menší otáčky a co nejdůkladněji protřepe. Kolíčky přidělává šikovně; oblečení obrátí naruby a připíchne je do míst, kde jsou švy. Nesmí zůstat otlačené na boku. Trička nebo svetříky je nejlepší rovnou pověsit na ramínko.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Šetrné sušičky prádlo nemačkajíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

To, že oblečení naší známé není skutečně zmuchlané, uznává i moje mamka, která mě kdysi nutila věšet ponožky k ponožkám a kalhotky ke kalhotkám. Jediná věc, kterou určitě neošidíte, jsou košile. Pěkně vypadající kousky ale potrápí každou z nás. Zde opět platí - nežehlit přesušené, vlhčit, napařovat a ideálně se obejít bez nich.

Pomohou nemačkavé materiály

Nejsnadnějším řešením, jak se této práci vyhnout, je nakupovat co nejvíce oblečení z nemačkavých materiálů. Pomohou vám i sušičky, přestože se dlouho říkalo, že prádlo je z nich pomačkané. Ve skutečnosti stačí zvolit ten správný, šetrnější program. Nešetřete ani na kvalitním prášku a aviváži, prádlo nejen provoní, ale také změkčí a oblečení se mačká méně.

Nesmyslem je také žehlení věcí, jako jsou ponožky, slipy nebo kalhotky, specialita našich maminek a babiček. Takové věci stačí poskládat. Nepatlejte se ani s ručníky. Pokud přece jen toužíte po hlaďoučkém vyrovnaném povrchu, poskládejte je do kostky a poté lehce přejeďte jen jednu stranu, bude to stačit. Povlečení si pořiďte krepové nebo z nežehlivého saténu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Práci vám usnadní i nemačkavé materiályFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nehrbte se, sedněte si

Pokud už se k prknu připletete, nepodceňujte správnou výšku prkna. Musí být nastavitelné, neměla byste se u něj příliš hrbit. Můžete také zkusit způsob, kterým žehlí několik mých kamarádek. Prkno si dají do minimální výšky a u žehlení sedí. Zdá se mi to nepohodlné, ale prý je to jen otázkou zvyku.

A nejlepší tip na závěr? Naučte žehlit přítele nebo manžela. Znám několik rodin, kde žehlí chlapi, takže zapomeňte na výmluvy, že to umět nebudou. Naučí se to. A vy se prozatím vrhněte na jiné práce, které zase nevoní vašemu drahému.

Reklama

Související témata:

Načítám