Hlavní obsah

Nebezpečná kuchyň: Máte ji i vy?

Foto: Shutterstock

Myslíte si, že je vaše kuchyň bezpečná?Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také máte ve vaší krásné kuchyni stále pěkně prostřený stůl, na lince vystavené samé praktické věci, jako držák nožů, nad ní zavěšenou tyč na naběračky, obracečky? Pozor! Nejen toto je velmi nebezpečné.

Článek

Zabezpečily jste doma elektrické zásuvky a dáváte pozor, aby na sebe vaše děťátko nestrhlo hrnec s horkou vodou nebo polévkou? Je to sice dobrý základ jak zabránit úrazům dětí v kuchyni, ale zdaleka nestačí. Rizik je zde mnohem více a některá z nich je třeba řešit už při navrhování a zařizování kuchyně.

Zásuvky, varná deska a trouba

Zatímco některá „bezpečnostní opatření“ lze v kuchyni dělat kdykoli, existují i zásady, na které je třeba myslet už při plánování kuchyně a nábytku.

Mezi ně patří třeba umístění zásuvek. Ty totiž mohou posloužit dětem jako „schůdky“, po kterých budou šplhat na pracovní desku. Proto by nikdy neměly být vedle sporáku nebo varné desky. Jinak hrozí, že nám potomek vleze přímo na horkou plotnu. Pokud máme malou kuchyň, že si při rozestavění nábytku nemůžeme vybírat a sporák se zásuvkami musí stát vedle sebe, je vhodné opatřit zásuvky aspoň pojistkami, které zabrání malým dětem v jejich otevření.

Stejně tak bychom se měly snažit umístit troubu do výšky našich očí. Nejde o módní trend, který si vymysleli designéři pro nic za nic, ale opět to přispívá k větší bezpečnosti. A to jak naší, když nemusíme zvedat horké nádoby do výšky, tak především našich dětí. Madlo trouby je umístěné tak vysoko, že na něj nemají šanci několik let dosáhnout.

Důsledné bychom měly být i při nákupu spotřebičů a vybírat ty s dětskou pojistkou. Pokud ji aktivujeme, je k zapnutí varné desky, případně i otevření trouby, třeba zmáčknout buď dvě tlačítka zároveň, nebo držet jedno několik vteřin. Brání se tak náhodnému spuštění přístrojů.

Foto: Thinkstock

Nejnebezpečnější jsou volně přístupné chemikálieFoto: Thinkstock

Co lze dohnat dodatečně

V kuchyni však číhají na děti nebezpečí, která můžeme snadno odstranit kdykoli. Někdy stačí dávat jen větší pozor.

Pokud se nám začíná při vaření pod nohama a rukama plést potomek, je třeba odstranit všechny stojany s noži, to samé platí o ostrých předmětech zavěšených na tolik oblíbených závěsných tyčích za pracovní deskou. Všechny tyto předměty patří do uzamčené zásuvky.

Pod zámek a nejlépe zcela mimo kuchyň by měly přijít i čisticí prostředky, tedy nebezpečné chemikálie. Většinou je máme uskladněné ve skříňce pod dřezem, která je dost nízko, aby se sem dostali i ti nejmenší. A barevné lahvičky jsou pro ně obzvlášť lákavé! Pozor také na levnější stáčené prostředky z velkých barelů, které si zpravidla nosíme domů v lahvích od minerálek či limonád! Známá etiketa může lákat k napití i větší děti.

K vyšší bezpečnosti v kuchyni ale přispějeme i takovou drobností, že budeme vařit na zadních plotýnkách místo předních a rukojeti hrnců a pánví budeme otáčet směrem dozadu nebo nad pracovní desku, aby na ně dítě nedosáhlo ze země a nestrhlo je na sebe.

Podobně bychom měly několik let zapomenout na ubrusy, kterých se stačí zachytit a během okamžiku je na sebe dítě strhne včetně všeho, co na nic bylo, v lepším případě je to jen pár střepů.

K samozřejmostem, a to po celém bytě, by měly patřit kromě krytů zásuvek i pojistky proti otevření oken a kulaté krytky rohů. Jde o desetikorunové položky, které ovšem dokážou ušetřit dětem nemalou bolest a nám nervy. A navíc nezapomínejme na „ zákon schválnosti“: čím lépe byt zabezpečíme, tím hodnější budeme mít dítě, které ani nenapadne šplhat na kuchyňskou linku ani stůl. A naopak.

Reklama

Související témata:

Načítám