Hlavní obsah

Nebezpečný fenomén: Puberťáci si sami kupují léky!

Foto: Thinkstock

Mějte jako rodiče přehled o tom, jaké léky vaše pubertální dítě užívá!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Puberťáka rozbolí ve škole hlava. Skočí si proto do lékárny a koupí volně prodejný lék na bolest, nic mu v tom nebrání. A tak se ptáme: Víte, jestli bere váš dospívající potomek léky, a případně jaké?

Článek

Kolečko běhání po doktorech má za sebou Alena s téměř šestnáctiletou dcerou. Před časem se náhodou dozvěděla o jejích častých bolestech hlavy. Vypadá to, že o nic vážného nejde a dcera jen dostane brýle na čtení. Alena je ale doteď šokovaná, jak se o dceřiných bolestech dozvěděla. „Hledala něco v tašce a mimo jiné vyndala i z půlky použité platíčko volně prodejných léků proti bolesti. Když jsem se jí ptala, co to má být, prostě mi oznámila, že to má na hlavu. Prý ji sem tam pobolívá, tak si prášky koupila v lékárně,“ popisuje Alena, kterou tato situace zaskočila.

Doteď to totiž fungovalo tak, že když dceru něco bolelo, mámě to řekla, a ta jí sama z domácí lékárničky příslušný lék dala. „Měla jsem pod dohledem, co bere a jak často. Teď jsme se domluvily, že si sice platíčko nechá, ale když jí něco bude, řekne mi to. Stejně tak mi bude hlásit, že si lék vzala,“ říká Alena.

Za bolestí může něco být

Že máte doma samostatně uvažujícího puberťáka, neznamená, že si má vytvořit vlastní mobilní lékárničku a volně užívat lék třeba na bolavou hlavu, menstruační křeče, horečku, nastydnutí, průjem nebo zkažený žaludek.

„Rodiče by i v tomto věku měli vědět, co dítě bere, proč to bere a jak často to bere. Je to důležité i proto, aby rodiče viděli, že dítěti něco je, a případně vypozorovali, že se obtíže vrací nebo jsou trvalé, a že tudíž může jít o něco závažnějšího, než je obyčejná a nárazová bolest hlavy, a předešli tak nějaké chorobě nebo zdravotní komplikaci,“ zdůrazňuje doktor farmacie Zbyněk Čalkovský, který v Praze provozuje lékárnu.

Foto: Thinkstock

Migréna se může bohužel týkat i nedospělých slečen, někdy i chlapcůFoto: Thinkstock

A dětský lékař Jan Němeček jeho slova potvrzuje. „I volně prodejnými léky se lze předávkovat a analgetika nejsou jen zázračné tabletky, po kterých člověka přestane všechno bolet. Mohou mít i negativní účinky a u dospívajících je třeba vědět, co polykají. Zejména potom u těch, kteří mají třeba nějaké zdravotní problémy nebo berou trvale léky, které by neměly být kombinovány s jinými,“ podotýká Jan Němeček.

Látky v jednotlivých lécích se totiž mohou navzájem ovlivňovat a snižovat účinek. Třeba některé léky na bolest se nemusí snést s těmi na srážlivost krve, velmi opatrní by měli být i ti, kteří se léčí třeba se střevním onemocněním nebo mají průduškové astma. Dítě sice ví, jakou nemocí trpí, nemusí ale vůbec tušit, že mu nějaký volně prodejný lék může uškodit.

Záleží na vyspělosti

Jasné pravidlo, odkdy je dobré puberťáka vybavit volně prodejnými léky, neexistuje. „Samozřejmě, že děvčata mohou mít třeba při menstruaci bolesti a je zbytečné nechat je trápit, i tak to ale musí rodiče mít pod dozorem,“ zdůrazňuje dětský lékař Jan Němeček. Podle něho nejvíce ze všeho záleží na tom, jak je dítě vyspělé a rozumné.

Pokud usoudíte, že samostatné je, vhodné léky na bolest mu svěřte. Vždy ale s důrazným upozorněním, kolik jich může vzít a na co, a také mu načaté plato pravidelně překontrolujte.

Foto: Thinkstock

Na děti buďte v souvislosti s léky mimořádně opatrní!Foto: Thinkstock

Domluvte si pravidla

Stejně jako Alena se s dítětem domluvte na tom, že pokud ho něco bolet bude a tabletku spolkne, řekne vám to. Rovněž chtějte, aby vám sdělilo, že si třeba samo balení volně prodejného léku zakoupilo. „Podle dikce zákona nemůže magistra v lékárně upřít prodej volně prodejných léků, lékárna nemá nárok lustrovat zákazníky, můžeme jen upozornit na vedlejší účinky nebo na maximální dávky,“ poznamenává Zbyněk Čalkovský.

A i když je dítě skoro dospělé a pochopitelně umí samo číst a chápat text, i tak buďte obezřetní. Uvědomte si, že puberťák má občas hlavu v oblacích a myslí na několik věcí najednou. Krabičky s léky v domácí lékárně proto popište informací, na co jsou a kolik si jich má vzít. Vyplatí se to třeba u léků na horečku nebo žaludek.

Jak je to u vás doma?

Reklama

Načítám