Hlavní obsah

Nebojte se zvěřiny! Špikovanou kýtu se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem si oblíbíte

Foto: Eva Malúšová

Uvařte si voňavé zimní jídlo ze zvěřiny, kořenové zeleniny a šípkůFoto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťavnaté špikované maso, výrazná zeleninová omáčka a k tomu voňavý perníkový knedlíček, to zní jako dokonalé sváteční jídlo, nemyslíte?

Článek

Jestli už pomalu hledáte inspiraci na sváteční obědy na Vánoce, jednoznačně doporučuji zvěřinu. Je právě v sezoně a při správné přípravě se rozhodně nemusíte bát, že by někomu nevoněla. Já tentokrát zvolila jelení kýtu (ale použít můžete i jiné maso) a doplnila ji hustou šípkovou omáčkou plnou zeleniny a voňavým perníkovým knedlíkem, který vás bude bavit nejen svou chutí, ale i vzhledem.

Na zvěřině je skvělá nejen její chuť, ale i to, že je mnohem zdravější než klasické červené maso, a navíc tato zvířata žila ve svém přirozeném prostředí, ne v umělém velkochovu.

Špikovaná jelení kýta se šípkovou a perníkovým knedlíkem

Na 4–6 porcí potřebujete: 800 g jelení kýty, 50 g špeku, 50 g sádla, 2 cibule, 2 mrkve, 2 petržele, ¼ bulvy celeru (nebo ½ malého), 150 ml červeného vína, 150 g šípkové zavařeniny, sůl, 6 ks nového koření, 8 ks jalovce, 2 bobkové listy, 12 kuliček pepře, ½ citronu

Na knedlík: 300 g den starých rohlíků bez posypu (asi 7 ks), 50 g másla, 150 ml mléka, 3 vejce, ½ lžičky soli, 80 g perníku na strouhání, hrst hladkolisté petržele

Foto: Eva Malúšová

Jelení kýtu doplňte čerstvou zeleninou, šípkovou zavařeninou a perníkemFoto: Eva Malúšová

Postup: Začněte tím, že slaninu pokrájíte na proužky a dáte do mrazáku, aby se s ní lépe špikovalo. Rohlíky nakrájejte na kostičky a nechte na vzduchu proschnout, než si připravíte zbytek.

Maso pak podél vláken prošpikujte kousky slaniny (zbylou můžete přidat do základu omáčky), zajistěte provázkem, aby hezky drželo tvar, a z obou stran dozlatova opečte na rozpáleném sádle. Dejte stranou a na výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájené cibule, mezitím si na kostičky nakrájejte i kořenovou zeleninu a ještě chvíli společně restujte. Do hrnce vraťte maso, osolte, zalejte vínem, přidejte většinu džemu, nadrcené koření a zalejte asi 500 ml vody, aby bylo maso téměř ponořené. Přiklopte a vařte asi 2 hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek vody.

Foto: Eva Malúšová

Maso pomocí špikovací jehly nebo tenkého nože prošpikujte zamrazenými proužky špekuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na výpeku z masa nechte zesklovatět cibuli, ke které po chvilce přidejte i pokrájenou kořenovou zeleninuFoto: Eva Malúšová

Mezitím, co se maso dusí, si připravte knedlíky: rozpuštěné máslo prokvedlejte s mlékem, žloutky a solí a na kostičky nakrájené rohlíky jím zalejte. Promíchejte a nechte chvilku nasáknout. Mezitím z bílků ušlehejte sníh, najemno nastrouhejte perník a nasekejte petržel. Vše přidejte k pečivu, opatrně promíchejte a nechte ještě 5 minut odstát. Poté polovinu směsi rozložte na potravinářskou folii a vytvarujte do šišky, zabalte jako bonbon a po stranách udělejte uzlíky. Stejně vytvořte i druhý knedlík a oba pak vařte 20–25 minut ve vroucí vodě, během vaření několikrát obraťte. Hotové knedlíky ze všech stran přes folii propíchejte vidličkou.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co se maso dusí, si připravte knedlíky: na kostky nakrájené rohlíky zalejte mlékem prošlehaným se žloutky, máslem a solí a po chvíli přidejte i nasekanou petržel, bílkový sníh a nastrouhaný perníkFoto: Eva Malúšová

Když je maso měkké, vyndejte ho z omáčky, odstraňte provázky a proti vláknům nakrájejte na plátky. Zeleninu tyčovým mixérem rozmixujte a omáčku dolaďte zbylou šípkovou zavařeninou, citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem. V případě potřeby ji trochu rozřeďte horkou vodou.

Foto: Eva Malúšová

Knedlíky vytvarujte pomocí potravinářské folie, ve které je taky uvařteFoto: Eva Malúšová

  • Použít můžete i jiné maso – kančí, dančí i srnčí a klidně vynechte špikování a pokrájejte ho na kousky spíše jako na guláš.
  • Zbylým perníkem (většinou se prodává po 125 g balení) můžete na závěr zahustit omáčku.
  • Pokud máte čas, maso den předem naložte do směsi rozpuštěného sádla nebo másla a podrceného koření. Poté ho přímo na něm zase opečte a pokračujte jako v receptu.
  • Jestli nemáte rádi jalovec, klidně ho vynechte. K šípkové omáčce a zvěřině skvěle ladí i skořice nebo tymián s rozmarýnem.
  • Pro extra poctivou omáčku na závěr vmíchejte kousek másla nebo zjemněte smetanou.
Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté špikované maso, hustá zeleninová omáčka a voňavý perníkový knedlík udělá parádu na každém sváteční tabuliFoto: Eva Malúšová

Už máte vymyšleno, co budete letos vařit na svátky? Nebo se raději necháte někam pozvat :-)?

Reklama

Načítám