Hlavní obsah

Nechce dítě chodit ve škole na záchod? Pozor!

Foto: Thinkstock

Proč se některým dětem chce celé dopoledne na záchod, ale jdou až doma? Možná známe důvody!Foto: Thinkstock

Reklama

Chce se vám na toaletu, tak si prostě dojdete. Jak jednoduché! Pro řadu školáků je to ale problém. Proč potřebu zadržují a čekají až na domácí záchod, co jim hrozí a jak jim mohou rodiče pomoci?

Článek

Šestiletý Kryštof má neměnný rituál. Jakmile přijde domů ze školy, hned běží na záchod. „Zavedla jsem na to řeč a syn přiznal, že ve škole chodí jen výjimečně, když už to opravdu nemůže vydržet, protože se stydí,“ popisuje jeho máma Kateřina.

„Od malička měl rád soukromí, na záchodě se zavíral a snesl tam jen mě,“ přiznává Kateřina s tím, že se teď snaží syna „zpracovávat“, aby blok překonal. „Nechci, aby z toho zadržování měl třeba zdravotní potíže,“ obává se maminka.

Ptejte se proč

Nepijí, aby nemuseli chodit čurat, nebo pořád myslí na to, jak se jim chce na záchod a na soustředění na výuku už jim nezbývá kapacita. A hned po zvonění vyrazí směr domácí toaleta. Proč se to lékařům nelíbí a jak dětem pomoci?

„Pokud dítě potřebu zadržuje, je třeba v první řadě zjistit, proč to dělá. A od toho se odvíjí možnosti, jak to vyřešit. Někdy dítě v takové intimní chvíli jen potřebuje pocit bezpečí, aby se uvolnilo, a jinde než doma takový pocit nemá,“ míní dětská psycholožka Markéta Klingerová. Pracujte na tom, aby se dítě cítilo bezpečně i jinde než doma, ve škole bude přece trávit čím dál více času.

Foto: Thinkstock

Důležité je u dětí odbourat stud vykonat potřebu na veřejné toaletěFoto: Thinkstock

Já chci soukromí!

Chce soukromí– Mají to tak i někteří dospělí. Aby si došli na toaletu, potřebují pocit soukromí. Toho si ale na školním záchodě, kde už před kabinkou postává další dítě, školáci moc neužijí.

„Je to velký nešvar a setkáváme se s tím velmi často. Násobí to ještě nesprávný přístup některých učitelů, kdy nepustí dítě během výuky na záchod, to by přitom jeho pocit soukromí částečně vyřešilo,“ podotýká dětská lékařka Hana Cabrnochová. Pokud se dítě opravdu jen stydí, zkuste se domluvit ve škole, aby potomek mohl na záchod i v hodině.

Štítí se– Co si budeme namlouvat, školní záchody stejně jako každé jiné veřejné WC není nic, co by si člověk extra užíval. Pokud z vašeho potomka vypadne, že se školních záchodů štítí, pomozte mu. Třeba jeho situaci vyřeší jednorázové potahy na záchodové prkénko nebo zásoba vlhčených ubrousků a lahvička s dezinfekcí, která se prodává v každé drogerii.

Foto: Thinkstock

Každý má jinou míru potřeby soukromíFoto: Thinkstock

Hrozí zdravotní potíže

Hrozí problémy– Stres, bolavé břicho, ale i poranění hrozí dětem, které budou trvale zadržovat potřebu dojít si na záchod. „Děti mohou začít mít sklony k zácpě, jde o takzvanou psychogenní zácpu. Potom mají ještě o důvod víc stydět se, trvá jim to déle, bojí se, že to nestihnou do konce přestávky. Následky dlouhodobé zácpy jsou třeba poranění konečníku, kdy vznikají drobné bolestivé trhliny. A to je potom další důvod, proč to zadržovat a dojít si až doma v soukromí,“ vysvětluje Hana Cabrnochová. Zácpa je nepříjemná i pro dospělé, víte, čemu se vyhnout?

Nepříjemné stavy– Za negativním vztahem ke školním toaletám může stát i nemoc. Projevit se může takzvaný syndrom dráždivého střeva, zjednodušeně řečeno je to stav, kdy střevo pracuje někdy moc rychle a někdy naopak moc pomalu, potom se střídá zácpa s průjmem.

„Takové dítě se bojí, že se mu ve škole budou posmívat, Je to velmi handicapující a jakékoli příznaky, které by ukazovaly na tento problém, je třeba řešit s lékařem,“ upozorňuje rodiče Hana Cabrnochová. Spouštěčem syndromu může být třeba i stres nebo špatné stravování. Pokud na dítěti pozorujete třeba špatné trávení, nafouknuté břicho, stěžuje si na bolavý žaludek nebo plynatost, zbystřete.

Nechce dítě chodit ve škole na záchod? Pomozte mu.

Reklama

Načítám