Hlavní obsah

Nechte si vyšetřit „své“ klíště!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Poležení na trávě může být i nebezpečnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chytla“ jste klíště? Bojíte se nákazy a toho, že budete bezmocně čekat, než se projeví příznaky encefalitidy nebo boreliózy? To už nemusíte! Stačí, když klíště z kůže vyjmete a odešlete je do některé ze specializovaných laboratoří. Za několik dní se dozvíte, zda bylo nakažené.

Článek

Vaše klíště prozkoumají

Odborníci ve specializovaných pracovištích klíšťata vyšetří. Zjistí, zda vás mohlo nakazit limeskou boreliózou, klíšťovou encefalitidou nebo ehrlichiózou. Výsledek budete znát nejpozději do šesti dnů. „Mám dva syny, ten mladší, dvouletý, měl nedávno přisáté klíště. Protože máme chalupu v jižních Čechách, kde bývají klíšťata často nakažená encefalitidou, nečekali jsme s manželkou na nic a poslali vytažené klíště na vyšetření do speciální laboratoře v Českých Budějovicích. Oficiálně vám tam sice řeknou, že výsledek můžete očekávat do pěti pracovních dní, ale já jsem tam zavolal hned třetí den ráno. Výsledek už měli, byl naštěstí negativní," vypráví o svých zkušenostech Tomáš Jansa z Prahy.

Pravdou je, že vyšetření vám provětrá kapsu. Chcete-li vědět, zda vás mohlo klíště nakazit encefalitidou, zaplatíte přes 700 korun, za vyšetření na boreliózu přes šest set korun, podobné je to i s ehrlichiózou. Podmínkou vyšetření je v igelitu zabalené klíště (mrtvé nebo živé) vložit do obálky a poslat je na adresu specializované laboratoře. Podstatné je pro odborníky zachování těla parazita, tedy zadečku. Podrobné informace o tom, kam a na jakou adresu posílat klíšťata, se dozvíte na www.kliste.cz. Adresa specializované laboratoře je: Parazitologie, Protean, s.r.o., Dolní 2102/2, 370 04 České Budějovice.

Klíšťata jsou v plné polní, buďte taky!

Podle varování Českého hydrometeorologického ústavu jsou v současné době klíšťata na vrcholu své aktivity. Jinak řečeno, většina z nich jen čeká na příležitost, jak se přisát k hostiteli. Při procházkách travnatými porosty proto odborníci doporučují vhodnou obuv a oděv a také repelenty. Po návratu domů je pak důležité se důkladně prohlédnout, ideální je osprchovat se. Objevíte-li klíště, oparně je vyjměte. Vhodné jsou například speciální kleštičky z lékárny nebo karta se zářezem, podobná platební kartě. Poté ránu dezinfikujte, nejlépe jodisolem!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Aktivita klíšťat je teď na vrcholuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pravidla, která vám ochrání zdraví:

  • do lesa a trávy choďte dobře obuti a oblečení (lehké kalhoty, uzavřené boty a ponožky, lehká košile s dlouhým rukávem a pokrývka hlavy)
  • použijte repelenty
  • dobré je v klíšťové sezoně polykat B-komplex (vaše kůže je jím cítit a parazity to odpuzuje)
  • nechte se včas očkovat aspoň proti encefalitifě
  • důkladně se po návratu z přírody prohlédněte
  • klíště odstraňujte kleštičkami, speciální kartou nebo aspoň v gumových tenkých rukavicích, abyste je nerozmáčkla
  • klíště v ráně nepolévejte olejem, mastí nebo čímkoli jiným, protože se začne dusit a do rány vám vyvrhne ještě víc svého střevního obsahu s možnou nákazou
  • pošlete parazita dobře zabaleného v igelitu a pak v obálce na některé ze specializovaných pracovišť - v případě nákazy máte možnost nečekat na příznaky a začít rychle s cílenou léčbou!

Reklama

Související témata:

Načítám