Hlavní obsah

Nechutné metody, které vás vyléčí!

Foto: Isifa

Koupání s rybičkami? Proč ne!Foto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno vstanete, přiložíte si na tělo pár žíznivých pijavic, odpoledne si necháte okousat nohy rybičkami a večer si dáte klystýr. Že to zní odpudivě? Pro řadu lidí je to běžná věc! Přidáte se k nim?

Článek

Existuje mnoho zdravotních procedur, které jsou sice dost nechutné, ale opravdu zabírají.

Rybí peeling – pozor na kvalitu!

Malé rybičky spokojeně oždibují zrohovatělou kůži vašich nohou a dělají vám pedikúru, zatímco vy si čtete časopis. Možná už jste o nich slyšeli – jmenují se Garra rufa a pocházejí z Turecka. Rybičky lze zakoupit na internetu a můžete je používat i doma, ale pozor – hygienici to nedoporučují. V českých podmínkách totiž podle Státního zdravotního ústavu nelze zaručit potřebnou kvalitu péče. Pokud chcete vyzkoušet přírodní peeling, můžete to tedy buď risknout na vlastní nebezpečí (metodu nabízejí už poměrně běžně kosmetické salony ve větších městech), nebo si zážitek schovat na dovolenou do tureckých lázní, které garantují vysoký standard hygieny, specifické složení vody i správné klima.

Komu pomáhají:Kromě pedikúry mohou pomoci i lidem, kteří trpí lupénkou: nemoc sice nevyléčí, ale přinesou úlevu i velký kosmetický efekt.

Foto: Isifa

Rybičky nemají zuby, procedura tedy nebolíFoto: Isifa

Krev a bolest: pijavice!

Tihle slizcí, kroutiví tvorečci mohou prokázat velkou službu! Pijavice při „práci“ vypouštějí do těla své oběti přes sto léčivých látek, například hirudin, který zabraňuje vzniku krevních sraženin. „Mnozí lidé si tuto terapii nesprávně spojují s takzvaným pouštěním žilou. Ale pijavice nenasaje víc než 2–3 mililitry krve,“ vysvětluje Ing. Lev Mačulin, provozovatel Studia celostní medicíny. Pijavice vyzkoušela i hollywoodská hvězda, herečka Demi Moore. „Byl to zážitek. Vidíte, jak se plazí, a pak se do vás zakousne, a vám se chce křičet ,Ty bastarde!‘ Ale pak se uklidníte. Potom, když se dost naloká, tak se sroluje dolů, jako když opilec odpadne od baru,“ popsala Demi svou zkušenost v talkshow Davida Lettermana. Léčbu pijavicemi u nás nabízejí centra celostní a alternativní medicíny i některé nemocnice.

Komu pijavice pomáhají: Pijavice léčí vysoký tlak, křečové žíly a záněty žil, bércové vředy a pomohou třeba i při astmatu.

Pochoutka pro larvy? Zhnisané rány!

Hluboké hnisavé rány mohou vyléčit koňské dávky antibiotik. Nebo také úplně obyčejní červi! Zní to nechutně, ale skutečně pomáhají; navíc jde o čistý proces, který nemocnému rychle přinese úlevu. Do rány lékaři nasadí laboratorně vypěstované muší larvy, které se pustí do mrtvé tkáně, a všechno živé nechají na pokoji. „Červi šetrně nahrazují skalpel, pacient nemusí podstoupit narkózu, a larvy navíc mrtvou tkáň odstraní ještě přesněji," chválí léčebný postup Ondřej Hejkrlík, chirurg z litomyšlské nemocnice. Larvoterapii dnes provádí řada českých nemocnic (například v Motole), některé dokonce ambulantně.

Komu pomáhá: Diabetikům s nehojícími se ranami, lidem s bércovými vředy, lidem po vážných úrazech.

Foto: Isifa

Pijavice si poradí s celou řadou chorobFoto: Isifa

Klystýr pro lepší pleť i postavu

Klystýr zná většina lidí jen z nemocnic a málokdo na něj rád vzpomíná. Přitom má ale mnoho pozitivních účinků – vyčistí střeva, vrátí jim schopnost zásobovat tělo živinami a nastartuje obranyschopnost organismu. Dlouholeté nánosy ve střevech snižují schopnost odbourávat tuky, proto může klystýr pomoci i při hubnutí a má pozitivní vliv také na stav pleti. Mnoho lidí si ho provádí doma; všechny pomůcky dnes bez problémů seženete v lékárně. Nezapomeňte se ale vždy poradit s lékařem! „Pravidelné a časté používání klystýru nedoporučuji, neboť zdravé střevo výplach nepotřebuje. Klyzma ale může být dobrou pomůckou při zácpě nebo detoxikaci organismu,“ říká praktický lékař Pavel Šach.

I když vypadají sebehrozivěji, jsou tyto metody užitečné a dokážou přirozenou cestou to, s čím těžce zápolí i moderní věda. A s jakými nevšedními praktikami máte zkušenost vy? Do čeho byste šli, a na co už byste kuráž rozhodně neměli?

Reklama

Související témata:

Načítám