Hlavní obsah

Kojení: Proč vám nejde? Tohle můžou být důvody!

Foto: Thinkstock

Důvody, proč vám nejde kojení vašeho děťátka, mohou být různé. Zkuste je s námi odhalitFoto: Thinkstock

Reklama

Mlíčko od mámy – aspoň půl roku. To je nejlepší dárek, jaký můžete svému děťátku dát. Co když to ale nejde? Přečtěte si, jaké jsou nejobvyklejší překážky bránící kojení – a jak se dají řešit!

Článek

„Nedalo se nic dělat, měla jsem málo mléka.“ Takhle maminky nejčastěji vysvětlují, proč skončily s kojením předčasně nebo ani pořádně nezačaly. Podle odborníků to ale naprostá většina z nich zvládnout mohla. To, co chybělo, nebylo mateřské mléko, ale zkušenosti a sebedůvěra. Dřív, než to vzdáte, podívejte se, jestli se u vás nejedná o některý z následujících problémů!

Bolestivé trhlinky

Miminko by chtělo, když ale uchopí bradavku, bolí to jako čert. Mikroskopické trhlinky, ragády, bývají často způsobené tím, že dítě ještě nepřišlo na to, jak se správně přisát, žmoulá bradavku, a tím ji dráždí.

Zkontrolujte techniku kojení s laktační poradkyní. Ukáže vám, jak miminko správně přikládat, a zná i techniky, jak dítě naučit správnému držení bradavky. Hojení urychlíte, když po kojení vytlačíte pár kapek mléka a necháte je na bradavce zaschnout nebo použijte hojicí krém.

Plísňová infekce

Projevuje se pálením a svěděním dvorce, kůže je napjatá a červená a miminko mívá současně v pusince moučnivku. Stává se to nejčastěji poté, co byla maminka léčena antibiotiky.

Máte-li podezření na plíseň, určitě se nechte vyšetřit lékařem. Pokud se diagnóza potvrdí, měl by vám předepsat lék, který si vmasírujete do pokožky bradavky po každém kojení.

Foto: Thinkstock

V porodnici by vám měli dát kontakt na laktační poradkyně, které vám s kojením pomůžouFoto: Thinkstock

Ucpaný mlékovod

Máte na prsu zarudlou, na dotek teplou skvrnu, která vypadá a bolí jako modřina? Skoro jistě jde o retenci (zadržení) mléka. Možná příliš často střídáte prsy, takže se pořádně nevyprázdní, nebo je vaše děťátko hodně spavé, což je skvělé pro vaše nervy, ale špatné pro kojení.„Vývody mléčné žlázy se mohou ucpat i tehdy, nosí-li matka příliš těsnou podprsenku nebo jiné oblečení. Další častou chybou je, stlačuje-li matka prs dítěti před nosem ve snaze udělat mu prostor na dýchání. Tlakem prstu na bradavku může zastavit odtékající mléko,“ upozorňuje dětská lékařka Magdalena Paulová.

Ucpaný mlékovod lze většinou zvládnout pomocí teplých obkladů, častého krmení (po 1,5 až 2,5 hodinách) a jemné masáže zatuhlého místa. „Když se zátka z vývodu uvolní, vypadá jako drobné zrníčko nebo kousek špagety,“ dodává doktorka Paulová.

Mastitida (zánět mléčné žlázy)

Může připomínat ucpaný mlékovod, matce je ale mnohem hůř – kromě horkého a bolestivě oteklého prsu ji trápí zvýšená teplota, schvácenost a slabost jako při chřipce.

Foto: Thinkstock

Někdy pomůže hojicí krém, někdy teplý obklad. Důležité je to nevzdat!Foto: Thinkstock

Mastitidu způsobuje bakteriální infekce (většinou z nosohltanu miminka) a její vznik podporuje vyčerpání a stres, ale také dlouhotrvající námaha rukou (luxování, sekání zahrady). Jde o poměrně vážné onemocnění, které si většinou vyžádá léčbu antibiotiky. Ani v takovém případě ale není nutné přerušit kojení; mléko není pro dítě závadné, chutná jen trochu slaněji než obvykle.

Miminko slabě saje

Méně než šest počuraných plenek za 24 hodin, tmavě žlutá a páchnoucí moč, vpadlé tváře při sání a malé váhové přírůstky. To jsou signály, které mnohé maminky utvrdí v tom, že nedokážou svoje děťátko uživit – a sáhnou po umělé výživě. Ve skutečnosti ale jde často jen o horší schopnost sát (podle doktorky Paulové ji můžou způsobit i léky proti bolesti, podané matce při porodu).

Řešení podle ní spočívá především v trpělivém experimentování s různými technikami a polohami při krmení; přinejhorším je třeba dítě dokrmovat odstříkaným mlékem.

Sání malé hladové hubinky je jeden z nejhezčích zážitků, které nám příroda dopřála. Souhlasíte?

Reklama

Související témata:

Načítám