Hlavní obsah

Nedaří se vám zhubnout? Zkuste rozproudit lymfu! Jak?

Foto: thinkstock

Únava nemusí být způsobena jen nedostatkem spánku, může to být i špatnou funkcí lymfatického systémuFoto: thinkstock

Reklama

Otravují vás otoky nohou, únava a neúspěšné hubnutí? Můžete mít v nepořádku lymfatický systém. Zkuste mu pomoci, abyste zase byly svěží a fit!

Článek

Možná to neslyšíte prvně: za otoky, nedostatek energie, ale i neúspěchy v hubnutí může i špatná funkce lymfatického systému. Co to vlastně je? „Lymfa je mléčně zabarvená tekutina, která obsahuje lymfocyty, bílkoviny a tuky,“ objasňuje MUDr. Jan Hlusička. „Hromadí se v mezibuněčných prostorech tkání a krevních cév a lymfatickým systémem je pak odváděna zpět do krve. Zároveň je součástí imunitního systému,“ doplňuje odborník. Laicky řečeno míznímu systému se také říká čistička odpadních látek.

Nehubnete? Nemusí to být stravou

Pokud tedy děláte všechno pro to, aby se vám zhubnout podařilo, nemusí podle lékaře za vaším neúspěchem stát nějaká dietní chyba, ale právě špatná funkce lymfatického systému. To, že to tak je, se může dít z několika důvodů. „Jednou z příčin je vrozená porucha, dále pak následek vážného onemocnění, chirurgického zákroku, ale třeba i přetížení celého lymfatického systému," dodává lékař.

Jak to poznáte? „Otoky jsou nebolestivé, zpočátku na konci dne. Dělají se vám na nohou, kolem kotníků, později i na očích, břichu…,“ uvádí Jan Hlusička. Zhoršuje se vám také celulitida, akné, zvyšuje se pocení…

Foto: thinkstock

Kvalitní lymfatická masáž vám s potížemi pomůžeFoto: thinkstock

Co s tím?

Vrozené poruchy nechme na starosti lékařům. Ty méně vážné zvládnete vlastní snahou. Kde začít?

Změnou stravy.Po konzumaci některých potravin může zůstat v organismu velké množství odpadů, a proto může dojít k otokům v lymfatickém systému. „Pomoci vám mohou potraviny bohaté na draslík: čerstvé banány, brokolice, brambory. Dále citrusy, ale i třeba losos,“ radí výživový specialista ing. Martin Škába. Z těch, co tělo detoxikují, a nezanášejí tak vaši čističku nadměrným množstvím látek, je to pak: česnek, mořské řasy, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy...

Očistnou kúrou.Pokud nezaberou potraviny a zvýšený pitný režim, zkusit pak můžete výraznějšího pomocníka: vhodně vybranou a provedenou očistnou kúru – ta pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek, a zjednodušší tak práci lymfatickému systému. Jen opatrně: nepleťte si ji s dietou, kúra trvá jen pár dní. Více jsme o nich psali zde.

Foto: thinkstock

Správnou volbou potravin si můžete také pomociFoto: thinkstock

Detox.„Lymfatický systém nemůže být dlouhodobě funkční, pokud máte zanesená střeva toxiny,“ tvrdí výživový kouč Martin Škába. „Doporučuji před započetím kúry pro podporu lymfatického systému očistit střeva, například hydrocolon terapií.“ Našli jsme pro vás tyto vhodně doplňky:

Foto: archiv

Pro detox můžete zvolit užívání čaje (Triphala, 168 Kč za 100 g) nebo bylinných kapek (Regalen 439 Kč 30 ml)Foto: archiv

Foto: archiv

Stejně tak vám pročistit tělo mohou speciální nápoje (Mladý ječmen, nápoj v něm najdete všechny živiny 625 Kč 200 g) či doplňky výživy (Chlorella 399 Kč za 750 tablet)Foto: archiv

Speciální masáží. Tu by měl provádět zkušený odborník. „Účinná a správná lymfodrenáž je prováděna přesným tlakem,“ říká Tereza Patraulea ze studia Planet Zen. „Lymfodrenáž nesmí bolet, způsobit zarudnutí kůže a ošetření by nemělo být kratší než 30 minut.“ U přístrojové lymfodrenáže je podle ní velmi důležité ruční uvolnění uzlin – krční mízní a tříselné uzliny. Jinak není lymfodrenáž účinná.

Vybrat si také můžete různé typy masáží zaměřené na lymfu: vacupress, tlaková, ruční jemná, ruční výrazné v kombinaci s tlakovou, některé v kombinaci i s akupunkturou, přístrojové… Po skončení masáže byste měly mít méně otoků.

Pohyb.Na ten nezapomínejte, ideální je obyčejná chůze, jízda na kole či plavání.

Dejte mu čas

Vylepšení práce lymfatického systému není záležitost na jeden den. Pokud se rozhodnete pro změnu stravy i masáže, určitě jim nechte minimálně měsíc či dva, aby prokázaly své účinky.

Máte i vy svůj tip?

Reklama

Načítám