Hlavní obsah

Nehubnete a všechno vás bolí? Poznejte 5 zásadních omylů při sportu!

Foto: Thinkstock

Dřina v tělocvičně nemusí být ta správná cesta ke štíhlé postavě. Někdy má dokonce opačný efektFoto: Thinkstock

Reklama

Že děláte sport z donucení? Nebo dřete a nehubnete? Cvičíte, a stejně vás bolí záda? To vše i další můžete totiž dělat chybně. Jakých dalších omylů se při sportování dopouštíte? Víme!

Článek

Pohyb je pro tělo nutnost. „Bez něho by nefungovaly ani jeho základní životní funkce,“ uvádí trenér fitness Radek Mirovský. Že právě proto se mu snažíte věnovat? Ale možná v dobré víře děláte chyby, které vám pak zabraňují mít z pravidelné fyzické aktivity užitek. Jaké to mohou být?

Naložíte si příliš moc

Lidé často začnou sportovat kvůli hubnutí nebo zdravotních potížím, nejvíce kvůli bolestem zad. „Vrhnou se do posilovny, začnou zvedat těžké činky, aby zpevnili tělo, jenže místo zlepšení problémů docílí opaku,“ uvádí trenérka Radka Vandasová.

Její kolegyně lektorka Zuzana Bičíková dodává, že mnohem účinnější jsou relativně snadnější pohyby bez zátěže, s vlastní tělem. Dělají se právě při józe, rehabilitačních cvičení, pilates... „Je potřeba začínat dokonce od správného dýchání i postoje, což vypadá snadno, ale málokdo to umí,“ říká Zuzana Bičíková. Právě tohle na bolest zad zabírá více než cokoli jiného.

Foto: Thinkstock

Zkuste místo těžkých činek nejdříve zvednout sami sebeFoto: Thinkstock

Méně znamená někdy více

Nejen výše zmiňovaná zátěž, ale i nevhodná intenzita vám může zkazit výsledky. Chcete-li pohybem hubnout, musíte být schopni si při něm i povídat. Ne lapat po dechu, bělet vyčerpáním a potit se jako blázen. Stejně platí, že pokud sportujete pro zdraví, nemusíte se pouštět do extrémů. Vnímejte své tělo: co už je pro něj moc, vynechte. Měli byste se cítit příjemně unaveni, nabiti energií a radostí. Tudy vede cesta k dobrému zdraví!

Neporovnávejte se s ostatními

Při některých sportech, jako jsou třeba běh nebo jízda na kole, je fajn motivovat se ostatními. Posunou vás dál, přirozeně se budete bez stresu zlepšovat a budete více fit. Jsou však aktivity, jako je třeba jóga, powerjóga, kde naopak porovnávání se, soutěžení, škodí účinkům. Tam si chodíte mentálně odpočívat, vyhněte se tedy pohledům po ostatních cvičencích a uvědomujte si jen sami sebe.

Foto: Thinkstock

Odměna za cvičení? Proč ne, jen s mírou, chcete-li i zhubnoutFoto: Thinkstock

Když sportuju, můžu i víc jíst

To sice do jisté míry platí, ale… Myslete na to, zda pohybem nekompenzujete jen to, že celý den sedíte v kanceláři? Pokud se pak třeba za hodinovou dřinu při běhu odměníte pořádným jídlem a pár pivy, je téměř jisté, že spálené kalorie doplníte, či dokonce navýšíte. Může se vám pak dost dobře stát, že i při pravidelném sportování budete tloustnout.

Chcete-li hubnout, piva, stejně jako opulentní večeři vynechejte a dejte si lehké jídlo (klidně i s menší přílohou). Výdej zkrátka musí být vyšší než příjem energie…

Děláte sport z donucení

Jestli vám někdo řekl, že byste měli sportovat, a vy jste se pro nějaký pohyb rozhodli jen proto, že musíte, vykašlete se na to. Nemá smysl se přemáhat a věnovat čas něčemu, co vás nebaví. Míjí se to pak všemi účinky! Najděte si takovou činnost, kterou máte rádi: chůzi, práci na zahrádce, ale i doma, výlet, tanec, chůzi po laně...

Co vy na to?

Reklama

Načítám