Hlavní obsah

Nej letní snídaně? Našli jsme ji!

Foto: Kraft Foods

Nastartujte den vynikající snídaní!Foto: Kraft Foods

Reklama

S příchodem léta má snad každý tendenci ranní porce energie trochu odbývat. To je ale chyba! Vyhraďte si na letní snídaně dostatek času a vychutnejte si je. K tomu pro vás máme tip na tu nej snídani, kterou jste minulý týden ve velké anketě sami zvolili!

Článek

Rozdíl mezi letní a zimní snídaní je daný nejen venkovní teplotou, ale také způsobem, jakým trávíte čas. V létě, kdy si většina z vás vybírá alespoň část své dovolené, je obecně na jídlo více času a sluníčko přímo vybízí k dlouhým snídaním venku na terase nebo zahrádce.

„Letní snídaně by měly být svěží, lehké a přitom plné výživných látek. Využívejte proto bohaté nabídky čerstvé zeleniny a ovoce a připravte si snídaně plné barev i chuti,“ radí nutriční terapeutka Karolína Hlavatá. „Příkladem letní snídaně může být bílý jogurt, celozrnné cereálie, nápoj a čerstvé ovoce. Pro vysoký obsah vitaminu C a antioxidačních látek se cení hlavně drobné ovoce – maliny, borůvky, ostružiny a podobně.“

Minulý týden jste v článku 5 tipů na super letní snídani hlasovali o tu nej snídani s Bebe Dobré ráno Mini. A vítěz? Kávový jogurt (obsah 1900 kJ, bílkoviny 13 g, tuky 13,5 g, sacharidy 76 g)! Jak ho připravit?

Suroviny: BeBe Dobré ráno Mini kakaové, instantní káva, 150 g bílého jogurtu, 5 g (kávová lžička) třtinového cukru, vanilkový lusk, banán

Další nápady: Pozor na přemíru tuku!

Pokud máte o dovolené chuť kuchtit, připravte rodině ke snídani palačinky z celozrnné mouky, plněné tvarohem a posypané čerstvým ovocem. Oproti tomu rychlou snídaní může být koktejl z ovoce (250 ml mléka, 150 g ovoce), doplněný nasekanými vločkami, pšeničnými klíčky nebo ořechy. V případě slaných snídaní neopomíjejte pečivo nebo chléb doplnit dostatečným množstvím bílkovin (např. k 1 celozrnnému rohlíku přidejte alespoň 50 g sýra nebo 120 g tvarohové pomazánky) a samozřejmě také zeleninou nebo zeleninovou šťávou. Pozor si dávejte na přemíru tuku v podobě másla, tučných salámů, sýrů a smetanových mléčných výrobků. To platí jak v létě, tak v zimě.

Kefír skvěle osvěží

Trávíte-li letní dny v aktivním a sportovním duchu, je třeba dodat tělu dostatek živin pro tyto aktivity. „Pro doplnění energie to jsou sacharidy, proti hladu a jako potrava pro svaly se jedná o bílkoviny. V horkém počasí možná trochu překvapivě velmi osvěží vychlazené zakysané mléčné výrobky, např. kefír, podmáslí nebo bílý jogurt,“ říká Karolína Hlavatá.

Tekutiny doplňujte již od rána

Nezbytnost pitného režimu se zdůrazňuje po celý rok, ale v létě bývá jeho dodržování obzvlášť důležité. A začněte hned ráno. „Vhodnými nápoji ke snídani je čaj, džus ředěný vodou, samozřejmě si můžete dopřát i kávu nebo nápoj připravený z kávovinových náhražek,“ doporučuje terapeutka. Někomu postačí, zejména v létě, vychlazená voda s citronem nebo ovocnou šťávou. Jediné, na co si dávat pozor, jsou sladké nápoje, které jednoznačně přispívají k obezitě.

Jaká je vaše představa ideální letní snídaně?

Reklama

Související témata:

Načítám