Hlavní obsah

Život Pavlíny Pořízkové: Nelehké dětství a dnes rozvod!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou Češky krásné ženy, je všeobecně známý fakt. Ostatně stačí se podívat do zrcadla, že? Nicméně některé naše rodačky mají ještě něco navrch, díky čemu se jim dostává světové slávy. Zní to jako pohádka, ale ta nemusí mít vždy happy end. Povídat by o tom mohla i Pavlína Pořížková (53).

Článek

Osudová přitažlivost. Alespoň tak působilo seznámení modelky českého původu, Pavlíny Pořížkové, a muzikanta Rica Ocaska (74), vnuka československých emigrantů. Kořeny se prostě nezapřou. Potkali se spolu v roce 1984 při natáčení klipu kapely The Cars, ve které Ric zpíval. O pět let později se vzali. Jenže nežijeme v pohádce, abychom mohli říct „A žili spolu šťastně až do smrti“.

Instagramový konec

Pavlína Pořízková totiž včera na svém instagramovém profilu oznámila, že se s manželem rozchází. „Naše rodina je jako dobře fungující auto. Když jsme my čtyři pohromadě, můžeme jet kamkoliv nás cesty zavedou. Ale už nefungujeme jako jízdní kolo a nebudeme dál šlapat do pedálů. S Ricem jsme se během posledního roku v dobrém rozešli. A fotografie naší šťastné rodiny jsou, ve skutečnosti, fotografie šťastné rodiny. Jen my dva už nejsme pár. Láska, kterou k sobě navzájem chováme, je tak silná, téměř až hmatatelná, že nemůže jen tak zmizet,“ napsala. Dodala ještě, že věří, že to veřejnost pochopí a bude brát ohledy na ně i jejich syny Jonathana Ravena (25) a Olivera Oriona (19). Další vyjádření k tomu už poskytovat nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Pavlína Pořízková se svými muži – syny Jonathanem a Oliverem a manželem, se kterým se rozchází, RicemFoto: Profimedia.cz

S koncem manželství se tedy vypořádala stejně s grácií, jako s koncem kariéry modelky. Mimochodem – její hvězda začala stoupat ve stejném roce, kdy se seznámila se svým budoucím manželem, tedy 1984. To se totiž poprvé objevila na titulní straně časopisu „Sports Illustrated Swimsuit Edition“. A modelingové agentury se mohly přetrhnout, aby tuto mladičkou Češku dostaly pod svá křídla. Přitom do Ameriky neletěla jako naivní holka toužící po kariéře – měla už za sebou několik let v evropské Mecce módy, v Paříži.

Bitva o malou Pavlínu

Její rodiče emigrovali v šedesátém osmém roce do Švédska, ale Pavlína zůstala doma s babičkou a rodiče doufali, že se dcera za nimi dostane později. Tak jednoduché to ale nebylo – české úřady výjezd nepovolily, a tak začala bitva mezi jejími rodiči ve Švédsku a československou diktaturou. Rodiče se ji dokonce, za pomoci švédských pilotů, pokusili unést, ale marně. Maminka Anna také skončila v československém vězení.

Ve Švédsku se pak dál domáhali spravedlnosti, drželi protestní hladovku, rozdávali letáky, dělali vše pro to, aby se rodina znovu shledala. Fotografie malé Pavlínky svírající medvídka a toužící jet za rodiči, se dokonce i objevila na titulních stranách švédských novin. Až po šesti letech se za rodiči dostala, bylo jí deset let. Jenže brzy zřejmě zatoužila dostat se zase pryč. To všechno popsala v knize „Případ Pavlína" v roce 2014 Martina Formanová.

Foto: Profimedia.cz

Je jedno, jestli jí je dvacet, nebo padesát. Pavlína Pořízková je pořád krásná ženaFoto: Profimedia.cz

Rodiče se totiž rozváděli, maminka byla často v práci, aby Pavlínu a jejího mladšího bratra uživila, a tak se Pavlína často starala i o něj. Když dostala v roce 1980 nabídku z agentury Elite, kam fotky mladé emigrantky poslala její kamarádka, neváhala ani chvíli a sedla na vlak do Paříže. A tak se na začátku 80. let stala hvězdou pařížských přehlídkových mol. Přitom jí tehdy bylo sotva něco málo přes patnáct let.

Vedle Naomi a Cindy

Zatímco u nás její jméno možná ne každému něco říká, ve světě je tomu jinak. Patří do generace modelek Cindy Crawford (52) a Naomi Campbell (47) a rozhodně za nimi nezaostává ani o píď. Však se také několikrát objevila v žebříčku nejkrásnějších lidí světa. Kromě už zmíněného časopisu se pak objevila ještě na coveru například Vogue, ELLE, nebo Harper´s Bazaar, byla tváří takových značek, jako třeba Estee Lauder.

Když se v roce 1993 narodil jejich první syn, Jonathan Raven, začala se Pavlína věnovat modelingu čím dál tím méně a naopak se začala soustředit na hereckou kariéru, ačkoliv poprvé si zahrála už v roce 1983 ve filmu „Portfolio“. V roce 1998 se pak narodil dvojici druhý syn, Oliver Orion. Modelka se začala čím dál tím víc věnovat filmům. Její nejznámější je zřejmě „Její alibi“ (1989), kde si zahrála s Tomem Selleckem (73).

Foto: Profimedia.cz

S hercem Tomem Selleckem ve filmu „Její alibi“ (1989)Foto: Profimedia.cz

Úspěch, kterého Pavlína Pořízková dosáhla, je obdivuhodný. Stejně jako to, že se jím vlastně nikdy nenechala opít. Rodina pro ni byla a je vždycky na prvním místě, ušetřila si skandály a manýry některých jejích kolegyň. A to všechno vlastně dokázala i nyní, když rozchod se svým manželem, se kterým byli dohromady více než třicet let, oznámila s noblesou a až ve chvíli, kdy měli mezi sebou vše vyřešené.

Sledovali jste kariéru Pavlíny Pořízkové? 

Reklama

Načítám