Hlavní obsah

Nejen Harry a William! Kteří další princové jsou sympaťáci?

Foto: Profimedia.cz

Andra Casiraghi je monacký následník trůnu a vnuk Grace Kelly Foto: Profimedia.cz

Reklama

Už jen měsíc a všechny ženy, které si myslely na prince Harryho (33), budou muset zamáčknout slzu. Tento starý mládenec totiž skončí pod čepcem a 19. května se ožení s americkou herečkou Meghan Markle (36). Princ Harry ale není jediný monarcha v Evropě, ze kterého se ženám tají dech.

Článek

Britských princů jsou plné noviny. Přitom mužů s modrou krví je a šlechtickým titulem je v Evropě mnohem více, a také rozhodně stojí za zmínku. Mnohým princům ještě nebylo ani čtyřicet, a naopak všichni jsou velcí sympaťáci. Podívejte se, jak vypadají potencionální budoucí hlavy některých evropských států.

Andrea Casiraghi (33)

Andrea Casiraghi je monacký následník trůnu, čtvrtý v pořadí, po své matce a dvou dětech svého strýce, knížete Alberta II. (60). Jeho rodiči jsou Caroline (61), hannoverská princezna a italský sportovec a obchodník Stefan Casiraghi (†30). Ani on už ale není volný – v roce 2013 si vzal dlouholetou přítelkyni Tatianu Santo Domingo (34). Zajímavé je, že ač z knížecí rodiny, tradice se tu příliš nedodržují – dvojici se totiž nejprve v březnu narodil syn Sasha, a svatbu pak měli až v září. Člověk by čekal, že to bude naopak. Andrea má ještě dva mladší sourozence, Charlotte (31) a Pierra (30). Mimochodem – jejich babičkou byla Grace Kelly (†52).

Foto: Profimedia.cz

Andrea Casiraghi je monacký kníže a vnuk slavné herečky a později i monacké kněžny, Grace KellyFoto: Profimedia.cz

Pierre Casiraghi (30)

Pierre Casiraghi je na tom velice podobně jako britský princ Harry (33). Jelikož jeho staršímu bratrovi Andreovi se narodily děti, odsunul se na další místo v pořadníku na královský trůn. V současné době je na sedmém místě. I Pierre měl poměrně bouřlivé mládí a při studiích na vysoké škole byl několikrát vyfotografován s jinými ženami v lechtivějších situacích, jednou byl dokonce po rvačce v nočním klubu hospitalizován v nemocnici. Nakonec se ale zřejmě vyřádil dostatečně, v roce 2015 si vzal za ženu Beatrice Borromeo (32), se kterou má syna Stefana (1).

Foto: Profimedia.cz

Pierre Casiraghi se v jistých ohledech podobá britskému princi HarrymuFoto: Profimedia.cz

Princ Philippos (36)

Ačkoliv monarchie už v Řecku dávno vzala za své, její potomci jsou stále naživu. Jedním z nich je i Philippos, princ řecký a dánský. Princ se dokonce ani nenarodil v Řecku, ale v Londýně, kam do exilu jeho rodiče odešli poté, co bylo na základě referenda království zrušeno. Jeho kmotry byli dokonce členové britské královské rodiny, a to hned princ Philip (96), což je bratranec jeho dědečka, a princezna Diana (†36). Dalším z kmotrů byl i španělský král Juan Carlos (80). Philippos také platil svého času za poměrně divokého mladíka, už se ale zklidnil a nyní pracuje v New Yorku a velice si střeží své soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Kmotry řeckého prince Philiposse byla i princezna Diana a manžel královny Alžběty II., princ PhilipFoto: Profimedia.cz

Carl Philip (38)

Ačkoliv jeho vzhled příliš seversky nepůsobí, je Carl Philip švédský princ. Jeho rodiči jsou Karel XVI. (70) a Silvia Švédská (74). Carl Philip má ještě dvě sestry, starší Viktorii (40), korunní princeznu a Madeleine (35). V roce 2015 si vzal za ženu modelku Sofii Hellqvist (33), se kterou má dva syny, Alexandra (1) a Gabriela (7 měsíců). Ačkoliv ještě po narození měl být následníkem trůnu on, 1. ledna 1980 vstoupil v platnost zákon, který říká, že králem či královnou se stane nejstarší potomek, bez ohledu na pohlaví. Přešlo to tedy na jeho starší sestru Viktorii. Švédská královská rodina má jednu zvláštnost – jak princ Carl Philip, tak jeho sestry i otec trpí těžkou formou dyslexie.

Foto: Profimedia.cz

I když je princ Carl Philip nejstarším synem, podle zákona z roku 1980 má nárok na trůn jeho starší sestra Foto: Profimedia.cz

Haakon Magnus (44)

Haakon Magnus je korunní princ norský, kterým se stal v roce 1991, po nástupu jeho otce na trůn. Má ještě starší sestru, Marthu Louise (46). Jejich rodiče vždy dbali na to, aby oba sourozenci měli co nejnormálnější výchovu, navzdory královským kořenům, a tak se nyní snaží chovat stejně i ke svým dětem, princezně Ingrid Alexandře (14) a princi Sverrovi Magnusi (12). Jeho manželkou je Mette-Marit (44). Sňatek s ní byl pro Norsko skandálem, protože nejenže není urozená, ale navíc před sňatkem měla už jedno nemanželské dítě. Mimochodem – prababičkou Haakona Magnuse byla královna Maud (†69) , dcera britského krále Eduarda VII. (†69), takže Haakon Magnus je také 69. následníkem britského trůnu.

Foto: Profimedia.cz

Korunní princ norský vyvolal poprask, když si vzal ženu, která nepochází z královského rodu, a navíc měla nemanželské dítě Foto: Profimedia.cz

Félix Lucemburský (33)

Princ Félix je v současné době druhý v pořadí na lucemburský velkovévodský trůn. Před ním je jen jeho bratr, princ Guillaum (36). Kromě něj má ještě tři mladší sourozence, prince Louise (31), princeznu Alexandru (27) a prince Sébastiena (25). I on už ale není k mání, před pěti lety se oženil s Němkou Clarie Lademacher (32), se kterou má dceru Amálii (3). Ta se narodila bez šesti dnů přesně devět měsíců od svatby.

Foto: Profimedia.cz

Lucemburský princ Félix se svojí manželkou, Clarie Lademacher, se kterou se seznámil při studiích bioetikyFoto: Profimedia.cz

Anketa

Který se vám líbí nejvíce?
Andrea Casiraghi
14,9 %
Pierre Casiraghi
12,4 %
Princ Philippos
4,2 %
Carl Philip
50,5 %
Haakon Magnus
10 %
Félix Lucemburský
8 %
Celkem hlasovalo 3506 čtenářů.

Souhlasíte s námi, že je v Evropě se na co dívat?

Reklama

Načítám