Hlavní obsah

Nej z Oscarů: Sexy Mirren a jiskření mezi hereckými kolegy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Letošní předávání Oscarů bylo skutečně nepředvídatelné. Šance všech nominovaných filmů byly velice vyrovnané, těžko byste našli jeden, který by něčím extra vyčníval. Snad jen Lady Gaga, která ukázala, že má talent nejen pěvecký, ale i herecký. Ta ale sošku za roli Ally ve filmu Zrodila se hvězda nedostala. I tak jí film ale něco přinesl.

Článek

Bohemian Rhapsody, Roma, nebo Favoritka? Anebo snad Zrodila se hvězda, kde tak excelovala Lady Gaga (32)? Letošní předávání cen Oscar rozhodně nemělo předem jasného vítěze, šance byly velice vyrovnané. Nakonec se ale nejúspěšnějším filmem stal životopisný snímek o životě Freddieho Mercuryho a kapely Queen, který proměnil čtyři nominace z pěti (nejlepší mužský herecký výkon, nejlepší střih, nejlepší zvuk a nejlepší střih zvuku). Na druhé straně pak stojí snímek Favoritka o životě Anny Stuartovny, který proměnil pouze jednu z deseti nominací (nejlepší ženský herecký výkon).

Letošní ročník se od těch předešlých také v mnohém lišil. Například tím, že neměl moderátora. Původně jím měl být komik Kevin Hart (39), ale ten se své role sám vzdal poté, co se dopustil několika problematických výroků na sociálních sítích. Namísto jednoho moderátora jich tak měly Oscary hned několik. Na pódiu se tak objevila například Julia Roberts (51) nebo Serena Williams (37).

Dalším překvapením byl také počet oceněných umělců z hlediska jejich původu. Filmová akademie, která sošky rozdává, se v minulosti stala několikrát terčem útoku za to, že opomíná oceňovat více ženy, a také umělce černošského, latinskoamerického a arabského původu. A tak se letos „polepšila“. Do historie se 91. ročník zapíše jako ten, kdy bylo oceněno nejvíce žen a černochů.

Nejkorektnější ocenění

Nejlepším filmem se stala Zelená kniha, která vypráví příběh černošského pianisty (Mahershala Ali, 45), kterého na cestě po americkém jihu doprovází bělošský řidič (Viggo Mortensen, 60). Mahersahal Ali získal také cenu za vedlejší mužskou roli. Jeho ženským protějškem se stala Regina King (48) za film Kdyby Beale Street mohla mluvit.

Foto: Profimedia.cz

Je opravdu revoluční vidět ze čtyř oceněných herců dva Afroameričany a jednoho Američana arabského původu. Zleva Rami Malek, Olivia Colman, Regina King a Mahersahal Ali Foto: Profimedia.cz

Cenu za nejlepší režii získal mexický režisér Alfonso Cuarón (57) za film Roma o středostavovské mexické rodině. Tento film získal sošku za nejlepší neanglicky mluvený film. A v neposlední řadě cenu za hlavní mužskou roli obdržel Rami Malek (37) za ztvárnění Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody. Je to teprve druhý herec arabského původu, který třímal zlatého Oscara v ruce.

Nejsilnější proslovy

„Jsem synem egyptských imigrantů, tedy Američan první generace. A část mého příběhu se píše právě teď,“ promluvil oceněný herec. Právě jeho původ mu pomáhal lépe se vžít do role zpěváka kapely Queen, který byl také synem imigrantů. Kromě toho v proslovu samozřejmě nemohl opomenout poděkování právě členům kapely, kteří mu dali tu šanci. A své přítelkyni Lucy Boynton (25), se kterou se seznámil právě při natáčení (Nejen oni, i tyto slavné páry se seznámily při natáčení). Na předávání z nich zamilovanost jen sršela.

Foto: Profimedia.cz

Rami Malek a Lucy Boynton se seznámili při natáčení filmu Bohemian RhapsodyFoto: Profimedia.cz

V proslovu se ale nenechala zahanbit ani držitelka Oscara za nejlepší ženský výkon. Akademie ocenila Olivii Colman (45) za roli královny Anny Stuartovny ve filmu Favoritka. Nejprve nemohla uvěřit, že vůbec vyhrála, pak několikrát pozdravila své děti u televizní obrazovky, a nakonec neopomněla zmínit své herecké kolegyně Emmu Stone (30) a Rachel Weisz (48), které označila za nejmilejší ženy na světě. „Glenn Close, jsi mým idolem už tak dlouho. Takhle jsem to nechtěla,“ vzdala pak hold své kolegyni, která byla taktéž nominována na Oscara za hlavní roli.

Zapadnout by neměl ani proslov, který měl Spike Lee, který získal Oscara za nejlepší adaptovaný scénář k filmu BlacKkKlansman. Ve své řeči totiž vzdal hold černochům, kteří byli zavlečeni do Severní Ameriky jako otroci.

Nej šaty

Mimochodem, Rachel Weisz, která byla nominována za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli za film Favoritka, se ve společnosti od září, kdy se jí a jejímu partnerovi Danielu Craigovi (50) narodila dcera, příliš neukazuje. Když už se ale objeví, dokáže na sebe strhnout pozornost výstředními outfity, a ani tentokrát to nebylo jinak. Červená barva sice herečce sluší, ale střih šatů zrovna lichotivý nebyl. Vypasované šaty herečce zbytečně přidávaly a z boku to vypadalo, jako kdyby čekala další miminko.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli červená barva Rachel Weisz sluší, šaty jí příliš nelichotilyFoto: Profimedia.cz

Oproti tomu naprostou hvězdou byla herečka Helen Mirren (73), která ukázala, že růžová je nová černá. Dlouhé růžové šaty Schiaperalli na ní vypadaly úchvatně. Herečka opět dokázala, že na věku nesejde, když žena ví, co jí sluší a co nosit. Svoji cenu zvýšila ještě diamantovým náhrdelníkem v hodnotě šesti milionů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Helen Mirren se umí oblékat. Působí vždy jako dáma, šaty mají elegantní střih a nebojí se výrazných barev Foto: Profimedia.cz

Nejzamilovanější pár

Ačkoli jako dvě hrdličky působili zejména Rami Malek a Lucy Boynton, jiskry, které by dokázaly vyhodit pojistky v celém Dolby Theatre, kde se ceny předávají, se objevily i mezi jinou dvojicí. Ač je Bradley Cooper zadaný (Lady Gaga před několika dny potvrdila rozchod s Christianem Carinem), jejich vystoupení, kdy si zazpívali duet Shallow z filmu Zrodila se hvězda, působilo husí kůži.

Té chemie mezi nimi by si asi těžko někdo nevšiml. Pohledy, které si vzájemně při zpívání vyměňovali, letmé i znatelné doteky na konci písně byly tak něžné a láskyplné, že člověk měl pocit, že se dívá na zamilovanou dvojici Ally a Jacka, které Lady Gaga a Bradley Cooper ve filmu ztvárnili. Buď jsou tak výteční herci, že chemii z filmového plátna dovedou zahrát i v reálu, anebo se mezi nimi skutečně děje něco, co našim očím zůstane skryto. Anebo? Jestli jste video ještě neviděli, tak si ho určitě nenechte ujít.

Foto: Profimedia.cz

Co asi na jejich zamilované pohledy říká Irina Shayk, partnerka Bradleyho Coopera?Foto: Profimedia.cz

Co si myslíte, dají to Lady Gaga a Bradley Cooper dohromady?

Reklama