Hlavní obsah

Nejčastější chyby v jídelníčku seniorů? Málo tekutin a moc omáček!

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Vyvážená strava je klíčovým prvkem bezbolestného stáří. Přečtěte si, co by v jídelníčku seniorů nemělo chybětFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Strava výrazně ovlivňuje zdraví a tím kvalitu života. U seniorů platí toto pravidlo dvojnásob. Podívejte se, co by v jídelníčku starších lidí (ne)mělo chybět!

Článek

„Za seniory jsou dle Světové zdravotnické organizace povážováni lidé od asi 60–65 let věku. Je to věk, se kterým se často pojí i výraznější zdravotní problémy. Strava může mnohé z nich ovlivnit, proto by se starší lidé měli zajímat o to, co jedí," vysvětluje geriatrička Adéla Mrázková.

Strava seniorů však často vykazuje dva extrémy – zaprvé si často dopřávají klasická česká jídla plná knedlíků a omáček, a zadruhé se odbývají rohlíky s medem či marmeládou.

S přibývajícím věkem však pracuje organismus pomaleji. To, co v mládí tělo zvládlo bez problémů, může ve stáří nadělat paseku. Podívejte se, jakými potravinami můžou senioři svůj zdravotní stav ovlivnit.

Kvalitní bílkoviny pomohou udržet svaly

Ve stáří ubývá svalová hmota a přibývají omezení pohyblivosti. Kvalitní nízkotučné bílkoviny v denní dávce jednoho gramu bílkoviny na jeden kilogram hmotnosti pomohou udržet svalovou hmotu, pohyblivost i obranyschopnost organismu.

Ideální je kvalitní, lehce stravitelné libové maso, například kuřecí, krůtí či králičí, luštěniny, vejce, mléčné výrobky, a hlavně ryby. Kromě bílkovin obsahují i pro kůži velmi důležitý vitamin D a také „zdravé" tuky, tedy omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Pravidelnou konzumací ryb se senioři chrání před nemocemi srdce a oběhové soustavy. Podle výzkumů působí také mořské ryby preventivně proti některým druhům rakoviny.

Foto: NADKI, Shutterstock.com

Dostatek zeleniny a kvalitní bílkoviny jsou základem zdravého menu starších lidíFoto: NADKI, Shutterstock.com

Vláknina vyřeší problémy se zácpou

Častým problémem seniorů je zpomalené trávení a zácpa. Přitom dobře fungující trávicí systém výrazně napomáhá celkově dobrému zdravotnímu stavu.

„Ovoce a zelenina obsahují množství vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávicího traktu. Senioři by proto měli konzumovat ovoce a zeleninu stejně jako mladí lidé, tedy minimálně 400 gramů denně," doporučuje výživová poradkyně Marcela Čápková.

Dobrou službu svému trávení udělají také pravidelnou konzumací mléčných výrobků, především zakysaných, jogurtů a nápojů s probiotiky. Ty napomohu vytvářet dobrou střevní mikroflóru. Konzumace se doporučuje každodenní, neboť obsahují také vápník, který je potřebný pro udržení dobrého stavu kostí a omezení osteoporózy.

Správnými sacharidy proti cukrovce

Se stářím je také hojně spojována cukrovka II. typu. Způsobují ji hlavně nezdravé cukry a bílá mouka – zdroje jednoduchých cukrů, které jsou živnou půdou pro plísně, kvasinky i nádorové buňky. Konzumací správných, tedy komplexních sacharidů s nízkým glykemickým indexem, které uvolňují do krve energii v podobě glukózy postupně, můžou senioři cukrovce II. typu předcházet.

Místo bílé mouky a sladkostí jsou vhodné celozrnné obiloviny, luštěniny, neloupaná rýže či brambory vařené ve slupce.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Senioři by se v jídle neměli odbývat!Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Nedostatek tekutin může způsobit vážné problémy

Velkým problémem seniorů je dehydratace. I když nepociťují žízeň, měli by pít pravidelně v malých dávkách celý den, alespoň 1,5 litru tekutin. Dehydratace velmi zhoršuje celkový zdravotní stav a zvyšuje riziko některých onemocnění, především infarktu či mrtvice.

Ideálními nápoji jsou voda, bylinné, ovocné či zelené čaje, ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Velmi dobře k zavodnění poslouží i polévky, především zeleninové nebo netučné masové vývary. V zimě zahřejí a zasytí i krémové polévky.

V neposlední řadě je nutné jídelníček přizpůsobit nejen pohybovému režimu, ale především dlouhodobému i aktuálnímu zdravotnímu stavu, například v době nemoci nebo rekonvalescence potřebuje tělo energeticky vydatnější jídlo a ještě o něco více tekutin než jindy.

Máte tipy na fajn jídla pro seniory? Napište nám je!

Reklama

Načítám