Hlavní obsah

Nejčastější sexuální mýty: Tahle šestice je pro vztah nebezpečná!

Foto: bezikus, Shutterstock.com

Foto: bezikus, Shutterstock.com

Reklama

Nechce se milovat kvůli tomu, že máte pár kilo navíc? V milostném životě se podle vás nic nedá změnit? Věřit tomu můžete, ale nemusíte. Hlavně si ale do rozkoše nenechte mluvit! Tohle je pravda o jeho nadrženosti, choutkách i vašem sexy myšlení!

Článek

Vztahová a rodinná terapeutka Vanessa Marin ze San Franciska tvrdí, že dezinformace vedou k nereálným intimním očekáváním a zklamáním. A těchto šest sexuálních mýtů považuje za obzvlášť nebezpečné.

1. Sex by měl být spontánní

„Možná se doma dohadujete o tom, že máte málo sexu. Jeden partner totiž často označuje druhého za toho, který se mu málo věnuje a odmítá sex,“ popisuje terapeutka na svém blogu s tím, že tato disharmonie obvykle vzniká kvůli nevědomosti.

„Málokdo totiž ví, že libido funguje dvojím způsobem. Spontánní typ má nutkavou potřebu fyzické stimulace a nepotřebuje v rámci předehry duševní souznění, tedy sladké řeči a konverzaci. Citlivé libido to má naopak. Musí cítit duchovní souhru a propojení. Teprve pak se uvolní a přistupuje na fyzickou stimulaci,“ podotýká Vanessa Marin, podle které záleží na tom, jaký typ vy nebo partner jste. Všichni spontánní nejsou! A tak je to v pořádku.

2. Když partner nechce sex, nepřitahujete ho

Pokud váš partner nechce sex, ať už v určitém okamžiku, nebo má obecně nižší sexuální potřebu než vy, je snadné brát si to osobně. Pravda je však taková, že existují desítky důvodů, proč muž odmítá fyzický kontakt – a to, že jej nepřitahujete, je pouze jeden z možných. „A ten navíc nepředstavuje hrozbu. V mé praxi jsem nikdy nepracovala s párem, pro něhož by upadající atraktivita jednoho z dvojice byla zásadní. Není to ústřední potíž, jak se mnozí obávají,“ vysvětluje Vanessa Marin. Tudíž, příčinu hledejte dál….

Foto: Lopolo, Profimedia.cz

I muž chce někdy zkrátka jen spát. Neberte si to osobněFoto: Lopolo, Profimedia.cz

3. Touží po vás? Pak je určitě jen nadržený!

„Je to legrační. Bereme si osobně, když naši partneři nechtějí sex, ale když po něm touží, máme tendenci to hodnotit a kritizovat. Možná si myslíte, že partner chce sex jen kvůli tomu, aby měl orgasmus a užil si. Nenapadlo vás ale, že taky potřebuje emocionální blízkost? Sex je pro něj způsob, jak hravě vyjádřit svou náklonnost, přitažlivost i lásku. A pochopitelně mít vyvrcholení,“ dál podotýká psychoterapeutka. A mimochodem, jedno stačit nemusí.

Podle britské sexuoložky Tracey Cox si i muži někdy rádi přidají, nemyslete si. „Milujte se po ránu o víkendu a za hodinku ho vtáhněte do postele podruhé,“ přidává tip na oboustrannou spokojenost známá sexpertka.

4. Žádný muž nikdy nemá dost

Tento mýtus je tak hloupý, ale zároveň všudypřítomný. Pokud žijete v heterosexuálním vztahu, ve kterém se muž dožaduje sexu víc než vy, je to běžné. Muži obvykle vykazují vyšší sexuální potřebu než ženy, nicméně to neznamená, že jsou schopni souložit od rána do večera. Jejich touhu negativně ovlivňuje třeba i diabetes, vysoký krevní tlak, nadváha, obezita či partnerské problémy. To vše totiž vede ke snížení hladiny testosteronu. „Berte to tak, že všichni jsme jedineční. Jednou chcete sex více než on, podruhé se role obrátí,“ podotýká Vanessa Marin.

5. V sexu nemůžete nic změnit

Říkáte si, že jste, jací jste? Máte pravdu, vaše nohy pravděpodobně delší nebudou, ale nad svojí sexuální cestou kontrolu máte. Vždy se dají vytvořit aktivní změny pro stav, který vám i druhému vyhovuje. Roli hraje i kompromis, nicméně „mít se v posteli dobře“ je pravděpodobně mnohem jednodušší, než si myslíte. Stačí chtít a něco pro to udělat. A další toxický mýtus?

6. V posteli je nutné nechat věci plynout

„Téměř každý věří, že k sexu by mělo dojít tak říkajíc přirozeně a bez úsilí. Mnoho mých klientů se domnívá, že pokud věci nenechají plynout, uškodí si. Pravda je však taková, že velký sex nepřichází jen tak. Naopak. Vyžaduje velké úsilí a snahu,“ uzavírá Vanessa Marin. Vezmete si to k srdci?

A jaký mýtus v současnosti ovlivňuje právě vás?

Reklama

Načítám