Hlavní obsah

Nejdražší bydlení v Česku? Zřejmě je to tento luxusní bunkr!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení, kde byste spolu s dalšími padesáti lidmi pravděpodobně přežili nejen pandemii, ale i válečnou, ekologickou a jinou globální katastrofu, začala v osmdesátých letech budovat armáda. Tento původně vojenský projekt z doby studené války se však proměnil v luxusní bunkr. Co všechno nabízí a na kolik je vyčíslená cena?

Článek

Posledních pár let ve světě roste poptávka po bydlení, které by představovalo ochranu před globální apokalypsou. Poté, co svět zachvátila virová pandemie, budou luxusní bunkry možná ještě více v kurzu. Jeden takový se nachází u Českého Brodu a jedná se pravděpodobně o nejdražší nemovitost u nás. Zájemce si připraví zhruba sedm miliard korun!

Původně vojenský projekt

Československá armáda společně se Sověty začala v roce 1984 pracovat na výstavbě podzemního bunkru u Českého Brodu. Stavba trvala deset let. V devadesátých letech se však společenská a politická situace změnila, tudíž svého původního významu nikdy nenabyla.

Po letech armádní projekt odkoupila soukromá developerská firma, která se z něj rozhodla postavit jeden z největších a nejluxusnějších bunkrů na světě. Nemovitost dostala název Oppidum, rozprostírá se na ploše o výměře asi 24 000 m² a nabízí kupci dispozici, která umožňuje ubytovat až padesát osob.

Foto: Profimedia.cz

V podzemí se nachází celkem sedm apartmánů, z nichž šest má více než 150 m²Foto: Profimedia.cz

Úkryt až na deset let

Jednou z myšlenek autorů projektu bylo, aby v době případné globální apokalypsy obyvatelé bunkru mohli žít relativně normální život. V nejextrémnějším scénáři by totiž mohl poskytnout úkryt až na deset let. Proto podzemní rezidence zahrnuje nejen sedm plně vybavených apartmánů s obývací zónou, kuchyněmi i koupelnami, ale řadu dalších vymožeností, které mají suplovat občanskou vybavenost.

Foto: Profimedia.cz

Zvenčí vypadá Oppidum velmi nenápadně, všechen luxus je totiž skryt v podzemíFoto: Profimedia.cz

Apokalypsa v luxusu

Oppidum má být vybavené lázněmi, kinosálem, fitness centrem, plaveckým bazénem, vinným sklípkem či podzemní zahradou se zeleninou vypěstovanou pomocí hydroponie. Autoři počítali skutečně se všemi možnými scénáři, proto součástí rezidence je také vlastní zdroj energie, chov ryb, zdravotnické zázemí, čistička vody a pochopitelně i prostor pro zásoby potravin.

Foto: Profimedia.cz

Bazén je součástí podzemní zahrady, na níž díky speciálním technikám roste dokonce i zeleninaFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zavření vináren by majitele Oppida nemohlo rozhodit, k dispozici má opravdu velkorysý vinný sklípekFoto: Profimedia.cz

Bezpečí nade vše

Když se někdo rozhodne zainvestovat do patřičně nákladného bunkru, očekává od něj nejen veškerý komfort, ale především bezpečí. V případě jakékoliv hrozby proto z obytných částí vede „tajná chodba” do suterénu, kde lze během jediné minuty zamknout všechny bezpečnostní dveře.

Autoři projektu upozorňují také na strategické umístění komplexu u Českého Brodu. Cesta helikoptérou na Letiště Václava Havla trvá přibližně patnáct minut. Z Prahy je to pak kolem dvou hodin do významných evropských metropolí. Z toho důvodu je nemovitost atraktivní i pro zájemce ze zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Projekt luxusního bunkru s pozemkem se rozprostírá na více než dvou hektarechFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

K dispozici by měl být i moderní prostor umožňující pracovní schůzky, včetně těch distančníchFoto: Profimedia.cz

Možná stále k mání

Zda má bunkr již své obyvatele, není veřejnosti známé. Většina informací o případném majiteli i konkrétní detaily stavby jsou z bezpečnostních důvodů přísně tajeny. Jediné, co tak víme, je, že majitel měl za bydlení zaplatit kolem neuvěřitelných sedmi miliard korun.

Načítám