Hlavní obsah

Penthouse v srdci staré Prahy sází na neokázalý luxus

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se z pokojů tohoto bytu díváte na stověžatou Prahu, vidíte tolik krásy, že už ani nepotřebujete vyšperkovávat interiér tisícem dekorací. Prostorný penthouse na pražském Starém Městě sází na neokázale luxusní styl v černobílém provedení.

Článek

Penthouse je prostorný ateliérový byt ve střešních prostorech domu. Majitelé toho, který vám dnes představíme, skalní milovníci designu, si pořídili byt o dispozici 217 m² na dvou patrech v podkroví činžovního domu na Starém Městě. Designérka Ivanka Kowalski se už postarala o to, aby zařízení bytu odpovídalo představám jeho budoucích obyvatelů.

Velkorysý obývací pokoj

Majitelé zadali autorce interiéru úkol vytvořit moderní neokázale luxusní a elegantní byt s opravdu prostornou společenskou částí. Proto když navrhovala budoucí dispozice, kladla důraz na otevření obývacího pokoje vertikálně přes horní podlaží do krovu. Díky této změně se ještě více umocnila velkorysost a vzdušnost prostor a zlepšily se celkové proporce bytu.

Druhou věcí, která byla pro majitele důležitá, bylo vytvoření dostatečně velkých úložných prostor. V hlavní ložnici je velká šatna, ve vstupní hale je samostatná šatna na kabáty a pod schodištěm jsou ukryté výsuvné regály na obuv (netradiční botník z bedýnky na ovoce). Dostatek prostoru ve skříňkách je i v kuchyni a na ní navazující jídelně. V obývacím pokoji a na galerii jsou velké knihovny.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kontrastem k černobílému provedení jsou teplé zemitější odstíny, například v případě dubové podlahyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Bílá, černá a šedá v interiéru

S barvami se pracovalo jen velmi skromně. Základní linie je v tlumených tónech mezi černou a bílou. Kontrastem jsou pak odstíny tmavé šedo-hnědé a světlé šedo-béžové. V celém bytě se prolínají základní materiály, jimiž je bělený dub, mramor Calacatta, bílá stěrka, mořený šedo-hnědý dub a černý plech.

Těmito materiály designérka vybavila i obě koupelny. Doplnila je tapetami s motivem rostlin za prosklenou stěnou. Společně se zrcadly vytvářejí tapety iluzi většího prostoru.

Penthouse jako galerie

Pro staroměstský penthouse je také příznačné využití galerie v horním patře. Představuje jednak jakýsi komunikační prostor, jednak místo sloužící jako pracovna. Původním záměrem bylo do skosené střechy nad obývacím pokojem umístit velká ateliérová okna, nápadu však udělali přítrž památkáři. Nakonec proto majitelé s designérkou zvolili malá okna. Výsledkem je šachovnicová kompozice menších oken, která působí téměř jako sochařské dílo.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Autorem křesla je dnes osmdesátiletý designér Gaetano Pesce a vzniklo už v roce 1969. Jeho tvar připodobnil autor k ženě s koulí uvázanou k nozeFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Právě teď je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek je 20. února, vyhlášení výsledků 31. března 2020.

Ještě se s námi podívejte na pravou českou chalupu, kde si na dokonalost nepotrpí

Reklama

Související témata:
Staré Město

Načítám