Hlavní obsah

Návštěva v apartmánu s nádechem Orientu

Foto: Nikol Obrová Photography

Foto: Nikol Obrová Photography

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V romantickém kraji spisovatele Bohumila Hrabala, nedaleko jeho milovaného Kerska, se nachází zrekonstruovaný apartmán mladé ženy, která má ráda umění, filozofii a jógu.

Článek

Majitelkou apartmánu ve Velence je pětadvacetiletá žena, která sice pracuje v oblasti marketingu a médií, ale zajímá se především o umění, design, cestování (obzvlášť po jihovýchodní Asii), jógu a filozofii. S tímto pohledem na život v interiéru krásně ladí čistý, minimalistický styl spolu s nekonvenčním prostorovým řešením. „Nejtěžší bylo zajistit dostatečný prostor v kuchyni tak, aby se v ní dalo volně s lehkostí dýchat, pohybovat se a funkčně ji využívat. Dalším úkolem bylo umístit vanu i sprchový kout do koupelny, která má velice omezené prostorové možnosti,“ prozrazuje designérka Kateřina Kersey.

Zbyly jen parkety

Apartmán byl určený ke kompletní rekonstrukci, včetně veškerých povrchových úprav, jediným zachovalým materiálem zde zůstala podlaha z dubových parket v předem specifikovaných místnostech domu. Veškerý interiér získal nádech puristického stylu se zabudovanými většími kusy nábytku z vysoce lesklých materiálů, které byly zpracovány na míru podle požadavků majitelky, a to s minimálním využitím dalších dekorativních prvků.

Foto: Nikol Obrová Photography

Obývací pokoj je zařízený v puristickém stylu a na přání majitelky obsahuje minimum dekorativních prvkůFoto: Nikol Obrová Photography

Zbouráním části příčky vznikl otevřený prostor

Z obývacího pokoje, kuchyně a jídelního prostoru byl vytvořen jeden souvislý celek propojený akcentním tmavě červeným odstínem v barvě burgundy v kombinaci se saturovaným spodním tónem čokoládově hnědé, jenž je charakteristický pro orientální Indonésii. Toto barevné spojení dodává prostoru elegantní, luxusní, až mystickou atmosféru.

„Bylo nutné zčásti odstranit příčku v kuchyni mezi jídelnou. Tím jsem mohla prodloužit pracovní desku zhruba o 50 centimetrů více do prostoru, čímž došlo k přímému propojení obou částí a kompletní plynulé návaznosti kuchyně, jídelny a obývacího prostoru,“ uvádí Kateřina Kersey.

K tomu napomohl i další krok, kterým bylo zazdění dveří z kuchyně do spíže, jež se původně nacházely vedle francouzských dveří vedoucích do zimní zahrady. Naopak na druhé straně, v koupelně, byla jedna stěna do původní spíže probourána. Díky tomu vznikl prostor pro sprchový kout, který si přála majitelka. Ale do koupelny se nakonec vešel nejen sprchový kout, ale i rohová vana a dvojumyvadlo.

Foto: Nikol Obrová Photography

Zbouráním části příčky v kuchyni vznikl otevřený prostorFoto: Nikol Obrová Photography

Ložnice podle feng-šuej

V případě ložnice, pracovny a koupelny, kde chtěla majitelka docílit pocitu svěžesti, klidu a pozitivní energie, byl zvolený bambusově zelený, jasný odstín. Obě části dohromady spojuje zemitý témbr béžové a hnědé ve formě keramické dlažby a dekoru exotických dřevin v pojetí nábytku.

„Dalším přáním majitelky byla samostatná šatna v ložnici a velké zrcadlo. Zde jsme však opět bojovali s místem a rovněž zásadami feng-šuej. Toto dilema jsem nakonec vyřešila umístěním pevné příčky z ytongu do 3/4 místnosti, která je v horní části vyzděna luxferami. Ty za umělého osvětlení, především v noci, vytvářejí zajímavý efekt propustné světelnosti,“ prozrazuje designérka.

Před příčkou je umístěna postel s nočními stolky, vyrobená na míru, a dvě zrcadla po stranách, která zároveň slouží i jako vchod do šatny.

„Tímto projektem jsem si tvořila vlastní sen o bydlení. Toužila jsem po nadčasovém, minimalistickém domově v teplých vitálních barvách s náznakem vlivu Asie, kam se ráda navracím a kousek po kousku objevuji,“ uzavírá Kateřina Kersey.

Foto: Nikol Obrová Photography

Pevná příčka z ytongu, která je v horní části vyzděna luxferami, odděluje ložnici a šatnuFoto: Nikol Obrová Photography

Vizitka designérky:

Interiérová designérka Kateřina Kersey před časem přerušila svou kariéru v marketingu a po pobytu v Austrálii strávila dva roky ve Florencii studiem interiérového a produktového designu na Florence Design Academy. Od návratu do České republiky (zhruba před dvěma roky) se naplno věnuje práci v oblasti interiérového designu. Více na katerinakersey.com.

Líbí se vám asijské akcenty v interiéru?

Načítám