Hlavní obsah

Nejen Tomáš Klus! Slavní, kterým se politika (ne)vyplatila

Foto: Profimedia.cz

Slavní, kterým se nevyplatila politikaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěstí, že žijeme ve svobodném světě! A můžeme si říkat a dělat, co chceme. To sice můžeme, ale důsledky mohou být někdy nepříjemné. Takhle se některé známé osobnosti dostaly do konfliktů.

Článek

Zdá se, že je čím dál tím oblíbenější vyjadřovat se k současné politické situaci. Na tom není nic špatného. Je-li člověk ještě navíc veřejně známý, jeho slova jsou víc slyšet a lidé se s ním mohou ztotožnit, anebo si naopak utvořit naprosto odlišný názor.

Jenže se to může vymstít. Někdy má vyjádření názoru dohru a lidé na to mohou doplatit – ať už snížením celospolečenského kreditu, nebo třeba omezením pracovních možností. Naštěstí ale stále funguje, že zatímco někde se vám dveře zavřou, ve stejnou chvíli se jinde otevřou. Které známé osobnosti si „pouštějí pusu na špacír“?

Tomáš Klus (32)

Tomáš Klus se o víkendu poměrně ostře pustil do svých uměleckých kolegů, kteří se sice vymezují vůči premiérovi Andreji Babišovi, ale vystupují na akcích podporovaných holdingem, jenž mu dříve patřil a byl převeden do svěřeneckého fondu.

Aby byl zpěvák ve svých názorech důsledný, odmítl vystupovat v médiích, která spadají pod stejný holding, a koncertovat na akcích, jež jsou těmito médii podporovány. Tomáš Klus si tak zavřel mnoho dveří. Je dobré připomenout, že to není jeho jediný protest vůči „vrchnosti“ – v roce 2011 vydal píseň „Pánubohu do oken“, která reflektovala tehdejší politickou scénu.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Klus se zařekl, že už nebude vystupovat na žádné akci, která je, byť vzdáleně, spojena s Andrejem Babišem Foto: Profimedia.cz

Jan Hrušínský (63)

Jedním z nejhlasitějších kritiků české politické scény posledních let je i herec a principál Divadla Na Jezerece Jan Hrušínský. Na svém facebookovém profilu se často vymezuje vůči prezidentovi Miloši Zemanovi i premiérovi Andreji Babišovi, hnutí ANO a komunistům. Ve svých názorech je konstantní a nyní má pocit, že na to doplatil.

Divadlo Na Jezerce přišlo o svého velkého sponzora, firmu Mountfield, se kterou partnerská spolupráce fungovala deset let. Jan Hrušínský se domnívá, že to může být i ze strachu. Řekl to v rozhovoru v pořadu Výzva na webu Seznam Zprávy. Podle něj jsou dnes lidé stále opatrnější, aby nepřišli do problémů s těmi, kteří o nich mohou rozhodovat. (Celý rozhovor můžete zhlédnout zde.)

Foto: Profimedia.cz

Jan Hrušínský patří k jedněm z nejhlasitějších umělců vyjadřujících se k politiceFoto: Profimedia.cz

Richard Krajčo (41)

Říká se, že koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Popová kapela Kryštof se často ocitá pod palbou kritiků, protože její frontman Richard Krajčo sympatizoval s mnoha rozličnými politiky. Byla to Petra Buzková (52), později Miroslav Topolánek (62), před prezidentskou volbou Karel Schwarzenberg (80). A teď je to Andrej Babiš. Kapela v čele s Richardem Krajčem několikrát vystoupila na akcích firmy Agrofert, spojené se současným premiérem.

Frontman vysvětluje, že hráli na dobročinných akcích Nadace Agrofert, s níž spolupracují už mnoho let. To je pravda. Ale ne všechny koncerty byly pod hlavičkou této nadace. Andrej Babiš se také objevil na jednom Kryštof Kempu, což je takový malý zážitkový festival, který kapela pořádá. V roce 2014 Kemp na Konopišti navštívil i tehdejší ministr financí Andrej Babiš, který se zde jal točit zmrzlinu. Frontman se pak s ministrem i vyfotografoval a na stránkách kapely děkoval, že i díky němu Kempy existují. Za to od řady fanoušků sklidil mnoho kritiky.

Foto: Profimedia.cz

Richard Krajčo bývá často osočován z kamarádšoftu s Andrejem Babišem. On sám se tomu ale brání Foto: Profimedia.cz

Roseanne Barr (65) 

Na své názory zřejmě doplatila i herečka Roseanne Barr. Letos na jaře kvůli ní americká televize ABC zrušila komediální pořad „Roseanne“. Komička na svém Twitteru poměrně nevybíravě urážela Valerii Jarrett (61), bývalou blízkou spolupracovnici Baracka Obamy (56) – přirovnala ji k opici a psala o ní jako o „plodu Muslimského bratrstva“.

Barr se omluvila a příspěvky smazala. Chtěla vystoupit v televizi, kde by své důvody pro napsání hanlivého příspěvku vysvětlila, místo toho však dostala okamžitý vyhazov a seriál, který se vysílal 30 let, byl zrušen. Před pár dny se na svém kanálu YouTube pustila do polemik, že pravým důvodem nebyl post, ale její otevřená podpora Donaldu Trumpovi (72), což se v dnešní době mezi umělci prý příliš nenosí. Také dodala, že nevěděla, že je Valerie Jarrett snědé pleti, jinak by to o opicích nepsala.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli Roseanne Barr byl zrušen seriál, který byl vysílán třicet letFoto: Profimedia.cz

Colin Kaepernick (30) 

Mnohem kontroverznější a nejasnější je případ rozehrávače Colina Kaepernicka, který patří mezi nejlepší hráče amerického fotbalu posledních let. V roce 2016 odmítl povstat při americké hymně, aby tím vyjádřil podporu hnutí Black Lives Matter, které se snaží upozorňovat na případy policejního násilí směřovaného na tmavé Američany.

Později toto gesto změnil na pokleknutí a přidalo se k němu několik dalších hráčů, a to nejen fotbalistů. V roce 2017 Donald Trump vyzýval Americkou fotbalovou ligu, aby se těchto hráčů zbavila, neboť je to neúcta k hymně. Colin Kaepernick pak na vlastní žádost opustil svůj tým San Francisco 49ers a od té doby žádné angažmá v nejvyšší fotbalové soutěži USA nezískal. Stojí za tím politika, anebo jen jeden z nejnadějnějších rozehrávačů současnosti prostě sportovně vyhasl?

Foto: Profimedia.cz

Pokleknutí při státní hymně jako vzdor proti násilí na černošské menšině v USA, se kterým přišel Colin Kaepernick (uprostřed), se nelíbil Donaldu Trumpovi Foto: Profimedia.cz

Mesut Özil (29)

V posledních dnech se hovoří v souvislosti s koncem kariéry, byť „jen“ v reprezentačním kádru, o německém fotbalistovi tureckého původu. Mesut Özil, který hraje za tým Arsenal, se v květnu na jedné charitativní akci setkal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem (64) a věnoval mu svůj podepsaný dres. V době, kdy je Erdoğan nazýván diktátorem a vyskytují se jisté pochybnosti o dodržování základních lidských práv v jeho zemi, to asi není úplně ideální. A mnoho lidí se proto na něj rozzlobilo.

Fotbalista nakonec opustil německou reprezentaci – ne však proto, že by měl pocit, že udělal něco špatně, ale kvůli údajnému rasismu. Na sociálních sítích se vyjádřil tak, že má dvě srdce, jedno německé a jedno turecké, a že byl vychován k úctě vůči zemi, odkud pocházejí jeho rodiče.

Foto: Profimedia.cz

Touto fotografií si to německý fotbalista tureckého původu pořádně zavařilFoto: Profimedia.cz

Sledujete politické postoje svých oblíbených umělců a sportovců?

Reklama

Načítám