Hlavní obsah

Do divadla i na gauč k televizi: tenhle měkoučký a hřejivý materiál už nebudete chtít nikdy sundat!

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Reklama

V minulosti se používal především na společenské či liturgické oděvy, neboť byl považován za luxusní materiál. Dnes se samet objevuje také na pohodlných domácích soupravách. Unosíte ho ovšem i do práce či do divadla.

Článek

Velur, hovorově označován jako samet nebo plyš, je hebká tkanina s krátkým chlupatým vlasem. Pochází z východní Asie a vyráběl se z hedvábí, i proto si ho mohli dovolit jen bohatí. Až v 19. století se začal vyrábět z bavlny a dostal se mezi širší okruh zákazníků. Nyní se používají i syntetická vlákna, takže je samet celkem levný a běžně dostupný v módních řetězcích. Pro svou hřejivost je oblíbený zejména v zimních měsících. Najdete ho na topech, sukních i šatech, ale obzvláště povedené jsou z něj domácí soupravy a elegantní kostýmky. Zde je naše inspirace.

Soupravy na doma

V zimním období není nic příjemnějšího, než se doma zachumlat s knihou a kávou do pohodlných teplákových souprav a sametově hebkých kompletů. Vypadají stylově, navíc se k vám rázem budou děti (a možná i partner) víc tulit, protože jsou fakt hebké na dotek. A když půjdete venčit vašeho čtyřnohého miláčka, stačí přehodit zimní kabát a můžete vyrazit. Jsou totiž příjemně teplé.

Modrá pro blondýnky

Foto: Archiv firem

Zleva: Astratex, komplet 1399 Kč; Mall, komplet 1049 KčFoto: Archiv firem

V pudrových tónech

Foto: Archiv firem

Zleva: Answear Lab, souprava 1199 Kč; H&M, mikina 599 Kč, kalhoty 899 KčFoto: Archiv firem

Kratší verze

Foto: Archiv firem

Zleva: Emporio Armani, souprava 3599 Kč, prodává Answear; Karl Kani, mikina 1008 Kč, šortky 432 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

V plus size velikosti

Foto: Archiv firem

Zleva: Lindex, mikina 450 Kč, široké kalhoty 450 Kč; Ulla Popken, sako 5999 Kč, kalhoty 2599 KčFoto: Archiv firem

Kostýmky do práce i společnosti

Sametový kostým je nadčasovou záležitostí, a proto si do šatníku klidně jeden pořiďte. Černá je sice klasika, ale pravda je, že trochu smutná. Ovšem na její obranu nutno podotknout, že když přijdou honosnější společenské akce, stačí vzít do saka krajkový top a nazout nízké kozačky na jehlovém podpatku či lodičky a máte vystaráno. Do práce se ke kostýmku hodí jednoduché tričko, klidně s nápisem, a rozhodně bílé tenisky, které outfit odlehčí.

Nadčasová černá

Foto: Archiv firem

Zleva: Reserved, sako 399 Kč, kalhoty 259 Kč; s.Oliver, košile 1529 Kč, široké kalhoty 979 KčFoto: Archiv firem

S rolákem i bílou košilí

Foto: Archiv firem

Zleva: s.Oliver, sako 2449 Kč, kalhoty 1009 Kč; Bonprix, sako 529 Kč, kalhoty 349 KčFoto: Archiv firem

S klopami

Foto: Archiv firem

Zleva: Karl Lagerfeld, sako s klopami 9056 Kč, kalhoty 5299 Kč, prodává Modivo; Moe, blejzr s klopami 2289 Kč, kalhoty 1479 Kč, prodává BotovoFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám