Hlavní obsah

Krajka není jen pro slavnostní chvíle: 20 topů pro běžný den

Foto: sanneberg, Shutterstock.com

Foto: sanneberg, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Coco Chanel (†87) kdysi prohlásila, že krajka je jednou z nejkrásnějších imitací přírody. Svůdná textilie z nejjemnějších nitek opravdu připomíná pozoruhodné pavoučí výtvory, arachnofobii však nikomu nenahání. Dříve zdobila především královské róby, dnes ji najdete i na obyčejných tričkách.

Článek

O původu krajky by se mohlo dohadovat mnoho zemí. Našla se například ve vzácných egyptských sarkofázích a na Kypru byly objeveny nejstarší nástroje k její výrobě – dřevěné paličky pocházející ze čtvrtého století našeho letopočtu. Přeslechnout ovšem nelze ani bájné legendy.

Mýty z Paraguaye 

V srdci Jižní Ameriky, pět tisíc kilometrů od nejbližšího oceánu, si obyvatelé Paraguaye dodnes povídají o dívce, kterou snoubenec opustil zrovna ve svatební den. Smutná nevěsta se vydala do hlubokých lesů, kde za soumraku spatřila tělo svého milého. Celou noc u něj klečela a při východu slunce si všimla kabátu z pavučin, jenž se třpytil na bezvládném ženichovi. Slíbila, že okouzlující dílo malých pavoučků napodobí, a utíkala zpátky domů pro jehlu i nit. Pracovala spoustu hodin, než vyšila posmrtný plášť plný krajek ñandutí.

Foto: Ann Christine Mocchi, Shutterstock.com

Sluníčková krajka typická pro jihoamerickou Paraguay se jmenuje ñandutí. Toto slůvko je v guaranštině (tamní domorodý jazyk) názvem pro pavučinu Foto: Ann Christine Mocchi, Shutterstock.com

Tip pro vás: Vy si ovšem krajkované kousky vyšívat samy nemusíte. Nejen všechny níže vybrané topy totiž koupíte v rámci Nákupní jízdy Proženy.cz v on-line shopu About You se slevou 25 %. Akce trvá od 22. do 31. března!

Belgická pověst 

V belgických Bruggách se zase traduje příběh o dívce Sereně. Její otec, námořník, zemřel v rozbouřených vodách oceánu, a protože byla nejstarší z pěti sourozenců, musela začít pomáhat matce s obživou. Dvacetiletá Serena milovala syna bohatého obchodníka Arnolda, starost o rodinu jí však byla přednější. Jednoho dne tedy Panně Marii slíbila: „Když pomůžeš mé rodině, zřeknu se všech radostí i lásek svého srdce.“

Později seděla na paloučku a všimla si, jak se nad její zástěrou vznášejí pavoučí vlákna a tvoří ty nejkrásnější vzory. Brala to jako pokyn od Matky Boží. Pokud pavouci dokážou splést něco tak úžasného, proč by nemohla ona? Brzy začala krajku prodávat a nešťastná finanční situace v rodině se stala minulostí. Nakonec byl Sereně prominut i závazek, který dala Panně Marii, a mohla se za Arnolda vdát. Jejich dcery si rovněž techniku krajkářství osvojily a v Belgii mohla započít tradice tohoto nádherného umění. A víte, jak vzniklo pravé hedvábí? 

Krajka do každého šatníku 

Za kolébku krajky je přesto považována renesanční Itálie. Odtud se v šestnáctém století dostávala drahocenná textilie do jiných koutů Evropy a posléze celého světa. Zdá se tedy, že přesné krůčky prvních krajkářek jdou zatím jen stěží vystopovat. Ačkoliv byla jejich ruční práce odjakživa symbolem největšího přepychu, postupem času se krajka stala dostupným zbožím pro valnou většinu populace. I díky současné strojové výrobě ji můžeme nosit nejen na slavnostních večerních šatech, ale také na halenkách a nejrůznějších topech do práce i na nákupy. Vybrali jsme pro vás dvacet top kousků, kterým nelze odolat. Nemyslíte?

Ozdobný lem

Foto: About You

Na foto (zleva): Superdry, 907 Kč; Guess, 1557 Kč (obě trička prodává About You) Foto: About You

Sportovní varianta 

Foto: About You

Na foto (zleva): Superdry, 934 Kč; Review, 629 Kč (obě trička prodává About You)Foto: About You

Sexy body 

Foto: About You

Na foto (zleva): Pieces, 699 Kč; Pieces, 899 Kč (obě body prodává About You) Foto: About You

S volánky

Foto: About You

Na foto (zleva): Set, 3150 Kč; Only, 806 Kč (oba topy prodává About You)Foto: About You

 

Extravagantní rukávy

Foto: About You

Na foto (zleva): Lost Ink, 699 Kč; Missguided, 907 Kč (obě halenky prodává About You)Foto: About You

Se stojáčkem 

Foto: About You

Na foto (zleva): Sisters Point, 907 Kč; Jacqueline de Yong, 449 Kč (obě halenky prodává About You) Foto: About You

Dlouhé rukávy

Foto: About You

Na foto (zleva): Culture, 2077 Kč; Only, 699 Kč (obě halenky prodává About You) Foto: About You

 Odhalená ramena 

Foto: About You

Na foto (zleva): Cream, 1557 Kč; Only, 549 Kč (oba topy prodává About You) Foto: About You

Pudrově růžová 

Foto: About You

Na foto (zleva): Rosemunde, 1817 Kč; Cream, 1817 Kč (obě halenky prodává About You) Foto: About You

S proužky 

Foto: About You

Na foto (zleva): Oui, 725 Kč; Tom Tailor, 595 Kč (obě trička prodává About You) Foto: About You

Tento článek vznikl ve spolupráci s on-line shopem About You.

Načítám