Hlavní obsah

Když káva, tak jedině černá aneb Proč se vyvarovat dávat si do ní cukr či mléko

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Dává se do ní ledacos, každému samozřejmě chutná a vyhovuje něco jiného. Přesto existují přísady, které oslabují jak přirozenou chuť kávy, tak i její zdravotní výhody. A týká se to i poměrně tradičních přísad, jako je cukr nebo mléko.

Článek

I když obsahuje kofein, který zvedá tep i tlak, čímž může v některých případech zatěžovat srdce, výsledky četných studií potvrzují, že když nepřekročíte bezpečné denní množství (4 šálky), může káva zdraví dokonce prospívat: je bohatá na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením, potlačuje chuť k jídlu a může pomáhat s hubnutím nebo snižovat riziko infarktu, mrtvice i respiračních onemocnění. Kdy káva srdce chrání a kdy mu škodí, si podrobněji přečtěte zde.

To všechno ovšem dokáže, když ji pijete tak, jak je, bez dalších přísad, které mohou tyto její pozitivní efekty otočit. Mnohdy se jedná o ingredience, které do kávy běžně přidáváte. Určitě „vás to nezabije", ale v lecčems si můžete přihoršit. Čím a v čem?

1. Cukr

I malá lžička k odstranění hořkosti zvýší energetickou vydatnost kávy a přebije její přirozenou chuť. Zvyk je železná košile, pokud jste zvyklí sladit, možná ani netušíte, jak by vám zachutnala samotná černá káva. Dejte jí alespoň šanci! Příjemným vedlejším efektem navíc možná bude ztráta nějakého toho kila – pokud denně pijete třeba tři nebo čtyři kávy se lžičkou nebo dvěma cukru, jen si spočítejte, kolika zbytečných kilokalorií se zbavíte jen tím, že přestanete sladit!

„Dvě lžičky cukru představují 40 kilokalorií, pokud takto vypijete tři kávy denně, dělá to 120 kcal denně, 840 týdně a 3 600 měsíčně," říká výživová poradkyně a fitness trenérka Lucie Tvrdoňová. Kolem 120 kcal má mimochodem třeba 100 gramů kuřecího masa, přičemž denní příjem pro dospělého člověka je velmi obecně kolem 2000 kcal.

Foto: Summersky, Shutterstock.com

Cukr kávu obohacuje o nevyužitelnou energii a ochuzuje ji o její přirozenou chuťFoto: Summersky, Shutterstock.com

2. Mléko

Mléko sice kávu viditelně i chuťově zjemní, ale podobně jako cukr přidá na vydatnosti. „Věděli to už staří Tibeťané, kteří kolem 10. století podávali pro zvýšení výživové hodnoty své nápoje s mlékem nebo s tukem,“ říká Lucie Tvrdoňová.

Výsledky některých výzkumů navíc naznačily, že nasycené tuky a mléčná bílkovina kasein blokují antioxidační účinky kávy. Jiní badatelé ovšem tyto domněnky považují za liché a důkazy, jež je podpírají, za nedostatečné, takže záleží na vás, k čemu se přikloníte.

Pokud kávu s mlékem milujete, můžete vyzkoušet rostlinnou alternativu, třeba mléko sójové nebo mandlové. To schvalují oba tábory – neobsahují totiž ani nasycené tuky, ani kasein.

3. Sušené mléko

Možná vás napadne, že není mléko jako mléko a že to sušené byste si tedy do kávy nasypat mohli. Ale i sušené mléko může obsahovat nasycené tuky a kasein, kromě toho v něm bývá navíc kukuřičný sirup a částečně hydrogenované rostlinné oleje používající se k napodobení krémové textury. Nové složky přinášejí prázdné kilokalorie a ten druh tuků, jejichž nadbytečnou konzumací zdraví rozhodně nepřispíváme.

Foto: Irina Burakova, Shutterstock.com

Slazené kávové nápoje s příchutěmi, šlehačkou a cukrovím energeticky vydají za celé jedno normální jídloFoto: Irina Burakova, Shutterstock.com

4. Alkohol

Káva s rumem, whisky nebo koňakem má říz, umí zahřát i zlepšit náladu. Když si výjimečně dáte kafe s kapkou něčeho ostřejšího, nic se vám nestane, rozhodně by to ale nemělo být pravidlem. Alkohol v kávě je nadbytečná a nevyužitelná energie a představuje zátěž pro tělo při jeho odbourávání a asi není třeba dodávat, jaké další negativní účinky na zdraví jeho nadměrná konzumace má.

5. Příchuť

Nejrůznější variace kávových nápojů se sirupy a šlehačkou jsou velmi oblíbené i přesto, že jsou doslova kalorickou bombou a často energeticky vydají za celé hlavní jídlo.

„Jednoduché černé espresso má oproti nim asi 1 kilokalorii. Tyto celosvětově oblíbené nápoje zcela jistě přispívají k nadváze a obezitě ve vyspělých státech, jelikož jsou to nápoje plné cukru, a tedy i prázdných kalorií bez sytícího efektu,“ říká biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová.

Pokud máte chuť na něco sladkého, dejte si raději skutečný dezert, který vás, na rozdíl od takové „kávy nekávy“ alespoň zasytí. A pokud kávu s příchutí či šlehačkou prostě milujete, dopřejte si ji bez výčitek, ale vnímejte ji spíše jako moučník.

Reklama

Načítám