Hlavní obsah

Bolí vás zuby? Nemusí za tím být kaz. Třeba jimi nevědomky skřípete nebo máte tvrdý kartáček

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo ji jednou zažil, dobře ví, jak urputná a nesnesitelná může být bolest zubů. Zdaleka ne vždy to ale znamená, že se hned musíte obávat vrtačky nebo nepříjemného čištění kanálků. Důvod, proč vás bolí zuby, nemusí být jen kaz.

Článek

Bolavé zuby nebo citlivé dásně, které o sobě dávají vědět, mohou hodně znepříjemňovat každodenní život. Je vždy namístě sledovat a dávat pozor na to, o jaký typ bolesti se jedná, z jakého místa vychází, kdy se zpravidla objevuje a co bývá spouštěčem. Příčin může být celá řada, přiblížíme vám některé z nich.

1. Extrémně citlivé zuby

Pokud máte pocit, že vás zuby bolí či trnou pokaždé, když si dopřáváte studené jídlo nebo nápoje, nejspíš se potýkáte se zvýšenou citlivostí zubů. Ta začne vznikat, když dojde k obnažení měkčí, vnitřní části zubu, která se nazývá dentin a nachází se mezi sklovinou a dásněmi. Dentinem prochází tisíce mikroskopických kanálků a jakmile se obnaží, vnější podněty, například chladný nápoj, mohou stimulovat nervy uvnitř zubu, což má za následek ostrou bolest.

Mezi další příčiny citlivosti zubů patří opotřebení skloviny, například v důsledku zlozvyku skřípání zubů či příliš častého čištění. Léčba závisí na stupni potíží, mírnou formu obvykle zmírní používání měkkého zubního kartáčku a zubní pasty speciálně určené pro citlivé zuby. Pokud je citlivost výraznější, je namístě navštívit stomatologa, který může aplikovat na zuby koncentrovaný gel s vysokým obsahem fluoridů.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Za zvýšenou citlivostí zubů může být špatný výběr kartáčku i časté nebo příliš agresivní čištěníFoto: Pormezz, Shutterstock.com

2. Nachlazení nebo zánět dutin

Bolest zubů se může objevit rovněž jako vedlejší příznak virózy, silné rýmy nebo zánětu dutin. Vzhledem k tomu, že kořeny některých zubů se nacházejí v těsné blízkosti nosních dutin, tlak způsobený respirační infekcí se nezřídka odráží právě v bolesti zubů. V tomto případě obvykle není jiné řešení než počkat, až se vyléčí prvotní infekce.

3. Skrytý zánět dásní a zubů

Lidé si často pletou zánět zubu a dásně s kazem. Obě potíže spolu sice souvisí, nejedná se ale o stejný problém. Zubní kaz je infekční onemocnění, které vzniká při dlouhodobém působení bakterií na povrch zubu. V důsledku toho klesá pH, tedy prostředí je kyselejší. Pokud se zub v takovém prostředí nachází dlouhodobě, začne se jeho sklovina rozpouštět nebo demineralizovat. Bakterie se pak dostanou přímo do zubu a vzniká kaz, který ale člověk většinou necítí a ten se dále šíří. Jakmile se kaz přiblíží zubní dřeni, začne bolet. Bolest může vystřelovat do oka či ramene. Akutním řešením jsou analgetika, ovšem je vždy nutné kaz co nejdříve ošetřit a zub zaplombovat.

4. Zubní kámen

Zubní kámen sám o sobě nebolí, proto má také spousta lidí tendenci jej podceňovat, může ale být příčinou nepříjemností. Jde vlastně o pokročilejší stadium zubního plaku, což je vrstva zbytků potravy, slin a bakterií, která se hromadí na zubech a v mezizubních prostorech. Dá se odstranit důkladným čištěním zubů, jenže pokud se tak neděje, plak se hromadí, ulpívají na něm minerální látky ze slin a tato kombinace škodlivin pak v důsledku vrcholí právě zubním kamenem.

Zanedbané zuby jdou ruku v ruce se zánětem dásní a pak už je jen otázkou času, kdy se objeví paradontóza. V této fázi už není napaden jen samotný zub, problém prorůstá hlouběji do dásně a začíná infikovat a rozpouštět kost. A to už bolest způsobovat může.

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Nedostatečná ústní hygiena může časem způsobit zánět i paradontózuFoto: bbernard, Shutterstock.com

5. Bělení zubů

Pokud máte pocit zvýšené citlivosti, trnutí, nebo dokonce lehké bolesti zubů či dásní, může to být i tím, že jste si v nedávné době nechali zuby vybělit. Právě bělení totiž může způsobit dočasnou poréznost zubů, tento problém obvykle vymizí během jednoho až dvou týdnů. Obtíže lze eliminovat používáním extrémně měkkého zubního kartáčku a zubní pasty určené pro citlivé zuby.

6. Agresivní čištění

Ruku na srdce, nečistíte si zuby příliš razantně? Silný tlak nebo nevhodný kartáček může vést k opotřebovávání zubní skloviny a problémům s bolestivostí zubů, také ale k ústupu dásní a odhalení zubních krčků. S tím pak souvisí citlivost při konzumaci studených i teplých potravin. Domácím řešením je naučit se správné ústní hygieně, nejlépe od dentální hygienistky, případně investovat do šetrného nebo elektrického kartáčku s extra měkkými štětinami a při čištění si hlídat, zda na zuby příliš netlačíte.

7. Skřípání zubů ve spánku

Stává se vám, že během nočního spánku skřípete zuby nebo je silně zatínáte? Možná vás na tento zlozvyk už upozornila vaše polovička, trpí jím nemálo žen i mužů. Během dne pak mohou zuby pobolívat, stejně jako lícní svaly. V některých případech vede chronické skřípání dokonce k prasknutí nebo zlomení zubu. Pokud se vás tento problém týká, je dobré prodiskutovat jej se svým zubním lékařem. Možným řešením je aplikace speciálního nočního chrániče na zuby.

Načítám